Κοινωνία

09/12/2014 - 17:57

Αν το "Βρανά" ήταν σχολείο οι μαθητές στον Παπάδο θα ήταν ευτυχισμένοι!

style="text-align: justify;">«Λεφτά υπάρχουν» με αυτή τη φράση θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το δημοσίευμα. Όταν «λεφτά υπάρχουν» όχι για τους πολίτες που υποφέρουν,αλλά για άλλους σκοπούς, τότε αυτή η φράση αυτόματα πυροδοτεί την οργή όλων μας.
 
Παπάδος Γέρας, Λέσβος. Εκεί υπάρχει και το Δημοτικό Σχολείο και το Ελαιοτριβείο –Μουσείο Βρανα.  Οι γονείς των μαθητών  στον Παπάδο από 24 Νοεμβρίου δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο Σχολείο διότι στη Β’ τάξη Δημοτικού υπάρχουν 26 μαθητές (εκ των οποίων 2 μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και 6 μαθητές Ρομά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες). Με βάση τα ισχύοντα η τάξη πρέπει να «σπάσει» στα δύο. Πρόσληψη δηλαδή ενός ακόμη εκπαιδευτικού (αναπληρωτή) για 9 μήνες. Πόσο να κοστίζει αυτή η πρόσληψη;
 
Σίγουρα η πρόσληψη ενός εκπαιδευτικού δεν κοστίζει 160.002,86 ευρώ!  Αυτό το ποσό θα πάει στον Παπάδο… όχι όμως στο Σχολείο αλλά στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βράνα. 
 
Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά.  Το Ελαιοτριβείο –Μουσείο Βρανά «ανήκει» ουσιαστικά στην ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) «Αρχιπέλαγος». Το κτιριακό συγκρότημα του ελαιοτριβείου αναγέρθηκε το 1887, είναι συνολικής επιφάνειας 900 τ.μ., περιβάλλεται νότια από κτήμα έκτασης 3 ½ στρεμμάτων και είναι από τα πρώτα ελαιοτριβεία που ανοικοδομήθηκαν στο Αιγαίο με την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Η μελέτη αποτύπωσης εκπονήθηκε το 1999 και εκείνη της αναστύλωσης και μετατροπής του σε Μουσείο το 2005. Το αναστηλωτικό έργο διάρκεσε περίπου τρία χρόνια 2006-2009 και χρηματοδοτήθηκε από το Κοινοτικό Πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ (Οργανωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικών Χώρων), την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΤΕ), το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΤΕ), την COSMOTE, το ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. 
Τότε ήταν οι «καλές εποχές»… και η χρηματοδότηση από προγράμματα της Ε.Ε. ήταν πιο εύκολη. Η κρίση δεν μας είχε χτυπήσει την πόρτα. Ασφαλώς και είναι θετικό και σημαντικό το έργο που έγινε στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά.
 Στο σήμερα…
Η  Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής  καταθέτει πρόσταση με αρ.πρωτ. ΔΠΜΕ/Φ.540.00/6440/1.10.2014 (Αριθμ.Ηλεκτρον. Πρότασης 158726) για χρηματοδότηση του Βρανά από το Πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων (από χρήματα δηλαδή του Κρατικού Προϋπολογισμού) και όχι από κάποιο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από χρήματα που έχουν περικοπεί από εμάς!
 
Και το θαύμα έγινε ….  Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την απόφαση  Αρ.Πρ. : 61877/21/11/2014  (50 μέρες μετά το αίτημα της Γενικής Γραμματείας) εγκρίνει: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ- ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΒΡΑΝΑ, ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΔΟΥ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΕΡΑΣ Ν.ΛΕΣΒΟΥ με το ποσό των 160.002, 86 ευρώ.  Η 15.000 θα δοθούν το 2014 (τις επόμενες μέρες δηλαδή….) και το υπόλοιπο ποσό το 2015.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό έργο θα κοστίσει 500.000 ευρώ. Τώρα πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία ξενώνα και η επέκταση ενός Μουσείου με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού αυτό ας το κρίνει ο καθένας από εμάς…
 
Και επαναλαμβάνουμε όλα αυτά είναι χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Ίσως να είναι η μοναδική ΑΜΚΕ που σε δύσκολες εποχές λαμβάνει με τόση άνεση τέτοια χρηματικά ποσά από Κρατικό Προϋπολογισμό.
 
Γενικός  Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι ο Νίκος Ζωίδης ….γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ… η  ΑΜΚΕ «Αρχιπέλαγος»  περιλαμβάνει στο Δ.Σ. πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει μικρό ποσοστό στο εκλογικό σώμα… αλλά ακόμη κάνει «θαύματα».  
 
Τελικα΄μήπως η Κυβέρνηση και τα Υπουργεία μπερδεύτηκαν και νομίζουν ότι ο "Βρανάς" είναι ο δάσκαλος που θα προσληφθεί στο Δημοτικό Σχολείο Παπάδου....
Κρίμα που το Δημτοκό Σχολείο Παπάδου δεν ειναι Μουσείο Βράνα... Αν ήταν, οι μαθητές στον Παπάδο (και όχι μόνο) θα ήταν ευτυχισμένοι !
 
 

Μοιράσου το άρθρο!