Skip to main content
|

"Θαύμα" στη Λέσβο: 16% λιγότεροι ανάπηροι !!!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Λέσβος

Γράφει: Χρηστίδου Βαγγελιώ / εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Δημοσιότητα και έλεγχοι μείωσαν τους «αναξιοπαθούντες», ενώ αναμένεται και νέα μείωση λόγω απογραφής

Μέσα σε λίγους μήνες μειώθηκε κατά 16% ο αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στο Νομό Λέσβου, ενώ όλα δείχνουν πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στο πλαίσιο της απογραφής που ολοκληρώνεται σήμερα. Παρ’ ότι υπηρεσιακοί παράγοντες διαπιστώνουν ότι στη Λέσβο δεν υπήρξαν οι «υπερβολές» που εντοπίστηκαν σε άλλες περιοχές (π.χ. Κάλυμνος), γεγονός παραμένει ότι απ’ το Μάιο του 2011 έως το Φεβρουάριο του 2012 δίνονται σε επίπεδο Νομού 372 λιγότερα επιδόματα, μείωση πρωτοφανής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Η μείωση κατά 16% αποδίδεται κατ’ αρχήν στη δημοσιότητα με την ανάδειξη εξόφθαλμων περιπτώσεων απ’ τον Τύπο - όπως π.χ. ο αριθμός των τυφλών -, που οδήγησε ορισμένους εσπευσμένως να «απαρνηθούν» εμμέσως το επίδομα που λάμβαναν. Αλλά και στους ελέγχους απ’ το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που είτε έγιναν αυστηρότεροι, είτε καθυστερούν να γίνουν, με αποτέλεσμα κάποιοι πραγματικά δικαιούχοι να έχουν σταματήσει να λαμβάνουν επίδομα.

Απ’ τους 2.284…

Παρίνοντας αφορμή απ’ τον προϋπολογισμό του Δήμου Λέσβου για το 2011, στον οποίο και είχαν εγγραφεί πιστώσεις άνω των εννιά εκατομμυρίων ευρώ για προνοιακά επιδόματα, το «Ε» τον περασμένο Μάιο αποκάλυψε πρωτοσέλιδα πως ένας στους 48 πολίτες του Νομού Λέσβου επιδοτείται ως ανάπηρος!

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας είχαν δοθεί απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες, εμφανιζόταν ότι συνολικά 2.284 κάτοικοι της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου ανήκαν στις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού που χρήζουν προνοιακής υποστήριξης. Τότε, με αναγωγή στον πληθυσμό του Νομού Λέσβου σε σχέση με την απογραφή τού 2001, εξαγάγαμε το συμπέρασμα ότι ένας στους 115 κατοίκους του Νομού είναι βαριά ανάπηρος, ένας στους 253 είναι τυφλός, ένας στους 1.475 είναι κωφάλαλος και ένας στους 476 είναι νοητικά καθυστερημένος δηλαδή με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30! Καταλήγοντας δε το ρεπορτάζ, επισημαίναμε την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος ώστε κάποιοι υγιείς να μην «παρασιτούν» εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών και κυρίως εις βάρος όσων έχουν ανάγκη τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

… στους 1.912
Στον πίνακα δημοσιεύουμε αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε απ’ την Πρόνοια ο Γιώργος Μαϊστρέλλης, πόσο μειώθηκαν απ’ τον περσινό Μάιο έως το Φεβρουάριο του 2012 οι δικαιούχοι κάθε κατηγορίας επιδομάτων, με αποτέλεσμα ο συνολικός τους αριθμός να ανέρχεται πλέον στους 1.912 σε επίπεδο Νομού Λέσβου (περίπου 200 σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο).
Υπήρξαν περιπτώσεις μέσα σε αυτό το διάστημα που τέως δικαιούχοι δεν προσήλθαν για επανέλεγχο απ’ την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, οπότε και τους διεκόπη η χορήγηση επιδόματος, όπως και περιπτώσεις που η Επιτροπή η οποία θα έπρεπε να τους εξετάσει κατ’ οίκον, καθυστερεί τραγικά, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η χορήγηση του επιδόματος.

Το μεγαλύτερο, όμως, μέρος της μείωσης των 352 προνοιακών επιδομάτων προέρχεται απ’ τη διακοπή της χορήγησης επιδόματος, όπως και απ’ τη μη έγκριση νέων περιπτώσεων απ’ την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. Τι άλλαξε, όμως, μέσα σ’ αυτό το διάστημα και οι αποφάσεις της Επιτροπής δε συνηγορούν στη χορήγηση επιδόματος; Άλλαξε η ίδια η Επιτροπή, που πλέον απ’ το Δεκέμβριο του 2011 έρχεται απ’ την Αθήνα στο ΚΕΠΑ Μυτιλήνης και κατά διαστήματα ελέγχει όσους περιοδικώς πρόκειται να ελεγχθούν. Είναι αξιοσημείωτο πως η ίδια επιτροπή, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, έχει εκδώσει αποφάσεις με τις οποίες χορηγεί εφ’ όρου ζωής το επίδομα σε όσους η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Έτσι αυτοί οι πάσχοντες δε θα χρειαστεί να περνούν κάθε δυο χρόνια από επιτροπή, με ό,τι αυτό θα σήμαινε σε ταλαιπωρία. Όμως η ίδια επιτροπή έχει περιορίσει δραστικά πρώην δικαιούχους που είχαν ποσοστό αναπηρίας 67% και λάμβαναν επίδομα. Τέλος, η ίδια επιτροπή από εδώ και στο εξής θα ελέγχει και τους τυφλούς, ενώ έως σήμερα επίδομα τυφλότητας λάμβαναν όσοι είχαν σχετική γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομείου, δίχως άλλο έλεγχο από επιτροπή.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία