Skip to main content
|

Την Παρασκευή θα μάθουμε αν η Λέσβος θα πάρει το Νόμπελ Ειρήνης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Την Παρασκευή ανακοινώνεται το Νόμπελ Ειρήνης του 2016 με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ανάμεσά στους υποψηφίους είναι ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός από τη Λέσβο, η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση και η διάσημη ηθοποιός Σούζαν Σάραντον.

 
Φέτος υπάρχει ρεκόρ υποψηφιοτήτων, 376 υποψήφιοι, 228 άτομα και 148 οργανισμοί. Η πενταμελής επιτροπή συνήθως δέχεται κάτι παραπάνω από 200 υποψηφιότητες, τις οποίες καταθέτουν κυβερνήσεις, νομοθέτες, καθηγητές πανεπιστημίων καθώς και κάτοχοι του βραβείου. Το προηγούμενο ρεκόρ με 278 υποψηφιότητες χρονολογείται από το 2014.
 
Η επιτροπή κρατά μυστικά τα ονόματα των υποψηφίων για 50 χρόνια , όμως είναι σύνηθες αυτοί που κάνουν τις προτάσεις να τις ανακοινώνουν δημόσια
 
Μεταξύ των φετινών υποψηφίων βρίσκονται, εκτός από τους νησιώτες της Λέσβου και τη Σουζαν Σαράντον για τη στάση τους στο προσφυγικό, περιλαμβάνονται ο Πάπας Φραγκίσκος, ένα θύμα βιασμού του Ισλαμικού Κράτους αλλά και η γυναικεία ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν.
 
Η βρετανική εφημερίδα Guardian επέλεξε τους υποψηφίους: Ανάμεσά τους είναι η οργάνωση εθελοντών White Helmets στη Συρία, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Πάπας Φραγκίσκος και οι Ελληνες νησιώτες.
 
Μάλιστα, αποδίδει ιδιαίτερη μνεία στις γιαγιάδες από την Σκάλα Συκαμινιάς, την 85χρονη Αιμιλία Καμβύση και στον 40χρονο ψαρά Στρατή Βαλιαμός.
 
Η Λέσβος (μέσα από τους "εκπροσώπους" της) διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης χωρίς να το έχει επιλέξει μιας και βρέθηκε μπροστά στις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές των τελευταίων δεκαετιών.
Στην πρώτη γραμμή του μεγαλύτερου κινήματος της ανθρωπότητας στη σύγχρονη εποχή, οι κάτοικοι της Λέσβου – αναφέρουμε μόνο ένα από τα νησιά – είναι υποψήφιοι γιατί άνοιξαν τα σπίτια τους στους Σύρους πρόσφυγες, παρά την οικονομική δυσπραγία που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.
 
Παρόλο που η επιτροπή Νόμπελ δεν δίνει ονόματα των υποψηφίων, είναι γνωστό πως υπάρχουν τρία άτομα που προτάθηκαν για το βραβείο ως συμβολικοί εκπρόσωποι των Ελλήνων εθελοντών. Οι δύο είναι κάτοικοι της Σκάλας Συκαμνιάς, το μικρό ψαροχώρι στο οπτικό πεδίο της τουρκικής ακτής και ένα μέρος όπου πολλοί διασώθηκαν πέρυσι.
 
Η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, παρακολουθούσε την κρίση να ξεδιπλώνεται στην παραλία μπροστά στο σπίτι της.  «Είναι στο αίμα μας να βοηθούμε αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε στην Guardian πέρυσι. «Είμαστε όλοι άνθρωποι. Αυτό είναι το σωστό».
 
0 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός, είναι επίσης μεταξύ των υποψηφίων για την συνεισφορά του στη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων από πνιγμό που κατέφθαναν με λέμβους από την Τουρκία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία