Κόσμος

22/03/2013 - 16:19

Επίσημη έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ

Επίσημη έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ

Επίσημη έρευνα άρχισαν οι γαλλικές αρχές για «εκμετάλλευση προσώπου εν αδυναμία» σε βάρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τη υπόθεση Μπετανκούρ, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία.
«Ο Νικολά Σαρκοζί, για τον οποίο ισχύει το τεκμήριο αθωότητας, έχει ενημερωθεί ότι τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για την εκμετάλλευση προσώπου εν αδυναμία το Φεβρουάριο του 2007 και κατά τη διάρκεια του 2007 σε βάρος και προς ζημία της Λιλιάν Μπετανκούρ» ανέφερε η εισαγγελία του Μπορντό.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η διεξαγωγή έρευνας προηγείται της απαγγελίας επίσημων κατηγοριών. Ο κ. Σαρκοζί έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έλαβε χρήματα για την εκστρατεία του από την κ. Μπετανκούρ.  
Το δικαστήριο του Μπορντό προσπαθεί να εξακριβώσει αν τα χρήματα της πλουσιότερης γυναίκα της Γαλλίας και κληρονόμου του κολοσσού καλλυντικών L' Oreal, η οποία πάσχει από άνοια και η κατάσταση της υγείας της είναι βεβαρυμμένη, χρησίμευσαν για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007, με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις προς την εταιρεία της.
Η υπόθεση ήρθε στο φως από την πρώην λογίστρια της οικογένειας Μπετανκούρ που είχε δηλώσει στην αστυνομία τον Ιούλιο του 2010 ότι ο πρώην διαχειριστής της περιουσίας της Μπετανκούρ, ο Πατρίς ντε Μεστρ, τής είχε ζητήσει 150.000 ευρώ σε μετρητά στις αρχές του 2007, λέγοντας πως ήθελε να τα δώσει στον Ερίκ Βερτ, εκείνη την εποχή ταμία του κόμματος UMP του Σαρκοζί για την προεκλογική εκστρατεία.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του κ. Σαρκοζί, Τιερί Χερτζόγκ, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «νομικά ασαφής και άδικη» και πρόσθεσε ότι θα προσφύγει εναντίον της.
«Ο Νικολά Σαρκοζί παραμένει μαχητικός αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι η μεταχείριση που τού επιφυλάχθηκε είναι σκανδαλώδης», είπε ο κ. Χερτζόγκ.
Αν τελικά παραπεμφθεί σε δίκη και βρεθεί ένοχος, ο πρώην γάλλος πρόεδρος μπορεί να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 375.000 ευρώ και να εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Μοιράσου το άρθρο!