Κοινωνία

20/02/2014 - 17:38

Τίνος είναι, βρε γυναίκα, τα σκυλιά στη Λέσβο;

Η

ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης ενημερώθηκε από τον τοπικό τύπο για το λυπηρό περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού γυναίκας από σκυλί στο Πλωμάρι Λέσβου τις προηγούμενες ημέρες.
 
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, παρατηρούμε με θλίψη ότι επαναλαμβάνεται ένα γνώριμο σκηνικό: ενώ οι γείτονες τονίζουν ότι το σκυλί ανήκει σε κάποιον ο οποίος το άφηνε να κυκλοφορεί ελεύθερο -και έτσι εν τέλει να τραυματίσει ένα συμπολίτη μας-, οι μάρτυρες και τα θύματα δεν καταγγέλουν επώνυμα τον ιδιοκτήτη του ζώου, το ζώο βαφτίζεται «αδέσποτο» και έτσι ξεκινάει το γνωστό γαϊτανάκι ευθυνών: ‘τι λένε οι φιλοζωικές;’, ‘τι κάνει ο Δήμος;’ μέχρι και το αμίμητο ‘φταίνε οι τουρίστες και οι τουρίστες από την Αθήνα που έρχονται και παρατάνε τα σκυλιά’ (!!!!) και άλλα παρόμοια ευτράπελα. Αλλά με συζητήσεις επιπέδου καφενείου και με αστειότητες δεν λύνονται τα ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση των ζώων στη Λέσβο.
 
Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης υπενθυμίζει ότι η Ελληνική Νομοθεσία (Ν.4039/2012 & Ν. 4235/2014) προβλέπει βαριά διοικητικά πρόστιμα για όσους δεν έχουν τσιπάρει τα σκυλιά τους ή/και τα αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα (συνολικά, περίπου 1000 ευρώ).
 
Σχετικά,  λοιπόν, καλούμε τις Δημοτικές Αρχές της Λέσβου να ζητήσουν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), η οποία είναι κατά νόμο αρμόδια για τη βεβαίωση των προστίμων, ώστε να αρχίσουν να πραγματοποιούνται έλεγχοι στα ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ σκυλιά σε ολόκληρη τη Λέσβο, και σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι πρόνοιες του νόμου (ύπαρξη τσιπ, κτηνιατρικά εμβόλια, το σκυλί να ΜΗΝ κυκλοφορεί ελεύθερο) να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
 
Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να συζητάμε κάθε λίγους μήνες για το «τί κάνουν;» φιλοζωικές οργανώσεις και Δήμος για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούν τα ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ σκυλιά στη Λέσβο, σκυλιά παρατημένα από μια μερίδα ανεύθυνων και εν τέλει επικίνδυνων συμπολιτών μας.

Μοιράσου το άρθρο!