Κοινωνία

15/04/2020 - 19:12

Τους άφησαν παρατημένους.... Λέσβος 2020 λίγο πριν το Πάσχα! Απλά ντροπή!

Ενημέρωση για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες/στριες στο νησί της Λέσβου

Στις 22.03 στη περιοχή της Χρυσής Άμμου στην ΒΑ Λέσβο, κατέφθασαν 34 άτομα εκ των οποίων 2 μωρά, 2 ασυνόδευτα ανήλικα, και μία έγκυος 8 μηνών. Εδώ και 25 μέρες παραμένουν στη μέση του πουθενά χωρίς να τους έχουν παρασχεθεί ούτε τα βασικά. Τουλάχιστον δύο αντιμετωπίζουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα και έχουν ανάγκη νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης, γεγονός που η αστυνομία γνωρίζει και δεν κάνει τίποτα για αυτό.


Την 01.04 39 άνθρωποι κατέφθασαν στη παραλία Κλειού της ΒΑ Λέσβου και έκτοτε παραμένουν στο σημείο διαμένοντας κυριολεκτικά μέσα σε ένα χαντάκι. Ανάμεσα τους υπάρχουν 7 παιδιά από 2 μέχρι 11 χρονών.


Στο χωριό της Πέτρας βρίσκονται 53 μετανάστες που είχαν φτάσει στο νησί τις προηγούμενες μέρες.


Όλοι/ες οι παραπάνω βρίσκονται παρατημένοι/ες στα σημεία άφιξης, εκτεθειμένοι/ες στις καιρικές συνθήκες και χωρίς καμία υποστήριξη από τις αρχές και με ελάχιστη παροχή βοήθειας από την Ύπατη Αρμοστεία. Συγκεκριμένα, η παροχή ιατρικής απουσιάζει εντελώς, η Ύπατη Αρμοστεία τους μοιράζει φαγητό μία φόρα τη μέρα ενώ οι αρμόδιες αρχές για την υποδοχή και το άσυλο δεν έχουν ακολουθήσει τη προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρχουν αφίξεις αιτούντων άσυλο πχ. Καταγραφή, μεταφορά, στέγαση, καταγραφή αιτήματος ασύλου.


Οι άνθρωποι παραμένουν στα σημεία αυτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, απροστάτευτοι/ες από τις καιρικές συνθήκες και ενδεχόμενες ρατσιστικές επιθέσεις. Η επιλογή του κράτους να τους/τις έχει αφήσει στις παραλίες δεν σχετίζεται με τον κορονοίο και την καραντίνα αφού για τους περισσότερους/ες έχουν περάσει οι δεκατέσσερεις μέρες από την άφιξή. Ταυτόχρονα, οι ηγεσίες των δύο δήμων της Λέσβου (Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου) παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους, γιατί δε δέχονται πρόσφυγες στα γεωγραφικά τους όρια. Η αστυνομία έχει ζητήσει από το δήμο Δυτικής Λέσβου να ξανανοίξει το Stage 2, τον χώρο που χρησιμοποιείτο για την προσωρινή διαμονή των αφιχθέντων πριν τη μετάβασή τους στη Μόρια. Ο χώρος έκλεισε τον Ιανουάριο μετά από πίεση των τοπικών αρχών και με επίκληση υγειονομικών λόγων και τον Μάρτιο εμπρηστές έκαψαν μεγάλο μέρος του. Μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν έχει συμφωνήσει για την επαναλειτουργία του.

Να μεταφερθούν άμεσα όλοι και όλες από τις παραλίες σε ασφαλή και κατάλληλο χώρο.

Όλοι έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στο άσυλο!

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!