Κοινωνία

30/08/2019 - 16:41

Θέση στην αιωνιότητα πήρε «ο ήρωας του Αιγαίου Κυριάκος Παπαδόπουλος»

Μέρος της προβλήτας του λιμανιού της Μυτιλήνης έλαβε σήμερα το όνομα του Κυριάκου Παπαδόπουλου, του εμβληματικού αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος που διέσωσε χιλιάδες ζωές προσφύγων στο Αιγαίο στη διάρκεια της κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης το 2015 και το 2016.

 Θέση στην αιωνιότητα πήρε από σήμερα «ο ήρωας του Αιγαίου Κυριάκος Παπαδόπουλος». Ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος που στη διάρκεια της προσφυγικής ανθρωπιστικής κρίσης την περίοδ0 2015-2016 έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες που κινδύνευαν στη θάλασσα. Για να χάσει τελικά ο ίδιος τη δική του ζωή, πριν από περίπου 11 μήνες, αφού η καρδιά του δεν άντεξε το φόρτο της δουλειάς και των συναισθημάτων που αυτή προκάλεσε.

Σήμερα το πρωί σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και το κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης έγινε ονοματοθεσία μέρους του προβλήτα Λιμένα Μυτιλήνης όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σώματος, σε «Προβλήτα Υποπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου».

Παρών στην εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης ο οποίος και στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον Κυριάκο Παπαδόπουλο «ως εμβληματικό πρόσωπο ενός λαού αλλά και του Λιμενικού Σώματος». Ενώ υπενθύμισε την κοινή ομόφωνη απόφαση των βουλευτών του δημοκρατικού τόξου της Βουλής των Ελλήνων να «υιοθετήσουν» τα παιδιά του εκλιπόντος.

Ανάλογος και ο χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Χριστιάνας Καλογήρου που αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ήθος -που με τη συνολική στάση του και την αυτοθυσία του παραμένει για όλους ένα υπόδειγμα προσφοράς στους ανθρώπους. «Οφείλουμε όλοι πάντα να μην ξεχνάμε ποτέ ανθρώπους όπως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Το εμβληματικό του πρόσωπο, αποτελεί οδηγό και σύμβολο ηρωισμού και αλληλεγγύης» είπε η κ. Καλογήρου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο αρχιπλοίαρχος Γιώργος Σκανδάλης, διοικητής της 9ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, που αναφέρθηκε στον απλό καθημερινό άνθρωπο που γνώρισαν οι συνάδελφοι του «ταγμένο σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα χωρίς ωράριο, με ηθικές αξίες και υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Έναν Έλληνα ναυτικό, έναν Έλληνα Λιμενικό».

Παρόντες ακόμα στην τελετή ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, ο νέος δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο απερχόμενος δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και εκπρόσωποι στρατιωτικών και άλλων αρχών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η σύζυγος, ο πατέρας και τα παιδιά του Κυριάκου Παπαδόπουλου καθώς και άλλοι συγγενείς του.

ΑΠΕ - ΜΠΕ 

---------

Η τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέως Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής:

«Χαιρετίζοντας τη σημερινή εκδήλωση που γίνεται με την ευκαιρία  της ονοματοδοσίας του προβλήτα Μυτιλήνης ως πράξη οφειλόμενης τιμής στον Πλωτάρχη Λ.Σ. Κυριάκο Παπαδόπουλο, αισθάνομαι την ανάγκη να υπογραμμίσω το ιδιαίτερο ήθος ενός ανθρώπου που με τη συνολική στάση του και την αυτοθυσία του παραμένει για όλους ένα υπόδειγμα προσφοράς στους ανθρώπους.

Οφείλουμε όλοι πάντα να μην ξεχνάμε ποτέ ανθρώπους όπως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Το εμβληματικό του πρόσωπο, αποτελεί οδηγό και σύμβολο ηρωισμού και αλληλεγγύης.

Στο πρόσωπο του Κυριάκου Παπαδόπουλου τιμάμε ταυτόχρονα σήμερα το ήθος και τις αξίες που οδηγούν καθημερινά την πράξη των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που όλοι γνωρίζουμε ότι δίνουν πάντα στην  πρώτη γραμμή τον καλύτερο εαυτό τους.»

Δήλωση του βουλευτή Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού, στσ ΜΜΕ της Λεσβου, μετά τη λήξη της τελετής ονοματοδοσίας του προβλήτα "Κυριάκος Παπαδόπουλος" στο λιμάνι Μυτιλήνης:

"Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν ένας δημόσιος λειτουργός που τίμησε τη στολή και το θεσμικό του ρόλο στο έπακρο.

Ο πρόωρος χαμός του δεν είναι μόνο πληγή για το Λιμενικό Σώμα. Είναι πληγή στο σώμα της τοπικής μας κοινωνίας.

Γιατί καθεμία ζωή που διασώζεται στη θάλασσα είναι ένα λιθαράκι στην οικουμενική μάχη για τη διάσωση των θεμελιωδών ανθρώπινων αρχών και αξιών.

Θα ήθελα να ευχηθώ καλό κουράγιο και καλή δύναμη στους οικείους του Κυριάκου Παπαδόπουλου, καθώς και στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές του, όχι μόνο για να αντέξουν την απουσία του, αλλά και για να συνεχίσουν την παραδειγματική μάχη που δίνουν: σώζοντας ζωες σώζουν και τον ανθρώπινο πολιτισμό".

Μοιράσου το άρθρο!