Κοινωνία

11/04/2024 - 17:33

Τελικά είναι επικίνδυνο να ζεις στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης;

Ζούμε κατά λάθος στην Κουλμπάρα και στο Κιόσκι;

Προτάσεις από «το κιρκινέτσι» με αφορμή τη χθεσινή μεγάλη φωτιά σε ακατοίκητο οίκημα στην οδό Κομνηνάκη

Ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» με αφορμή τη χθεσινή μεγάλη φωτιά σε ακατοίκητο διατηρητέο και προστατευόμενο από τη νομοθεσία οίκημα στην οδό Κομνηνάκη, επανέρχεται στα ζητήματα ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών στις γειτονιές μας, δεδομένης της συσσώρευσης δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Η φωτιά που κατέκαψε ένα από τα όμορφα κτίσματα που σηματοδοτούν την ταυτότητα του ιστορικού κέντρου, απέδειξε την ανάγκη να υπάρξει ΑΜΕΣΑ  σχέδιο αντιμετώπισης συνθηκών έκτακτης ανάγκης. Και τέτοιες δεν είναι μόνο μια φωτιά.

Απαιτείται οι χρήσεις δημόσιων χώρων να μην εγκυμονούν κινδύνους και να επιτρέπουν τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων και οχημάτων της Αστυνομίας όταν αυτή χρειάζεται να επέμβει. Να μην δημιουργούν πιθανότητες εγκλωβισμού και παγίδευσης ανθρώπων και ευφλεκτικότητας με μόνιμες κατασκευές ή βαριές και άλλες διακοσμητικές χρήσεις οι οποίες μεταξύ των άλλων είναι αυθαίρετες και παράνομες.

Να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί άμεσα δίκτυο πυρόσβεσης. Να συντηρηθεί άμεσα το ήδη υπάρχον δίκτυο.

Να ελεγχθούν και να σφραγιστούν μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες τους τα ακατοίκητα οικήματα. Να καθαριστούν οι αύλειοι χώροι τους που σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ανάφλεξης με πιθανά τραγικά αποτελέσματα.

Να ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ η στάθμευση επί 24ωρου βάσεως σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου δρόμων που ιδιαίτερα στη διάρκεια της νύχτας μετατρέπονται σε αδιάβατους από πεζούς χώρους στάθμευσης. Να υπάρξει ΑΜΕΣΑ σχετική μελέτη από μέρους του Δήμου.

Να σχεδιαστεί δίκτυο διαφυγής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (φωτιά, σεισμός ή κάποιο άλλο τυχαίο γεγονός).

Να προβλεφθούν χώροι καταφυγής.

Να γίνει ευρέως γνωστό το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε κατοίκους του ιστορικού κέντρου και επιχειρηματίες ώστε να λειτουργήσουν όπως πρέπει σε περίπτωση ανάγκης.

Μοιράσου το άρθρο!