Κοινωνία

23/11/2011 - 13:04

Ξαναλειτουργεί ο μαστογράφος

Γράφει: Γιακουμή Πέλλη / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Ξεκινά από αύριο Πέμπτη 24/11/2011  τις εξετάσεις, ενώ κατόπιν ραντεβού θα μπορεί να γίνεται προληπτικός έλεγχος για το γυναικείο πληθυσμό της Λέσβου

Από αύριο Πέμπτη θα ξεκινήσει να λειτουργεί ξανά το μαστογράφος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, που θα υποστηρίζεται από ένα πλήρως στελεχωμένο Τμήμα Μαστού, που οργανώθηκε με απόφαση του νέου διοικητή του ιδρύματος, Δημήτρη Κατσιφαράκη. Στόχος, ο μαστογράφος που εδώ και πέντε χρόνια δε λειτουργούσε στο ίδρυμα, όχι μόνο να επαναλειτουργήσει, αλλά να μπορεί να παρέχει πλέον πλήρεις υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής για το γυναικείο πληθυσμό του νησιού.

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια το Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει προμηθευτεί ένα σύγχρονο μαστογράφο, ο οποίος όμως όλο αυτό το διάστημα έχει λειτουργήσει περιστασιακά, μόνο σε περίπτωση ανάγκης, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια ελλείψει του απαραίτητου προσωπικού είχε παραμείνει εντελώς ανενεργός. Κατόπιν αυτών, όλες οι εξετάσεις γίνονταν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Με πρωτοβουλία του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, το μηχάνημα «ξεσκονίστηκε», κλήθηκε συνεργείο τεχνικών της προμηθεύτριας εταιρείας για τη συντήρηση και τον τεχνικό έλεγχό του και αφού διαπιστώθηκε ότι είναι σε άριστη κατάσταση, κινήθηκαν διαδικασίες για τη στελέχωσή του. Επικεφαλής του Τμήματος Μαστού που δημιουργείται, θα είναι ο χειρουργός Στρατής Κούσκος, ο οποίος θα είναι και υπεύθυνος για την κλινική αντιμετώπιση περιστατικών, ενώ μια ακτινολόγος ειδικευμένη στο μαστό θα μετακινείται από νοσοκομείο της Αθήνας για δυο διήμερα το μήνα, για να γνωματεύει και να κάνει εξετάσεις υπερηχοτομικής διερεύνησης μαστού. Τέλος, το μαστογράφο θα στελεχώσουν και δυο ακτινολόγοι του Νοσοκομείου. Ξεκινά… Την Πέμπτη ο μαστογράφος θα ξεκινήσει να λειτουργεί με δωρεάν εξετάσεις σε επιλεγμένους ασθενείς, με σκοπό κυρίως να ελεγχθεί και η ομαλή λειτουργία του Τμήματος. Από τη Δευτέρα, όμως, θα μπορούν πλέον οι ενδιαφερόμενες γυναίκες που θέλουν να κάνουν προληπτικό έλεγχο ή έχουν παραπεμπτικό γιατρού για μαστογραφία, να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για να κλείνουν ραντεβού εξέτασης. Για τις γυναίκες από 42 ετών και πάνω δεν απαιτείται παραπεμπτικό γιατρού για μαστογραφία και μπορούν να κάνουν την εξέταση για καθαρά προληπτικούς λόγους. «Ο μαστογράφος που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, είναι σε άριστη κατάσταση, είναι από τους καλύτερους που κυκλοφορούν σε δημόσια νοσοκομεία. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, όταν είδα ότι δε λειτουργούσε, θεώρησα επιβεβλημένο να κινήσουμε τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει ξανά να λειτουργεί, με στόχο να ενισχύσουμε πρωτίστως την πρόληψη. Παράλληλα, προχωρούμε τις διαδικασίες για την προκήρυξη σε 20 ημέρες περίπου και του νέου ψηφιακού μαγνητικού τομογράφου, που προβλέπεται να πάρει το Νοσοκομείο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κ. Κατσιφαράκης.

Μοιράσου το άρθρο!