Κοινωνία

11/09/2019 - 06:43

Ξεκινάει η κυνηγετική δραστηριότητα στη Λέσβο - Πέρδικα, λαγός, αγριογούρουνο

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης/ Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Σε πλήρη ανάπτυξη θα βρεθεί από την Κυριακή η κυνηγετική δραστηριότητα και στο Νομό Λέσβου με την έναρξη της περιόδου για την πέρδικα, τον λαγό και το αγριογούρουνο, που είναι τα τρία από τα πλέον δημοφιλή είδη που ενδημούν και στην περιοχή μας και έλκουν το ενδιαφέρον των εκατοντάδων κυνηγών που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και τη Λήμνο.

Η πέρδικα

Για άλλη μια χρονιά φέτος το κυνήγι της πέρδικας στα νησιά Λέσβο και Λήμνο θα είναι περιορισμένο και θα επιτρέπεται μόνο για τις Κυριακές (8) στις ακόλουθες ημερομηνίες:

-15, 22 και 29 Σεπτεμβρίου. -6, 13, 20 και 27 Οκτωβρίου. -3 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα μέτρο που παίρνουν με αποφάσεις τους και εισηγούνται στη Διεύθυνση Δασών Λέσβου οι ίδιες οι Κυνηγετικές Οργανώσεις μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις, σε μια προσπάθεια περιορισμού της όχλησης στην ενδημική πέρδικα τσούκαρ για την ενίσχυση των πληθυσμών της.

Ταυτόχρονα οι πληθυσμοί ενισχύονται και με απελευθερώσεις που γίνονται με πέρδικες από το εκτροφείο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους, το οποίο βρίσκεται έναντι της Μονής του Αγίου Ιγνατίου στην Καλλονή.

Μάλιστα προχθές Κυριακή τα «Νέα της Λέσβου» εξασφάλισαν φωτογραφίες που αποτυπώνουν μέρος των πληθυσμών των περδίκων στην περιοχή της Αγριλιάς. Όπως μάλιστα μας ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιώργος Πάλλας «πρόκειται για πουλιά που γεννήθηκαν και εκκολάφθηκαν από τις πέρδικες που είχαμε απελευθερώσει πέρυσι στην περιοχή και με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι επιβίωσαν στο περιβάλλον, κάτι που αναδεικνύει και την προσφορά των ίδιων των κυνηγών στη διατήρηση της πέρδικας τσούκαρ στα βουνά της Λέσβου παρά τον δραστικό περιορισμό των βιοτόπων της και την έλλειψη καλλιεργειών, εδώ όμως υπεισέρχονται οι Κυνηγετικές Οργανώσεις που με δικές τους σπορές προσπαθούν να ενισχύουν τους πληθυσμούς».

Λαγός - αγριόχοιρος

Εκτός από την πέρδικα, την προσεχή Κυριακή ανοίγει το κυνήγι του λαγού που μπορεί να διεξάγεται κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ενώ για τις ίδιες ημέρες από την προσεχή Κυριακή ισχύει και το κυνήγι του αγριόχοιρου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και μάλιστα χωρίς περιορισμό θηραμάτων ανά έξοδο κυνηγετικής ομάδας, καθώς το συγκεκριμένο κυνήγι είναι ομαδικό.

Τέλος, την προσεχή Κυριακή ξεκινά στο δεύτερο νησί του Νομού μας, τη Λήμνο και το κυνήγι του αγριοκούνελου που προβλέπεται για όλες τις μέρες και χωρίς περιορισμό κάρπωσης, καθώς το συγκεκριμένο είδος είναι επιβλαβές για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ο Βαγγέλης Βερβέρης

Μιλώντας  στα «Νέα της Λέσβου» ο πρόεδρος της Κυνηγετικής  Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους που εκπροσωπεί τους κυνηγούς του βόρειου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, τόνισε ότι «διανύουμε μία περίοδο ομαλότητας για την κυνηγετική δραστηριότητα, η οποία επιτεύχθηκε μέσα από το διάλογο και τα ατράνταχτα επιχειρήματα που αναδείξαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζουμε και με τη νέα κυβέρνηση. Δεν εφησυχάζουμε και με την ευκαιρία θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς και τις διοικήσεις των Κυνηγετικών Συλλόγων του Βορείου Αιγαίου μια καλή κυνηγετική χρονιά, με προσωπική και οικογενειακή υγεία και επιτυχία για τον καθένα».

 

Μοιράσου το άρθρο!