Κοινωνία

16/10/2015 - 14:50

TEDxLesvos: Όλοι οι ομιλητές

pan style="font-size: 13.008px; line-height: 1.538em;">Στις 24 Οκτωβρίου 2015 στο πρώτο TEDx που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο ομιλητές θα είναι προσωπικότητες που έχουν διακριθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο τομέα της ειδικότητάς τους.

Σας τους παρουσιάζουμε με σειρά εμφάνισης:

 

Susana Noemi Abigador. Καθηγήτρια Σωματικής Έκφρασης

Η Susana Noemi Abigador γεννήθηκε στο Buenos Aires στην Αργεντινή. Στην Αθήνα ήρθε το 1986. Ασχολείται με την σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης. Συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο», με το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας με σχολές χορού θεάτρου, κέντρα art - therapy στην Ελλάδα και κατά καιρούς στην Κύπρο, Ισπανία και Αργεντινή. Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα όπως το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου στην τραγωδία "Βάκχες" στο Ηρώδειο, με το Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.α.

Γιώργος Κοντέλλης. Εκπαιδευτικός

Ο Γιώργος Κοντέλλης είναι καθηγητής Φυσικής, υπεύθυνος σχολικού εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης και λάτρης της αξιοποίησης της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους μαθητές του, έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς για την κατασκευή εκπαιδευτικών ρομποτικών εφαρμογών και εκπαιδευτικών δορυφόρων.

Γιώργος Κορδάς. Ερευνητής στη Πυρηνική Φυσική και στη Νανοθεραπεία

Ο Γιώργος Κόρδας με σπουδές στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής, είναι ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο "Δημόκριτος" και ειδικός στη νανοθεραπεία. Έχει σαν στόχο την προώθηση των νανοφαρμάκων για την θεραπεία του καρκίνου και είναι ο κύριος συντονιστής του έργου "Νανο-δοχεία μεταφοράς φαρμάκων για στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και μαστού" με τα οποία επιτυγχάνεται εξαιρετικά τοπική χημειοθεραπεία καρκίνου.

 

Jane Waite. Αξιωματούχος του ΟΗΕ

Η Jane Waite εργάζεται στο World Food Programme (Διεθνές Πρόγραμμα Επισιτισμού / Τροφίμων) του OHE, στα πλαίσια του οποίου ζει και ταξιδεύει σε αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζοντας αναπτυξιακά προγράμματα για τις τοπικές κοινωνίες, όπως και ανθρωπιστικά προγράμματα άμεσης βοήθειας τροφίμων σε μέρη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και πολέμους. Έχει βρεθεί μεταξύ άλλων στην Αίγυπτο, το Σουδάν, στη Συρία, στη Καμπότζη, στο Νεπάλ, το Μαλάουι και τη Σιέρα Λεόνε.

 

Στράτος Καμενής. Εμπορικός και Οικονομικός Αναλυτής – Διεθνολόγος

Ο Στράτος Καμενής είναι αναλυτής εμπορικής και οικονομικής πολιτικής και διεθνολόγος. Το 2011 έζησε από κοντά την Αραβική Άνοιξη και την πτώση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Ως ερευνητής στο Αμερικανικό Ίδρυμα Κάρτερ (The Carter Center) εργάστηκε πλάι στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Jimmy Carter και συμμετείχε στις διαπραγματευτικές συνεδριάσεις με τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και την αντικαθεστωτική αντιπολίτευση της πλατείας Ταχρίρ. Φέτος, εργάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου προσέφερε ερευνητική στήριξη στην ομάδα διαπραγματευτικού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για την υπό διαπραγμάτευση Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων.

 

Χρήστος Βαλασέλλης. Προγραμματιστής, Ιδρυτής Ραδιοφωνικών Σταθμών

Ο Χρήστος Βαλασέλλης προσπαθούσε από παιδί να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, να δημιουργεί κάτι καινοτόμο. Το 1998 συνδυάζοντας το πάθος του για τα ηλεκτρονικά, τους υπολογιστές και το ραδιόφωνο, ίδρυσε την Jazler Software, που αναπτύσσει την σουΐτα προγραμμάτων αυτοματισμού, με την ονομασία "Jazler", το οποίο χρησιμοποιείται από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Έχει βραβευθεί για την προσφορά του στην ανάπτυξη της καινοτομίας ενώ υπερασπίζεται με σθένος την επιλογή του να παραμείνει στο νησί της Λέσβου, λέγοντας ότι ήταν μια "επιλογή ποιότητας ζωής" για αυτόν, που δεν θα την άλλαζε.

 

Μαντώ Ραχωβίτσα. Νομικός, Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου

H Μαντώ Ραχωβίτσα είναι Νομικός, Λέκτορας στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Qatar, όπου διδάσκει Διεθνές Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θέλει να πιστεύει ότι συμβάλλει στην εκπαίδευση και κατάρτιση μελλοντικών ηγετών από τη Μέση Ανατολή οι οποίοι/ες θα είναι ενημερωμένοι/ες και ευαισθητοποιημένοι/ες σχετικά με ζητήματα διεθνούς πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2013 ίδρυσε το υποκατάστημα της Παγκόσμιας Ένωσης Διεθνούς Δικαίου στο Qatar – ένα από τα λιγοστά στη Μέση Ανατολή.

 

Νικήτας Κανάκης. Πρόεδρος Γιατρών του Κόσμου

Ο Νικήτας Κανάκης έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες ανθρωπιστικές και επείγουσες ιατρικές αποστολές σε όλο τον κόσμο (Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Κόσοβο, Ερυθραία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ινδία, Τουρκία, κλπ). Ήταν ιδρυτικό μέλος και σήμερα επιστημονικός υπεύθυνος της MKO «ACT4 People». Πρωτοστάτησε στο κίνημα κατά του trafficking στην Ελλάδα, ιδρύοντας παράλληλα τον πρώτο ξενώνα για θύματα δουλεμπορίου στην χώρα μας. Διετέλεσε άμισθο μέλος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την αντιμετώπιση του δουλεμπορίου (2003-2004), εκπροσωπώντας την κοινωνία των πολιτών. 

 

Γιώργος Τυρίκος Εργάς. Συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ «Αγκαλιά»

O Γιώργος Τυρίκος Εργάς γεννήθηκε στην Κάλυμνο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία, αιγυπτιακά ιερογλυφικά, σφηνοειδή γραφή και συγκριτική γραμματολογία. Βραβευμένος συγγραφέας λογοτεχνίας του φανταστικού με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ «Αγκαλιά»

 

Λίλη Λαμπρέλλη. Συγγραφέας και Αφηγήτρια Παραμυθιού

Η Λίλη Λαμπρέλλη έχει σπουδάσει Νομικά και Μουσική και έχει δουλέψει ως δικηγόρος και μεταφράστρια στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες. Το 1998, όμως, την κερδίζουν τα παραμύθια προφορικής παράδοσης. Aπό τότε έχει συναντήσει πολλούς παραμυθάδες, άλλα δάσκαλό της θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους αφηγητές, τον Henri Gougaud. Έχει γράψει 17 βιβλία και είναι υποψήφια για το βραβείο Astrid Lindgren του 2016.

 

Να θυμάστε το μόνο μας όριο είναι το άπειρο και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το Σάββατο 24 Οκτωβρίου σας χρειαζόμαστε για να το αποδείξουμε σε όλο το κόσμο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε, σας παρακαλώ επικοινωνήστε  στο tedxlesvos@gmail.com

Μοιράσου το άρθρο!