Κοινωνία

16/09/2012 - 13:33

Τα «κλουβιά» της Λέσβου - Ρεπορτάζ του zougla.gr για τους μετανάστες

Τα «κλουβιά» της Λέσβου - Ρεπορτάζ του zougla,gr για τους μετανάστες

yle="text-align: justify; ">Σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών έχουν μετατραπεί τα αστυνομικά τμήματα της Λέσβου,φιλοξενώντας στα κρατητήριά τους πολλαπλάσιο αριθμό κρατουμένων (κυρίως μεταναστών) από το επιτρεπτό όριο, χωρίς να τηρείται ούτε ένας κανόνας υγιεινής.Η κατάσταση φαντάζει ως μια βιολογική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί, απειλώντας τόσο την υγεία των φυλακισμένων όσο και των αστυνομικών, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να βρουν μια λύση, απευθύνθηκαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Αστυνομικών Υπάλληλων Νομού Λέσβου απέστειλε στην εισαγγελία αναφορά, με την οποία περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί, επισημαίνοντας τους κινδύνους που διατρέχουν τόσο οι κρατούμενοι όσο και τα μέλη αυτής. Μάλιστα, τα κρατητήρια χαρακτηρίζονται ως «κλουβιά».
 
Δεκάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε «κλουβιά»
 
Τα όσα λαμβάνουν χώρα στα αστυνομικά τμήματα της Λέσβου, όπως περιγράφονται στην αναφορά, αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας, λειτουργώντας ως καθρέφτης της ευρύτερης κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα κεντρικά κρατητήρια του νησιού που βρίσκονται στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης, αντί να κρατούνται 28 άτομα, όπως θα έπρεπε κανονικά, κρατούνται 60. Ίδια είναι και η κατάσταση στο Αστυνομικό Τμήμα Γέρας, όπου, αντί για δύο άτομα που μπορούν να «φιλοξενηθούν» στο κρατητήριο, κρατούνται έξι.
 
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι οι χώροι φύλαξης του νησιού δεν διαθέτουν ούτε εξαερισμό, ούτε τουαλέτες, ούτε παράθυρα αλλά ούτε και νερό, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης.
 
Δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής
 
Συνέπεια της κατάπτυστης και παράνομης αυτής κατάστασης είναι η παντελής απουσία τήρησης οποιουδήποτε κανόνα υγιεινής, καθώς και η αδυναμία φύλαξης των κρατουμένων, μια και αυτοί «παστώνονται» σε κλειστούς χώρους, με σοβαρό κίνδυνο να προβούν σε διαπληκτισμούς, συγκρούσεις με τους φύλακες, ακόμα και σε εξεγέρσεις. 
 
Τα κρατητήρια έχουν κυριολεκτικά μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, αφού ο καθαρισμός τους, με τέτοιο συνωστισμό ανθρώπων, φαντάζει αδύνατος. 
 
Σε κίνδυνο η δημόσια τάξη
 
Απόρροια των παραπάνω είναι οι αστυνομικοί, προκειμένου να διαφυλάξουν την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, αφενός να τηρούν ρόλο παρατηρητή, προσπαθώντας να «μαζέψουν τα ασυμμάζευτα», και αφετέρου να παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους στα τμήματα, ώστε να προλάβουν μια ενδεχόμενη εξέγερση.
 
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι δρόμοι και οι γειτονιές του νησιού να παραμένουν χωρίς φύλαξη, αφού το κύριο και αποκλειστικό αντικείμενο της αστυνομικής δύναμης Λέσβου δεν είναι η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά η φύλαξη των κρατουμένων. 
 
 
«Δεν πάει άλλο»
 
Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Νομού Λέσβου, κ. Δημήτρη Αλεξίου, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση άμεσα.
 
«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Μέσα στα κρατητήρια γίνεται το αδιαχώρητο. Οι κρατούμενοι είναι στην κυριολεξία παστωμένοι. Όπου υπάρχει κρατητήριο στη Λέσβο, είναι γεμάτο με μετανάστες. Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας, αφού οι χώροι φύλαξης δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων.
 
 
Δείτε την αναφορά:
 
 
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μοιράσου το άρθρο!