Κόσμος

25/03/2021 - 16:51

Αυστραλία: Στα χρώματα της ελληνικής σημαίας η Όπερα του Σίδνεϊ

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η φωταγώγηση της Όπερας του Σίδνεϊ στα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Με αυτόν τον φαντασμαγορικό, όσο και συμβολικό τρόπο, η Αυστραλία και η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας τίμησαν την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, το λιμάνι του Σίδνεϊ είχε γεμίσει Έλληνες ομογενείς με ελληνικές σημαίες. Παντού ακουγόταν η ελληνική γλώσσα. Λίγο μετά τη δύση του ηλίου, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την φωταγώγηση της φημισμένης Όπερας του Σίδνεϊ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας τόνισε ότι η σημερινή ημέρα αναδεικνύει τους στενούς δεσμούς της Αυστραλίας με την Ελλάδα:

«Εδώ και δεκαετίες πάρα πολλοί Έλληνες έχουν κάνει την Αυστραλία σπίτι τους και η επέτειος των 200 ετών Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι ένας σημαντικός λόγος να γιορτάσουμε επίσης τα χιλιάδες χρόνια του ελληνικού πολιτισμού.

Το ότι φωταγωγήσαμε την Όπερα του Σίδνεϊ, ένα από τα πιο διάσημα μνημεία στον κόσμο, με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους».

Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Χρήστος Καρράς. Είπε πως πρόκειται για μια μεγάλη τιμή, για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό το ότι αυτή την ημέρα την εθνικής μας εορτής και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου φωτίζεται με τα γαλανόλευκα, τα χρώματα της ελληνικής σημαίας ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια του κόσμου, η Όπερα του Σίδνεϊ.

«Σήμερα εορτάζουμε μαζί με την 200η επέτειο, την φιλιά Ελλάδας- Αυστραλίας, τις κοινές μας αξίες και τιμούμε την συνεισφορά των Ελληνο – Αυστραλών στην οικοδόμηση της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Αυστραλίας».

Εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας της ΝΝΟ, ο πρόεδρος Χάρης Δανάλης δήλωσε ότι σήμερα όλο το Σίδνεϊ γιορτάζει με τα χρώματα της σημαίας μας στην όπερα”.

Παράλληλα, η ελληνική κοινότητα της ΝΝΟ, διοργάνωσε ειδική επετειακή εκδήλωση, στο επίσης φωτισμένο στα μπλε δημαρχιακό Μέγαρο, με κονσέρτο 30 οργάνων που απέδωσαν τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν».

Την ίδια ώρα, στη Μελβούρνη φωτίστηκαν μπλε για να τιμήσουν τους αγώνες των Ελλήνων τα πιο κεντρικά κτήρια της πόλης, ο σταθμός Φλίντερς, το μουσείο μετανάστευσης, αλλά και ο ουρανοξύστης της κοινότητας Μελβούρνης.

200 εκδηλώσεις γίνονται συνολικά στην Αυστραλία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και θα διαρκέσουν όλο τον χρόνο.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από την Αυστραλία: Έμμα Παπαεμμανουήλ – Αλέκος Μάρκελλος

Μοιράσου το άρθρο!