Κοινωνία

06/07/2020 - 10:59

Ξεσηκωμός σε Μιστεγνά και Σκάλα Μιστεγνών για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών

                ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΜΙΣΤΕΓΝΩΝ ΚΑΙ ΣΚΑΛΑΣ ΜΙΣΤΕΓΝΩΝ

ΠΡΟΣ:  Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκη > Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καλογήρου > Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρη > Περιφερειακό συμβούλιο Β. Αιγαίου > Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη > Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρο > Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης > UNHCR (Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ) > Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου-Διοικητικό Συμβούλιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης > Βουλευτές Ν. Λέσβου κ.ΑθανασΙου κ.Μπουρνού κα.Κομνηνάκα

 

Τα Μιστεγνά καθώς και η Σκάλα Μιστεγνών , είναι δυο οικισμοί στην ανατολική πλευρά του νησιού απέναντι από τα Τουρκικά παράλια, που οι κάτοικοί τους ασχολούνται κυρίως με τον Αγροτικό αλλά καιτον Τουριστικό τομέα. Ειδικά η Σκάλα Μιστεγνών είναι μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή, γιατί είναι σχετικά κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης. Έχει μια υπέροχη ακρογιαλιά, καθαρή θάλασσα, εξαιρετικό ήσυχο τοπίο και υπάρχουν πολλές παραθεριστικές κατοικίες.

Τα προηγούμενα χωριά Μόρια, Παναγιούδα, Πάμφιλα, Πύργοι Θερμής και Θερμή έχουν κατακλειστεί από τους μετανάστες και οι κάτοικοί τους έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, γατί οι Έλληνες που τα επισκέπτονται πλέον αυτά είναι λιγοστοί.

Ο Ελληνικός τουρισμός έχει υποστεί καθίζηση και επειδή εμείς που κατοικούμε εδώ δεν θέλουμε να υποστουμε τα ίδια, στο άκουσμα και μόνο ότι μπορεί να φιλοξενηθούν μετανάστες- πρόσφυγες σε συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής μας συγκεντρωθήκαμε σήμερα οι επιχειρηματίες της περιοχής κάτοικοι και παραθεριστές στο γραφείο της κοινότητας ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, για να αποφασίσουμε για την τύχη μας και να διατρανώσουμε σε όλους τους τόνους ότι αρνούμαστε να δεχτούμε στην περιοχή μας μετανάστες γιατί η ζημιά που θα υποστούμε θα είναι ανεπανόρθωτη.

Υπάρχει η οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων, υπάρχει το πρόβλημα του κορωνοΐού, ας μην προσθέσουμε και το μεταναστευτικό.

  • θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε άτι δεν είμαστε ξενοφοβικοί, φασίστες ή ρατσιστές και ότι άλλο συνηθίζεται να λέγεται για να θολώσουν τα νερά.
  • Λυπούμαστε τους συνανθρώπους μας και σεβόμαστε το πρόβλημά τους.
  • Σταθήκαμε αλληλέγγυοι όταν χρειαζόταν, όμως αυτό γίνεται αφορμή για κάποιους να μας επιβάλλουν τις δικές τους πολιτικές. Αποφασίζουν χωρίς εμάς και η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό. Έχουμε και το παράδειγμα των άλλων χωριών.
  • Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν να καταστραφεί η περιοχή μας.
  • Θέλουμε να ζήσουμε ήσυχα και με ασφάλεια, να μην κινδυνεύουν τα παιδιά μας οι περιουσίες μας και τα ζωντανά μας να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής και ο πολιτισμός μας. > Κάποιοι θεωρούν ότι κερδίζουν οικονομικά αλλά το κέρδος τους είναι προσωρινό, ενώ καταστρέφουν και ζημιώνουν τους υπόλοιπους με την πραγματοποίηση της πρόθεσής τους να φιλοξενήσουν μετανάστες.
  • Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όποια καταστροφή γίνει στην περιοχή;(κλοπές καταστροφές σε περιουσίες επιθέσεις στα παιδιά μας κλπ.)
  •  Ποιος θα αποζημιώσει τους επιχειρηματίες για τη ζημιά που θα υποστούν από την παρουσία των μεταναστών;

  

Γι' αυτό δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι η αντίδραση των κατοίκων μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι διαφωνούμε κάθετα και αποκρούουμε κάθε ιδέα εγκατάστασης- φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε οποιαδήποτε περιοχή της Σκάλας Μιστεγνών και των Μιστεγνών.

Απαιτούμε να γίνει σεβαστή η σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μιστεγνών, την οποία επισυνάπτουμε, αλλά και τη θέληση των κατοίκων που υπογράφουν αυτό το κείμενο.

Παρακαλούμε τον Περιφερειάρχη μας και τον Δήμαρχό μας να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Παρακαλούμε τους Βουλευτές του νομού μας αλλά και κάθε άλλο αρμόδιο αξιωματούχο να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ακολουθούν 600 υπογραφές των κατοίκων και φίλων των Μιστεγνών και της Σκάλας Μιστεγνών, οι οποίες είναι στη διάθεσή σας εφόσον ζητηθούν.

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Απόσπασμα - Πρακτικό συνεδρίασης τοπικής κοινότητας 75.98 KB

Μοιράσου το άρθρο!