Κοινωνία

08/05/2022 - 15:00

Τιμήθηκε ο Ταξιάρχης Καστελιού στην Αγιάσο (φωτογραφίες)

Τιμήθηκε ο Ταξιάρχης Καστελιού

Την Κυριακή των Μυροφόρων το Αναγνωστήριο, όπως κάθε χρόνο από το 1894 που ιδρύθηκε, τιμά τον προστάτη του Αρχάγγελο Μιχαήλ, το ξωκλήσι του οποίου βρίσκεται στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου Καστέλι που δεσπόζει στην είσοδο της Αγιάσου.

Χτες το απόγευμα έγινε εσπερινός στο Καστέλι και σήμερα το πρωί στον ίδιο χώρο τελέστηκε θεία λειτουργία. Στη συνέχεια η πομπή με την πολύ παλιά εικόνα του Ταξιάρχη κατέβηκε απ’ το Καστέλι στην είσοδο της κωμόπολης και με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας του Αναγνωστηρίου κατέληξε στο Αναγνωστήριο, στην αίθουσα Βιβλιοθήκης του οποίου έγινε η καθιερωμένη αρτοκλασία.

Ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Κλεάνθης Κορομηλάς ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στο φετινό γιορτασμό και έδωσε τις καθιερωμένες ευχές.

 

Λίγα ιστορικά στοιχεία: Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ο λόφος του Καστελιού αποτελεί εξαίρετο παρατηρητήριο (βίγλα) της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό, στα ανατολικά του Κάστρου (υποκοριστικό: Καστρέλι > Καστέλι) αναπτύχθηκε έξω από την κεντρική οχύρωση περιτειχισμένος οικισμός κατά την οθωμανική περίοδο. Το 1960 το Καστέλι κηρύχτηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την αρ. 33746/1924/11-4-60 (ΦΕΚ 199/Β/11-5-60) Υπουργική Απόφαση.

Η «Φιλόπτωχος Αδελφότης Αγιάσου» (ιδρύθηκε το 1879) είχε ως προστάτη τον αρχάγγελο Μιχαήλ, τον Αστράτ’γιου» (Αρχιστράτηγο των επουράνιων δυνάμεων) και γιόρταζε την Κυριακή των Μυροφόρων. Στη συνέχεια το ξωκλήσι περιήλθε στη Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Αγιάσου (ιδρύθηκε το 1888) και αργότερα στο Αναγνωστήριο (ιδρύθηκε το 1894). Το 1959 το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου αποφάσισε να κάνει έκκληση στους κατοίκους και στους ομογενείς για την ανέγερση καινούριου ξωκλησιού στη θέση του παλιού και ετοιμόρροπου. Στις 11 του Αυγούστου 1960 γίνεται ο αγιασμός του νέου ναϋδρίου και από τότε μέχρι σήμερα (εξαιρουμένων των δυο προηγούμενων ετών λόγω της πανδημίας) την Κυριακή των Μυροφόρων κάθε χρόνου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Μοιράσου το άρθρο!