Κοινωνία

21/10/2015 - 13:52

Ξανά στον Καρά Τεπέ - Ανεβαίνουν και πάλι οι αριθμοί των προσφύγων στη Λέσβο

Το κέντρο καταγραφής Σύρων προσφύγων λειτουργεί και πάλι στον Καρά Τεπέ, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, τις τελευταίες ημέρες. Από σήμερα το μεσημέρι αστυνομικοί συνεπικουρούμενοι από μεταφραστές και εθελοντές ξεκίνησαν τη διαδικασία καταγραφής στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, με προτεραιότητα να δίνεται σε οικογένειες από τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση πάρθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση ΛέσβουDSCN5240σήμερα το πρωί και αναμένεται να συνεχιστεί η καταγραφή και στον Καρά Τεπέ, έως ότου εγκατασταθούν και λειτουργήσουν στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια τα επιπλέον 12 μηχανήματα ηλεκτρονικής καταγραφής αποτυπωμάτων (eurodac) και εφόσον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Μόρια.

Πάνω από 5.850 πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο από την αστυνομία και έλαβαν τα έγγραφα προσωρινής διαμονής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ενημέρωσε την Αθήνα για την κατάσταση κάνοντας ταυτόχρονα αίτημα για επιπλέον ενισχύσεις, ώστε να ανταποκριθεί στην έξαρση της προσφυγικής ροής.

Η λειτουργιά από χθες του κέντρου καταγραφής στον Καρά Τεπέ τόνωσε την κατάσταση στη Μόρια, η οποία ωστόσο παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, κυρίως στο κομμάτι της καταγραφής των υπολοίπων εκτός Σύρων, μεταναστών. Συμπλοκές και εντάσεις σημειώθηκαν για μία ακόμα ημέρα χθες.

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πάνω από 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο, ενώ έχουμε ένα ακόμα πλοίο που προστίθενται στα τρία υπάρχοντα, που μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες στον Πειραιά. Ειδικότερα, εκτάκτως αναχωρούν σήμερα από Μυτιλήνη τα πλοία “Τερα Τζετ” και “Ελ. Βενιζέλος” με προορισμό τον Πειραιά και το “Τσαμπιον Τζετ” με προορισμό την Καβάλα, μεταφέροντας αποκλειστικά πρόσφυγες. Σημαντικός αριθμός προσφύγων θα αναχωρήσει από τη Λέσβο σήμερα και με τα τρία πλοία “Νήσος Μύκονος”, “Νήσος Ρόδος” και Μπλου Σταρ 1”

Σήμερα στον Πειραιά

Σχεδόν 6.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από τα τρία πλοία που τους μετέφεραν από τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, το πλοίο «Blue Star Πάτμος» αποβίβασε 1.997 πρόσφυγες, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» 2.457 και το «Αριάδνη» 1.503. Εν τω μεταξύ, 873 αλλοδαποί διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα, σε 15 περιστατικά, από τις 7:30 χθες έως τις 7:30 σήμερα, σε θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, του Αγαθονήσου, του Φαρμακονησίου και της Κω.

 

 

 

πηγη: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ  - Ηλίας Μαραβάς / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!