Κοινωνία

23/11/2019 - 21:00

Τιμητική εκδήλωση στη Μυτιλήνη για το Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Εμμανουήλ Ε. Γδούτο

Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ροταριανού Ομίλου Μυτιλήνης σας προσκαλούν στην συνεστίαση του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 9.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κατά την οποία θα τιμηθεί ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Εμμανουήλ Ε. Γδούτος, για την ανεκτίμητη προσφορά του παγκοσμίως στη Μηχανική Επιστήμη και την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία του ρ. Νίκου Σταυρίδη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Τιμή εισόδου: 15/άτομο.

 

 

Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Γ. Γδούτος

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1948. Πολιτικός Μηχανικός, διδάκτωρ του ΕΜΠ (1973) και επιμελητής στην έδρα Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Μηχανικής (1974-1977).

Κατά την περίοδο 1982-2015, έκτακτος, τακτικός καθηγητής και καθηγητής στην έδρα Τεχνικής Μηχανικής του ΔΠΘ. Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής, του Τομέα Σχεδιασμού και Κατασκευής Δομικών Έργων και του Τομέα Μηχανικής, καθώς και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΔΠΘ. Επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Toledo, Lehigh, Santa Barbara & Davis κ.α.). Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Academia Europaea και της Διεθνούς Ακαδημίας Μηχανικών. Εταίρος της Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Ξένος εταίρος της Ρωσικής Ακαδημίας Μηχανικών, της Βουλγαρικής και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Επίτιμο μέλος της Ιταλικής Εταιρίας Μηχανικής της Θραύσεως, καθώς και της Πολωνικής και της Σερβικής Εταιρίας Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Μηχανικής. Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Niš (Σερβία) και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Εταίρος της Αμερικανικής Εταιρίας Μηχανολόγων Μηχανικών και της Αμερικανικής Εταιρίας για την Προαγωγή της Επιστήμης. Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Δομικής Ακεραιότητος, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Μηχανικής της Θραύσεως. Βραβείο Merit και μετάλλιο Griffith της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Δομικής Ακεραιότητος, βραβεία Theocaris, Lazan, Tatnall και Zandman της Διεθνούς Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής, Μετάλλιο και Δίπλωμα Golden Fortune του International Academic Rating of Popularity, Μετάλλιο Paton της Ουκρανικής Ακαδημίας Επιστημών και Jubilee XV Year IAE της Διεθνούς Ακαδημίας Μηχανικών, Βραβείο Merit και Theocaris της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής, Golden Sign της Ρωσικής Ακαδημίας Μηχανικών, Καλύτερης Εργασίας του Εκδοτικού Οίκου SAGE, Panetti-Ferrari της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου, Χρυσό Μετάλλιο “Colonnetti” του Ιταλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Μετρολογίας. Πρόεδρος πολλών διεθνών συνεδρίων. Δημοσίευση επιστημονικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Συγγραφέας 9 βιβλίων στην ελληνική, 5 βιβλίων στην αγγλική και επιστημονικός εκδότης 23 βιβλίων, σε συνεργασία με διεθνείς εκδοτικούς οίκους (Springer, Elsevier, Kluwer Academic Publishers, Martinus Nijhoff Publishers). Το βιβλίο του Fracture Mechanics – An Introduction συνοδευόμενο από εγχειρίδιο επιλύσεως ασκήσεων χρησιμοποιείται ως διδακτικό σύγγραμμα από πολλά πανεπιστήμια ανά την υφήλιο. Επικεφαλής εκδότης του περιοδικού Strain – An International Journal of Experimental Mechanics, εκδότης ειδικών τευχών περιοδικών, συνεργάτης εκδότου και μέλος της εκδοτικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών.  Εκδότης της σειράς Springerbriefs στη Δομική Μηχανική του εκδοτικού οίκου Springer.

Έχει δώσει περισσότερες από 80 κεντρικές ή και προσκεκλημένες ομιλίες. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τη θεωρία ελαστικότητος των υλικών, τη χρήση μιγαδικών συναρτήσεων για την επίλυση προβλημάτων μηχανικής, τη μηχανική της θραύσεως, την πειραματική μηχανική (με έμφαση στις οπτικές μεθόδους), τη μηχανική των συνθέτων υλικών και των υλικών σάντουϊτς και τη νανοτεχνολογία (σύνθετα νανοϋλικά). Το 2015 το διεθνές περιοδικό Meccanica αφιέρωσε ειδικό τεύχος προς τιμήν του. Επίτιμος δημότης Λέσβου.
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2017.

prpo

Μοιράσου το άρθρο!