Κοινωνία

17/11/2015 - 00:58

Τάση μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Μυτιλήνη

Tάση ελαφράς μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη Λέσβο δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών. Από την Κυριακή στις 6 το πρωί μέχρι και σήμερα Δευτέρα στις 6 το πρωί ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που πιστοποιήθηκαν στο κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης της Μόριας έφτασε τους 3.510, ενώ ο αριθμός των όσων μπήκαν στη Λέσβο με βάρκες στο ίδιο διάστημα έφτασε τους 3.660.

 


Στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου περιμένοντας την είσοδό τους σε αυτό σήμερα είναι 3.860. Έτοιμοι να αναχωρήσουν από το νησί είναι μετά από όλα τα παραπάνω 4.388 μετανάστες και πρόσφυγες. Από αυτούς περίπου 4.000 αναμένεται να αναχωρήσουν με τα πλοία της γραμμής και με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η κατάσταση στο hot spot

Στο μεταξύ σημαντικά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους ελαιώνες περιμετρικά του κέντρου καταγραφής και πιστοποίησης από πολλές εκατοντάδες μετανάστες που έχουν μπει σε αυτά και επί μέρες περιμένουν εκεί την είσοδό τους στο κέντρο. Προκειμένου να ζεσταθούν έχουν καταστρέψει το σύνολο της φετινής παραγωγής καίγοντας κλαδιά και φύλλα αλλά και μεγάλο αριθμό δέντρων που κάηκαν στο σύνολό τους. Επίσης έχει καταστραφεί το σύνολο των περιφράξεων αλλά και υποδομές που υπήρχαν στους ελαιώνες. Ο μεγάλος όγκος σκουπιδιών που έχει συγκεντρωθεί και η παντελής έλλειψη υποδομών υγιεινής δημιουργεί επίσης σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους.

Η κατάσταση αυτή, όπως είναι φυσιολογικό, δημιουργεί προβληματισμό αλλά και διαμαρτυρίες των κατοίκων της γειτονικής Κοινότητας της Μόριας, οι οποίοι με συνέλευσή τους το Σαββατοκύριακο εκπέμπουν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «από την προβληματική λειτουργία του περίφημου hot spot» όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαγγέλης Τρακέλλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως τόσο το χωριό όσο και οι κάτοικοί του έχουν αποδείξει την αλληλεγγύη τους στην υπόθεση των προσφύγων. Πλην όμως απαιτεί πλέον και η Πολιτεία να πράξει αυτό που πρέπει. «Να προστατευθούν τα δικαιώματα των αγροτών-ελαιοκαλλιεργητών των οποίων τα κτήματα έχουν στην κυριολεξία ρημάξει», είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπαν οι κάτοικοι το αμέσως επόμενο διάστημα θέλοντας να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη ζωή θα προχωρήσουν σε κατάληψη του Δημαρχείου. «Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε», είπε ο κ. Τρακέλλης.

Mιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χθες, η εκπρόσωπος του υπουργού μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Ανθή Καραγγελή, σημείωσε ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι εν γνώσει του υπουργείου. «Θέλουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις ζημιές, καταγράφουμε το τι έχει γίνει ως τώρα και στοχεύουμε στο να τηρηθούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων όταν αυτές υπάρξουν» είπε η κ. Καραγγελή.

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτογραφία Konstantinos Tsakalidis / SOOC Πηγή: www.lifo.gr

Μοιράσου το άρθρο!