Κοινωνία

06/05/2021 - 18:00

Ζητούμενο η αποσυμφόρηση της Λέσβου - Τα 3 ορόσημα....

Ανακοίνωση από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου

Περί αποσυμφόρησης ο λόγος! Το Πάσχα έφτασε. Διανύουμε την Εβδομάδα της Διακαινησίμου και αποφασίσαμε να μελετήσουμε τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και να εξετάσουμε αν η, υποσχεθείσα τον Σεπτέμβριο του 2020 από τον κ. Χρυσοχοΐδη,  εκκένωση της Λέσβου από πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι το Πάσχα του 2021 επετεύχθη.

  Έτσι λοιπόν διαπιστώσαμε, όπως φαίνεται και στο γράφημα που παραθέτουμε, ότι στις 29/04/2021 υπήρχαν 7,154 πρόσφυγες και μετανάστες στην Λέσβο. Αποτελούν σήμερα δηλαδή το 8.5% του πληθυσμού του νησιού με βάση την απογραφή του 2011. Άρα όχι εκκένωση δεν έγινε, αλλά ο εγκλωβισμός παρατείνεται στο διηνεκές και οι μετανάστες αποτελούν ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού, υπερπολλαπλάσιο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας μας. Παράλληλα προς έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές δηλαδή, υπήρχαν 7,037 πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας, λιγότεροι δηλαδή από όσους υπάρχουν σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Τα στοιχεία που φαίνονται στο γράφημα αποκαλύπτουν και άλλες μεγάλες αλήθειες, αποκαλυπτικές για τον πρόχειρο τρόπο που η Κυβέρνηση και ο κ. Μηταράκης χειρίζονται αυτό το μείζον, διεθνούς εμβέλειας, εθνικό θέμα.

Έτσι λοιπόν εντοπίσαμε τρία «ορόσημα» μειώσεων του πληθυσμού των διαμενόντων.

 

(κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση)

φσ

Το πρώτο συμπίπτει με τα γεγονότα της Καράβας. Τότε δηλαδή που ο κ. Χρυσοχοΐδης έστειλε τα ΜΑΤ ώστε να διασφαλίσουν την κατασκευή μιας θηριώδους δομής που θα στέγαζε τους 22,000 εγκλωβισμένους την εποχή εκείνη. Η παλλαϊκή αντίδραση και η ενότητα του Λεσβιακού λαού ( συμπεριλαμβανομένου και του αρχιεπαναστάτη τότε κ. Κύτελη) ανέτρεψε τα σχέδια τους και τους ανάγκασε μαζί με τα ΜΑΤ να αποσύρουν και αρκετές χιλιάδες από τους εγκλωβισμένους. Παράλληλα εκτιμάται ότι η οριακή αυτή κατάσταση, που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε εμφύλια σύρραξη, τους έκανε να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να φυλάξουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας από τους ενορχηστρωτές του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Το δεύτερο ορόσημο συμπίπτει με την φωτιά στην Μόρια. Κατάλαβαν τότε ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει το «οικοδόμημα» του μεταναστευτικού και ότι είχαν δημιουργήσει την «ικανή και αναγκαία συνθήκη» για μια ανεξέλεγκτη ανάφλεξη και αναγκάστηκαν εκ νέου να μειώσουν τον αριθμό των εγκλωβισμένων με επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό.

Το τελευταίο ορόσημο αποτελεί ο Φλεβάρης του 2021 όπου ο Λεσβιακός λαός πραγματοποιώντας νέες κινητοποιήσεις, όπως η μεγαλειώδη μηχανοκίνητη πορεία,  έδειξε την ετοιμότητα του να αντισταθεί στα ύπουλα σχέδια του διδύμου Μηταράκη- Κύτελη για την σχεδιαζόμενη υπερδομή στην Βάστρια και στο περιβόητο πλέον Σύμφωνο για το Άσυλο και την Μετανάστευση. Μετά από μια στασιμότητα τριών μηνών άρχισε τότε πάλι να μειώνεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Και στις τρεις περιπτώσεις λοιπόν η δυναμική αντίδραση οδήγησε σε μερική αποσυμφόρηση.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι στην πραγματικότητα δεν υφίσταται στρατηγικός σχεδιασμός στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος του μεταναστευτικού παρά μόνο μια ad hoc διαχείριση πολιτικού κόστους, με αναδιπλώσεις προκειμένου να αποφευχθούν «μη αναστρέψιμες καταστάσεις». Και σήμερα βρισκόμαστε εκεί που είμασταν πριν δυο χρόνια, αλλά με ανοιχτή την πληγή της προδοσίας σε βάρος του Λεσβιακού λαού. Βρισκόμαστε εκεί που είμασταν πριν δυο χρόνια παρά τον δραματικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Διαπιστώνουμε, παρατηρώντας αυτά που γίνονται στην Χίο και στην Σάμο, ότι το βασικό κίνητρο προσωρινής αποσυμφόρησης είναι να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες για τις «αγαθές» τους προσθέσεις και να επιτρέψουν την δημιουργία των σχεδιαζόμενων υπερδομών. Το μέγεθος αυτών φανερώνει του λόγου το αληθές. Ποια είναι όμως στην πραγματικότητα η επόμενη μέρα που σχεδιάζουν για τον προδομένο τόπο μας; Θα απαντήσουμε με την μελέτη ενός μαθηματικού προβλήματος. Στα περίπου 200 αξιοποιήσιμα στρέμματα του προσωρινού Μαυροβουνίου χωράνε 10,000 άνθρωποι σύμφωνα με το υπουργείο. Στα 565 στρέμματα της σχεδιαζόμενης υπερδομής πόσοι χωράνε; Η απλή μέθοδος των τριών μας λέει 28,000! Μια πόλη σαν την Μυτιλήνη περίπου δηλαδή. Αλλά σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε με νεότερη δημοσίευση μας…

Μοιράσου το άρθρο!