Κοινωνία

07/10/2016 - 16:21

Τελικά ήταν υποψήφια η Λέσβος για το Νόμπελ Ειρήνης; Σε 50 χρόνια θα μάθουμε

yle="text-align: justify;">Κι αφού το σημερινό σόου με δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία στη Σκάλα Συκαμιάς στέφθηκε από πλήρη αποτυχία ας δούμε μερικές αλήθειες για το Νόμπελ Ειρήνης...

Η ιστορία με την υποψηφιότητα της Λέσβου ξεκίνησε από ένα ψήφισμα-ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών.
 
Το άρθρο στο Αvaaz.org το οποίο απευθυνόταν (;) στην επιτροπή των βραβείων έλεγε :
 
"Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ψαράδες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, εθελοντές, κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου… άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε πρόσφυγες πολέμου.
Και ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από φράχτες, οι αλληλέγγυοι νησιώτες είναι εκεί μέρα και νύχτα, με κρύο και καύσωνα, για να προσφέρουν στεγνά ρούχα, νερό, φαγητό και στέγη. Συχνά ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους συνανθρώπους μας από τα κύματα.
Με τις πράξεις τους έπνιξαν το φόβο και το ρατσισμό σε ένα κύμα αλληλεγγύης και απέδειξαν ότι σε στιγμές κρίσης, στεκόμαστε ως μία, ενωμένη ανθρωπότητα. Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε αυτό το μήνυμα να ακουστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να γίνει παράδειγμα.
Υπόγραψε τώρα το ψήφισμα, για να ζητήσουμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου. Για να μετρήσει η στήριξή σου, πληκτρολόγησε το email σου και τα στοιχεία σου στο κουτί και πάτα «Υπογράφω». Αφού υπογράψεις, διάδωσέ το παντού μέσω email, Facebook και Twitter για να πιάσουμε το στόχο μας!
Την Κυριακή λήγει η προθεσμία και ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν τις υπογραφές μας στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, μαζί με την υποψηφιότητα"
 
Και η συγκέντρωση υπογραφών είχε επιτυχία.... χιλιάδες υπογραφές!!!
 
Όμως: 
 
Σύμφωνα  με τους κανόνες της επιτροπής για το Nobel ειρήνης οι υποψηφιότητες παραμένουν μυστικές και απαιτείται να μην σπάσει η ομερτά από κανέναν, ούτε και από όσους προτείνουν τους υποψήφιους, η ανακοίνωση των υποψήφιων γίνεται με την πάροδο 50 χρόνων.
 
Η επιτροπή δεν ανακοινώνει τις υποψηφιότητες ούτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε καν στους ίδιους τους υποψήφιους, κανένας δεν γνωρίζει τίποτα, ας όψεται ο κανόνας για την 50ετή ομερτά.
 
Οι υπογραφές του online ψηφίσματος δεν λαμβάνονται υπόψιν από την επιτροπή, άλλωστε ξεκαθαρίζουν ποια είναι τα πρόσωπα που μπορούν να προτείνουν υποψήφιους.
 
. Μέλη κυβερνήσεων και εθνικών συνελεύσεων.
 
. Μέλη διεθνών δικαστηρίων.
 
. Πρυτάνεις, καθηγητές πανεπιστημίων και διευθυντές ινστιτούτων εξωτερικής πολιτικής.
 
. Βραβευθέντες με νόμπελ παρελθόντων ετών ή μέλη διοικητικών συμβουλίων που επίσης έχουν βραβευθεί με νόμπελ.
 
. Ενεργά και πρώην μέλη αλλά και πρώην σύμβουλοι της νορβηγικής επιτροπής νόμπελ.
 
Μόνο τα παραπάνω πρόσωπα μπορούν να προτείνουν υποψήφιους, δυστυχώς οι υπογραφές που μαζεύτηκαν δεν παίζουν κανέναν ρόλο και δεν λαμβάνονται υπόψιν. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πρόσωπα ή οργανώσεις, το να ζητάμε να απονεμηθεί το νόμπελ ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου είναι μετέωρο καθώς το «Ηρωες του Αιγαίου» δεν αντιπροσωπεύει κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένο ούτε κάποια οργάνωση.
 
Τελικά  όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης η Λέσβος επιλέχθηκαν και ανακοινώθηκαν  3 εκπρόσωποι  ανάμεσα τους και η Σούζαν Σάραντον.Όμως και εδώ υπάρχει πρόβλημα...
 
 Η ανακοίνωση των ονομάτων έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ περί μυστικότητας των υποψηφίων και ανακοίνωσης αυτών μόνο με την πάροδο 50 χρόνων όπως είδαμε παραπάνω.
 
Άραγε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από την επιτροπή έστω και αν παραβαίνει τους κανονισμούς; Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση η οποία σεβάστηκε τους κανόνες που διέπουν τα βραβεία Νόμπελ και παρέμεινε μυστική; Κάτι μου λέει ότι θα περάσουν 50 χρόνια για να μάθουμε...
 
Και η άποψή μας: 
Αν  υπήρχε τελικά υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης ίσως τελικά να είναι καλύτερα που δεν το κέδρισε η Λέσβος ή για την ακρίβεια οι εκπρόσωποι της Λέσβου.
Τρεις οι λόγοι:
Πρώτος και σημαντικότερος είναι ότι το Νόμπελ Ειρήνης τα τελευταία χρόνια δεν έχει καμία αξία... αν ρίξει κάποιος μια ματιά σε όσους έχουν κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης καταλαβαίνει πολλά...
Δεύτερος λόγος: η υποψηφιότητα της "Λέσβου" (αφού δεν μπορούσε να είναι όλο του νησί) ήταν υποψηφιότητα αχταρμάς.... 3 πρόσωπα ανέλαβαν και καλά να εκπροσωπήσουν τη Λέσβο. Μία από τις 3 διάσημες γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμιάς , ένας ψαράς και μια ηθοποιός του Χόλιγουντ που ήρθε στη Λέσβο και έμεινε περισσότερες ημέρες (Σούζαν Σάραντον). . Απ' αυτά τα τρία άτομα ίσως μόνο ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός (φωτο)  θα μπορούσε να σταθεί  ως υποψηφιότητα.  Παλικάρι και Άνθρωπος. Έχει σώσει κόσμο κυριολεκτικά, έχει ήθος, είναι ωραίος και σεμνός. Η γιαγιά και η ηθοποιός είναι υποψηφιότητες που γεννήθηκαν από τα ΜΜΕ. ( Ίσως αυτό ακουστεί παράξενο σε κάποιους αλλά ας σκεφτούμε πως πρόεκυψαν αυτές οι "υποψηφιότητες".... )
Τρίτος λόγος: το Νόμπελ Ειρήνης θα έκανε περισσότερη ζημιά στον τουρισμό της Λέσβου. Είδαμε όλες αυτές οι διασημότητες τι αποτέλεσμα είχαν... στα ΜΜΕ του κόσμου είχαμε αποδοχή και θαυμασμό ως τριτοκοσμική χώρα.
 
Εν κατακλείδι η Λέσβος δεν έχει ανάγκη από κανένα Νόμπελ... το γεγονός ότι είναι το νησί της αλληλεγγύης το έχει αποδείξει με κάθε τρόπο. Και αυτό δεν θα αλλάξει! 
 
----------------------
 
με πληροφορίες  για τους κανόνες του βραβείου Νόμπελ από εδώ 

 

Στη Σκάλα Συκαμιάς πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση για το Νόμπελ Ειρήνης

Μοιράσου το άρθρο!