Κοινωνία

22/10/2015 - 19:14

Βροχή και... εικόνες αθλιότητας στη Μυτιλήνη

Εκτεθειμένοι στη βροχή παραμένουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λέσβο, άλλοι για να καταγραφούν κι άλλοι έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία της καταγραφής για να φύγουν με κατεύθυνση τον Πειραιά ή την Καβάλα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας (Χοτ Σποτ), όπου πάνω από 1000 άτομα παρέμεναν, υπό βροχή στην ουρά για να καταγραφούν μέχρι αργά σήμερα το μεσημέρι.

 
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου υπήρχαν περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Από αυτούς οι 1500 δεν είχαν καταγραφεί ενώ περί τους 8.500 έχοντας ολοκληρώσει την καταγραφή τους διαμένουν είτε στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ, όπου να σημειωθεί πως δεν χωρούν περισσότεροι από 3000 πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Σε χιλιάδες μετρώνται αυτοί που αναζήτησαν στέγη είτε σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρα της, είτε σε πρόχειρα καταλύματα και σκηνές στο λιμάνι και στους δρόμους.
 
Το άνοιγμα του κολυμβητηρίου σχεδιάζει ο Δήμος Λέσβου με στόχο να φιλοξενηθούν εντός του 400- 500 πρόσφυγες με προτεραιότητα στις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά. Ήδη πραγματοποιούνται επαφές με Μ.Κ.Ο. προκειμένου να αναλάβουν τη λειτουργία του χώρου.
 
Πάνω από 4000 πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα με έκτακτο δρομολόγιο και τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και για την Καβάλα.
 
Σήμερα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των ανέμων που έχουν αρχίσει να πνέουν οι αφίξεις διαπιστώνεται ότι είναι αισθητά μειωμένες. Υπό τη δυνατή βροχή φτάνουν από τα τουρκικά παράλια οι βάρκες γεμάτες πρόσφυγες, με τους τελευταίους να δηλώνουν πως αν δεν ταξίδευαν σήμερα θα έχαναν τα χρήματά τους.
 
 
Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!