Κοινωνία

20/09/2012 - 16:55

Σύσκεψη για τους μετανάστες στην Περιφέρεια: όχι σε νέα «Παγανή»

Σύσκεψη για τους μετανάστες στην Περιφέρεια: όχι σε νέα  «Παγανή»

 

Με δεδομένο τον προβληματισμό της λεσβιακής –και όχι μόνο- κοινωνίας από τις τελευταίες εξελίξεις που προκαλούν την αυξημένη κίνηση εισροής παράνομων μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή, άτυπη σύσκεψη με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, αλλά και των αστυνομικών αρχών με θέμα: «Ενέργειες Πρόληψης και διαχείρισης του ζητήματος του αυξανόμενου ρεύματος παράνομης μετανάστευσης στη Λέσβο».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ν. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου κ. Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο» κ. Δημήτρης Κατσιφαράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Θεομήτωρ» κ. Παναγιώτης Ψυρούκης – Γραμμέλλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Τεντόμας, εκπρόσωποι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, του Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μυτιλήνης καθώς και εκπρόσωποι της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο».

Στη διάρκεια της σύσκεψης, αρχικά οι Αστυνομικές αρχές παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν διαθέτουν πλέον καθόλου διαθέσιμο χώρο σε ενδεχόμενες νέες συλλήψεις παρανόμων μεταναστών.

Γενικότερα οι συμμετέχοντες φορείς εξέθεσαν ο καθένας ξεχωριστά τις απόψεις τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λέσβο, εκφράζοντας μεν τη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας, επισημαίνοντας ωστόσο την έντονη ανησυχία τους από τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η ολοένα αυξανόμενη εισροή παρανόμων μεταναστών καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει αυτή, στην τοπική κοινωνία.

Οι φορείς εξέφρασαν σε κάθε τόνο την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Κράτησης στη Λέσβο, ενώ διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους ακόμα και στην πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κέντρα προσωρινής κράτησης και φιλοξενίας «τύπου Παγανής», με δεδομένες τις γνωστές συνέπειες από την λειτουργία του, κρίνοντας ως αποτυχημένο το μοντέλο εκείνο με τις γνωστές συνέπειες. Αντίθετα τάχθηκαν υπέρ της ενεργοποίησης της Επιτροπής Ασύλου.

Παράλληλα διατυπώθηκε η άποψη ότι το ζήτημα που δημιουργείται είναι Ευρωπαϊκό και δεν μπορεί να δοθεί λύση σε τοπικό επίπεδο, εκφράζοντας την άποψη ότι τα κράτη απ΄ όπου προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να πιεστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής μετά τη σύσκεψη δήλωσε:

«Παρά το ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι αναρμόδια -αφού ως γνωστόν αρμόδιο για το θέμα είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- για να αποφασίσει και να δώσει άμεση λύση στο ζήτημα που δημιουργείται, προχωρήσαμε σε αυτή την ευρεία σύσκεψη προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης για τη διαχείριση του προβλήματος από την αυξημένη εισροή παρανόμων μεταναστών. Κάτω από την πίεση των γεγονότων, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και προετοιμαζόμαστε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά για να είμαστε έτοιμοι σε κάθε πιθανή εξέλιξη. Νομίζω ότι η σύσκεψη είχε θετικό αποτέλεσμα, γιατί διαφάνηκε πως μπροστά στο πρόβλημα αυτό, όλοι μας έχουμε μία κοινή στάση και βούληση.»

Μοιράσου το άρθρο!