Κοινωνία

29/10/2012 - 13:38

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι στη Βορειοδυτική Λέσβο

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι στη Βορειοδυτική Λέσβο

yle="margin-left:-36.0pt;">ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΕΝΤΡ. ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ενάντια στο κλείσιμο των υπηρεσιών της Καλλονής ( Δ.Ο.Υ – Ι.Κ.Α )

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η επιτροπή κατοίκων και εκπροσώπων φορέων, μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών του πορίσματος, σύμφωνα με το οποίο μέχρι τέλος του χρόνου θα κλείσει η Δ.Ο.Υ Καλλονής, που ως γνωστό εξυπηρετεί το μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού, συνεδρίασε την 24η Οκτωβρίου 2012 στο χώρο συνεδριάσεων του ΚΕΠ Καλλονής, υπό την προεδρία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. κ Χρυσοστόμου και τη συμπροεδρία του Γεωγραφικού Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λέσβου κ. Δημητρίου Φ. Βουνάτσου ο οποίος ευρισκόταν στη Ρόδο στη συνεδρίαση παρακολούθησης του ΕΣΠΑ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Στη συνεδρίαση αυτή διαπιστώσαμε τα παρακάτω:

  1. Ενάντια στο κλείσιμο της υπηρεσίας έχουν εκφραστεί :με παρεμβάσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου ,με έγγραφα προς όλους τους αρμόδιους ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος και ο Γ.Γ Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Ν. Γιακαλής , με επερωτήσεις και ερωτήσεις οι βουλευτές του νομού μας κ. κ Ζερδελής, Βογιατζής και Σηφουνάκης, καθώς επίσης και πολλοί φορείς.
  2. Από τη μελέτη του πορίσματος προκύπτει ότι εντέλει δεν λήφθηκαν υπόψη τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, το μέγεθος του Δήμου Λέσβου( ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα), η αρχή της νησιωτικότητας σύμφωνα με το αρ.10      του Συντάγματος, η θέση της Λέσβου (περιοχή στρατηγικής σημασίας ως παραμεθόριος) και η ήδη εκφρασμένη αντίθεση των κατοίκων και των φορέων από τον περασμένο Μάρτιο ενάντια στο ενδεχόμενο κατάργησης υπηρεσιών στην περιοχή που έχουν προβεί μάλιστα και στη συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών.
  3. Από το πόρισμα προκύπτει επίσης ότι ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν κατά κεφαλήν ετησίως κατά μέσο όρο σε φόρους το ποσό των 792,00 ευρώ, για το ευτελές ποσό των 2,00-2,50 ευρώ ετησίως κατά κεφαλήν, καλούνται να υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία και έξοδα σε τόσο δύσκολους καιρούς και να μετακινούνται διανύοντας έως και 200 χιλ. προκειμένου να εξυπηρετούνται.
  4. Δυστυχώς το πρόβλημα της εξυπηρέτησης των πολιτών , ακόμα και για ασήμαντους ή μη φορολογικού περιεχομένου λόγους, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις εφορίες δεν μπορεί να λυθεί άμεσα διότι δεν έχει εκσυγχρονιστεί ακόμα το μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών και δεν έχει γίνει η διασύνδεση των εφοριών ηλεκτρονικά με τις τράπεζες, τους συνεταιρισμούς, τις υπηρεσίες πρόνοιας, τον ΟΑΕΔ , τον ΟΓΑ, το ΙΚΑ κλπ. ασφαλιστικά ταμεία, τους Δήμους.
  5. Τα Κέντρο εξυπηρέτησης φορολογουμένων που προτείνει το πόρισμα, δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί τον κόσμο ουσιαστικά γιατί θα έχει ελάχιστο προσωπικό, χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς να μπορεί να εισπράξει ούτε καν παράβολα, θα πρέπει να λειτουργεί με έξοδα και σε κτίριο του Δήμου που είναι ήδη σε κακή οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η πρόταση αυτή είναι για να μας χρυσώσουν το χάπι.
  6. Οι συναλλαγές που υποχρεώνονται οι κάτοικοι να κάνουν αυτοπροσώπως στις εφορίες είναι πάρα πολλών ειδών και προβλέπεται να αυξηθούν προσεχώς και με την υποχρέωση των αγροτών να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και να εκδίδουν αποδείξεις και τιμολόγια, πράγμα που θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας στις εφορίες.

Μετά από αυτά καλούμε όχι μόνο τους κατοίκους της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου, αλλά και όλου του νησιού ( γιατί η παροιμία λέει ότι ακούς στου γείτονά σου φύλαγε και στα δικά σου) σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν σύντομα και εκφράζουμε την αγωνία μας για τα επόμενα πλήγματα που θα δεχτεί ο τόπος μας. ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΦΟΡΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΙ?

                                                                                                Καλλονή 25/10/2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος

 

ΤΑ ΜΕΛΗ

               ε.Γιαβάσης                                  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

               Α.Κουμαράς                                ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΑΝΤ/ΜΑΡΧΟΣ ΕΡΕΣΟΥ-ΑΝΤΙΣΣΗΣ

               Θ.Ελευθερίου                              Πρόεδρος τ.Κοιν. Καλλονής

               Κ.Καραμιχαήλ                             Πρόεδρος τ.Κοιν.Αντίσσης

               ΑΑντωνακόπουλος                   Πρόεδρος τ.Κοιν. Ερεσού

               Α.Ελευθερίου                              τ.Δήμαρχος Καλλονής

               Μ.Μανωλακέλλης                       ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛ.ΕΠΑΓΓ.

               Ι.Βαβλαδέλλης                            ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ Η ΛΕΣΒΟΣ

               Μ.Μουτάφη                                 ΕΚΠΡ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

               Μ.Νικολάρα                                 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓ.ΔΟΥ  ΝΟΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΧΙΟΥ

               Α.Κοκκινέλλη Γιαννή                  ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

               Γώγος Χρήστος                          ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

               Α.Γρηγορίου                                ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΗΘΥΜΝΑΣ

               Π.Παπαδέλλης                            ΔΡΥΣ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

               Χ.Ματθαίου                                  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

               Ι.Μανάβης                                    ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΨΗΣ

               Ι.Βαλελής                                     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ

               Ο.Παλογέλλης                             ΕΚΠΡ.ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΤΟΥΣΑΣ

               Μ.Καψάλη                                    συλλογος επαγγελματιων σκ.καλλονησ

               Ε.Μουφλουζέλλη                                    ενωση μικρασιατων τ.ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

 

 

Μοιράσου το άρθρο!