Κοινωνία

08/01/2014 - 14:03

Τριήμεροι καβγάδες στην Πλαγιά... τα ράσα της οργής!

yle="text-align: justify;">Πρόκληση θεωρήθηκε από δεκάδες κατοίκους της Πλαγιάς η επιμονή της Μητρόπολης Μυτιλήνης να λειτουργήσει στην εκκλησία της Πλαγιάς την Κυριακή παραμονή των Φώτων, ανήμερα των Φώτων και χθες, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Πιτσίλκας.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τον Αρχιμανδρίτη Πιτσίλκα (φώτο) ως εκ των πρωταγωνιστών τής προ μηνών αποπομπής του Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου Συκή από την εκκλησία της Πλαγιάς. Χαρακτηρίζουν δε την παρουσία του πρόκληση, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για πολλούς λόγους, αλλά και γιατί όπως λένε «η Μητρόπολη με τις πράξεις της σκανδαλίζει τους χριστιανούς της Πλαγιάς, αλλά και όλου του νησιού».

Παραμονή των Φώτων και στην εκκλησία της Πλαγιάς που από την αποπομπή του π. Κυρίλλου δε διαθέτει ιερέα, εμφανίστηκε για να λειτουργήσει ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Πιτσίλκας.

Ο νεαρός Αρχιμανδρίτης θεωρείται εκ των πρωταγωνιστών των όσων ακολούθησαν την αποπομπή του π. Κυρίλλου, αφού όπως δεκάδες μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα έγραψαν χωρίς ποτέ να διαψευστούν, μήνυσε το Μητροπολίτη Ικονίου, κ. Θεόληπτο, αλλά και τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή.

Αφορμή για τη μήνυση, με την οποία ζητούσε την ποινική δίωξη του ιεράρχη με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης και του Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου Συκή για ηθική αυτουργία στη συκοφαντική δυσφήμηση, αποτέλεσε η επιστολή που στάλθηκε στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης από το Μητροπολίτη Ικονίου και στην οποία κατά τον Αρχιμανδρίτη Πιτσίλκα περιέχονται απαξιωτικές στο πρόσωπό του αναφορές. Αποσπάσματα δε, τόσο της μήνυσης, όσο και της επιστολής του Μητροπολίτη Ικονίου προς το Μητροπολίτη Μυτιλήνης, δόθηκαν αρχικά στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας που πραγματεύεται εκκλησιαστικά θέματα www.dogma.gr/.

Την ίδια μέρα είχαν δημοσιευθεί και δηλώσεις του δικηγόρου του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Πιτσίλκα, Στέλιου Σούρλα.

Την Κυριακή, λοιπόν, με το που εμφανίστηκε στην εκκλησία ο Αρχιμανδρίτης Πιτσίλκας, στην Πλαγιά σήμανε συναγερμός. Δεκάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν έξω από το ναό και απαιτούσαν να φύγει από αυτόν ο Αρχιμανδρίτης.

«Πληροφορήθηκαν ότι πολλοί κάτοικοι της Πλαγιάς είχαν φύγει για τη Μικρά Ασία προκειμένου να γιορτάσουν τα Φώτα στην Τένεδο και στη Σμύρνη και θεώρησαν πως είναι ευκαιρία για να σκανδαλίσουν όσους έμειναν στο χωριό», δήλωσε χθες στο «ΕΜΠΡΟΣ» ένας εκ των πρωταγωνιστών των όσων έγιναν το τριήμερο στην Πλαγιά.

Τελικά, ο Αρχιμανδρίτης λειτούργησε μόνος του με κάποιους εκ των επιτρόπων του ναού που διορίστηκαν μετά την αποπομπή του Κυρίλλου Συκή κι ενώ μάλιστα ένας εξ αυτών έχει χαρακτηριστεί αιρετικός ως μέλος παραθρησκευτικής οργάνωσης!

Με την Αστυνομία

Την επομένη μέρα, ανήμερα των Φώτων, στην Πλαγιά εμφανίσθηκε ξανά ο Αρχιμανδρίτης Πιτσίλκας. Πιστοί άρχισαν να χτυπούν καρέκλες μέσα στην εκκλησία και να ζητούν να αποχωρήσει από το ναό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ρυθμικά φώναζαν μέσα κι έξω από το ναό το σύνθημα «δε σε θέλουμε». Αντί αποχώρησης, κλήθηκε η Αστυνομία, στελέχη ωστόσο της οποίας δήλωσαν πως δεν μπορούν να παρέμβουν παρά μόνο κατόπιν εγκλήσεως, η οποία και θα έπρεπε να κατατεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Πλωμαρίου.

Τα χειρότερα ευτυχώς αποφεύχθηκαν, αλλά μέχρι το μεσημέρι στο χωριό εξελισσόταν ένας πραγματικός κλεφτοπόλεμος, με πολλούς από τους κατοίκους να μην ανοίγουν την πόρτα τους στον Αρχιμανδρίτη που περνούσε από τα σπίτια για τον αγιασμό των Φώτων!

Αναλόγως κακή ήταν η κατάσταση και χθες Τρίτη, όπου και πάλι ο Ιάκωβος Πιτσίλκας λειτούργησε στο ναό της Πλαγιάς περικυκλωμένος από διαμαρτυρόμενους κατοίκους.

Σύμφωνα με δήλωση του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ιάκωβου Καραμούζη, «στάλθηκε στην Ενορία της Πλαγιάς, τις ημέρες που προηγήθηκαν, ο π. Ιάκωβος Πιτσίλκας για τις ανάγκες λειτουργίας του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας».

Όπως εξήγησε ο Πρωτοσύγκελος, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Πιτσίλκας στάλθηκε στην Πλαγιά «καθώς η θέση στη συγκεκριμένη Ενορία είναι κενή μετά από την αποχώρηση του πατρός Κυρίλλου». Αρνήθηκε όμως να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν τις τρεις μέρες που ο π. Ιάκωβος Πιτσίλκας πήγε στην Πλαγιά.

Τα γεγονότα του τελευταίου τριημέρου αποδεικνύουν ότι ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, κ. Ιάκωβος, σε γνώση του οποίου, προφανώς, είναι η παρουσία του Αρχιμανδρίτη Πιτσίλκα στην Πλαγιά, σκανδαλίζει με την πρακτική του μεγάλο μέρος των μελών της Τοπικής Εκκλησίας, υπενθυμίζοντας με επιεικώς απαράδεκτο τρόπο τη σκληρή προς το πρόσωπο του Κυρίλλου Συκή πρακτική του, αλλά και λειτουργώντας με κοσμική διάθεση «νικητή», ο οποίος επιστρέφει στο χώρο όπου ο αποπεμφθείς λειτούργησε, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη «νίκη» του.

Το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και αν κάποιοι αντιλαμβάνονται πού οδηγούν με τέτοιες πρακτικές την Τοπική Εκκλησία, είναι ένα μεγάλο, αλλά αναπάντητο ακόμα ερώτημα.

πηγη: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!