Κοινωνία

03/12/2010 - 12:39

Ζητά και...αποζημίωση (ο υπεύθυνος για το σκάνδαλο οξυγόνου στο Νοσοκομείο)

Γράφει: Στρατής Σαμιώτης/ Εφημερίδα "Τα Νέα της Λέσβου" 03-12-2010

-Ο πρώην υπάλληλος του νοσοκομείου Μυτιλήνης Μ.Π. που κατηγορείται ότι διευκόλυνε την εταιρεία Messer να κοστολογεί πλασματικές ποσότητες οξυγόνου ζητά αποζημίωση!

-Μια σειρά άστοχων χειρισμών από πλευράς διοίκηση αλλά και η καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης τον φέρνουν σε θέση ισχύος

Με πραγματικό τραγέλαφο θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση του οξυγόνου μαϊμού η οποία συντάραξε προ ετών τη λεσβιακή κοινωνία. Ενώ ακόμα δεν έχει τιμωρηθεί ουδείς εκ των κατηγορουμένων, ο πρώην υπάλληλος του νοσοκομείου που κατηγορείται ότι διευκόλυνε την προμηθεύτρια εταιρία για να κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο, ζητά τα δεδουλευμένα του για μεγάλο μέρος του διαστήματος κατά το οποίο βρισκόταν σε αργία!! Αν και το τελευταίο φαντάζει για τον απλό πολίτη προκλητικό, ο κατηγορούμενος έχει με νομικούς όρους το δίκιο με το μέρος του. Και τούτο δεδομένου ότι αφενός μεν καθυστέρησε η απονομή Δικαιοσύνης σε βάρος του, αφετέρου δε, στις διαδικασίες κάτω από τις οποίες τέθηκε ο ίδιος σε αργία δεν τηρήθηκε ο τύπος από το Πειθαρχικό Συμβούλιο οπότε κατάφερε να ακυρώσει τις αποφάσεις! Αναλυτικότερα: 20.000 ευρώ ζητά με αγωγή κατά του νοσοκομείου Μυτιλήνης ο πρώην υπάλληλος του Ιδρύματος ο οποίος κατηγορείται από ότι διευκόλυνε την κοστολόγηση των προμηθειών οξυγόνου «μαϊμού» στο Βοστάνειο, υπόθεση η οποία συντάραξε πριν από 3 περίπου χρόνια τη λεσβιακή κοινωνία. Ο υπάλληλος που κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη για χρηματισμό από την πολυεθνική προμηθεύτρια εταιρεία, διεκδικεί μέσω των διοικητικών δικαστηρίων να του καταβληθούν στο ακέραιο οι μισθοί του για όσο διάστημα έχει απομακρυνθεί από τη θέση του! Πρόκειται για έναν εκ των βασικών εμπλεκόμενων στο μεγάλο σκάνδαλο ύψους 2 εκατ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου στους λογαριασμούς του οποίου υπενθυμίζουμε ότι είχαν βρεθεί χρηματικά ποσά ύψους 23.000 ευρώ τα οποία είχαν κατατεθεί τμηματικά από την Αθήνα κατά την επίμαχη περίοδο.Η τότε διοίκηση του νοσοκομείου υπό τον Σταύρο Ψαρρόπουλο είχε παραπέμψει μόνο το φάκελο του Μ.Π. στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου με το ερώτημα της απόλυσης. Υπενθυμίζουμε ότι με προκλητική καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου από τότε που το Βοστάνειο υπέβαλε το φάκελο του Μ.Π. στη ΔΥΠΕ, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Υγειονομικής Περιφέρειας τον έθεσε σε αργία από τον Φεβρουάριο του 2008 ενώ λίγο αργότερα και αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία ο Μ.Π. προφυλακίστηκε. Για να αποφυλακιστεί στη συνέχεια μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η υπεράσπιση του την οποία έχει αναλάβει ο δικηγόρος Γιώργος Λάγος.

Τραγέλαφος Ωστόσο, τα ευχάριστα για τον κατηγορούμενο δεν σταμάτησαν στην αποφυλάκιση του, καθώς 4 μήνες αργότερα ανετράπη η αργία στην οποία ετέθη λόγω τυπικού προβλήματος στη συγκρότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με απόφασή του οποίου, ο Μ.Π. απελύθη! Πρόκειται για την μη εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας στην αναπλήρωση ενός μέλους του Υπηρεσιακού Συμβουλίου την ημέρα που ελήφθη η απόφαση, οπότε και τέθηκε σε αργία ο Μ.Π. Επί της ουσίας δηλαδή το θέμα ήταν καθαρά τυπικό και δεν θα άλλαζε τίποτε ως προς την απόφαση του οργάνου εφόσον όλα τα μέλη του Συμβουλίου είχαν ταχθεί υπέρ της απόλυσης του κατηγορουμένου. Ωστόσο το ελληνικό κράτος φροντίζει με τον τρόπο του (εκούσια ή ακουσία) να θέτει σε ισχύ νομικά πλαίσια που αφήνουν ανοιχτά παράθυρα ώστε να ξεγλιστρούν διαφεύγοντας την τιμωρία άνθρωποι που βαρύνονται για σοβαρά αδικήματα.

Διεκδικεί μισθούς και επιδόματα Μετά την παραπάνω εξέλιξη, ο πρώην υπάλληλος του νοσοκομείου Μυτιλήνης ζήτησε να επανέλθει στη θέση του πράγμα το οποίο (όπως μπορεί να γίνει κατανοητό) δεν έγινε αποδεκτό. Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης προσέφυγε δικαστικά κατά της ακύρωσης της απόφασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, υπόθεση που επρόκειτο να εκδικαστεί χθες δυστυχώς όμως αναβλήθηκε για άγνωστο πότε, καθώς κρίθηκε εκπρόθεσμη η κλήτευση του κατηγορουμένου!! Με άλλα λόγια το Ελληνικό κράτος έκανε για δεύτερη φορά το λάθος  lesvosnews.net να μην εφαρμόσει το τυπικόν στις διαδικασίες και να βρεθεί μετέωρο προς όφελος του κατηγορουμένου. Εντωμεταξύ κάτω από την εξέλιξη της μη αποδοχής του νοσοκομείου να επιστρέψει ο κατηγορούμενος στο πόστο του, ο τελευταίος προσέφυγε με αγωγή του στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η οποία εκδικάζεται στις 15 του μηνός. Με την αγωγή του ο κατηγορούμενος ζητά να του καταβληθούν οι μισθοί για το διάστημα κατά το οποίο επανήλθε στο νοσοκομείο (με δικαστική απόφαση στο χέρι) υποβάλλοντας τότε αίτημα να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες που κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό. Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο δικηγόρος του Γιώργος Λάγος τόνισε «Εφόσον ανακλήθηκε η απόφαση με την οποία ετέθη σε αργία, ο πελάτης μου ζήτησε να του αναθέσει υπηρεσία το νοσοκομείο καταβάλλοντας του πλήρεις αποδοχές. Δεδομένου δε ότι όπως αποδείχθηκε περίτρανα στο δικαστήριο, η απόφαση με την οποία ετέθη σε αργία δεν ήταν νόμιμη λόγω μη προβλεπόμενης σύνθεσης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, διεκδικούμε την καταβολή της μισθοδοσίας για όσο διάστημα εμείς ήμασταν διατεθειμένοι να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας αλλά αυτές δεν γίνονταν αποδεκτές από το νοσοκομείο» είπε ο κ. Λάγος. Η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται με ενδιαφέρον στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης στα μέσα του μηνός Δεν είναι καθόλου απίθανο το δικαστήριο να επιδικάσει αποζημίωση στον κατηγορούμενο και στη συνέχεια ο ίδιος να καθαιρεθεί, όταν θα εκδικαστεί η προσφυγή του νοσοκομείου!

Μοιράσου το άρθρο!