Κόσμος

18/10/2023 - 07:15

Φρίκη! Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα - Για 500 νεκρούς και τραυματίες μιλά το Παλαιστινιακό υπουργείο

Πραγματική τραγωδία από το χθεσινοβραδινό λουτρό αίματος στο Νοσοκομείο στη Γάζα – εκεί που άνθρωποι κάθε ηλικίας πολλές γυναίκες και παιδιά είχαν διακομιστεί εκεί τραυματισμένοι για να λάβουν ιατρική φροντίδα αλλά και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ενώ στον χώρο του νοσοκομείου βρίσκονταν και άμαχοι- κυρίως γυναικόπαιδα για να βρουν καταφύγιο θεωρώντας ότι το νοσοκομείο είναι ένα ασφαλές σημείο. 

Η Χαμάς κατηγορεί τις Ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες αρνούνται ότι είναι πίσω από την επίθεση, και κάνουν λόγο για λανθασμένο πυραυλικό πλήγμα από τη Χαμάς.


«και πάλι θύματα οι περισσότερο ευάλωτοι, χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη την επίθεση, θυμίζοντας ότι τα νοσοκομεία είναι “χωροι ιεροί” που πρέπει να προστατεύονται πάση θυσία» ανέφερε ο Ύπατος Εκπροσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα,Volker Türk.

Οι πληροφορίες από τη Γάζα κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς σε νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ-Άχλι που ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία στο κέντρο της Πόλης της Γάζας. Το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον 500 νεκρούς και τραυματίες. Παλαιστίνιοι Αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ για αυτό το λουτρό αίματος- οι εικόνες με τον υφυπουργό Υγείας στη Γάζα και τους παλαιστίνιους να κρατούν νεκρά παιδιά- το ένα είναι βρέφος στοιχειώνουν.

Ο ισραηλινός στρατός, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει πως ερευνά το θέμα δηλώνει τώρα ότι δεν ευθύνεται για τον καταγγελλόμενο βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα και τον αποδίδει σε λάθος χτύπημα από την πλευρά της ισλαμικής παραθέτοντας μάλιστα και βίντεο από κάμερες παρακολούθησης πάνω από τη Γάζα. Ισχυρίζεται πως ανάλυση δείχνει μπαράζ από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από θέσεις Χαμάς στη Γάζα πέρασαν κοντά από το νοσοκομείο την ώρα που χτυπήθηκε… Haaretz

«Υπάρχουν πολλά αεροπορικά πλήγματα, πολλές ρουκέτες που χάνουν το στόχο τους και πολλές ψευδείς ανακοινώσεις από τη Χαμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του.

Αργότερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα πραγματοποίησαν επίθεση σε νοσοκομείο του θύλακα.
Εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ απορρίπτει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς τονίζει πως πρόκειται για ψέμματα με τον ηγέτη της ΧΑΜΑΣ, να δηλώνει πως η σφαγή στο νοσοκομείο αποτελεί σημείο καμπής και υποδηλώνει την ωμότητα του Ισραήλ, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως λίγο πριν από το πλήγμα στο νοσοκομείο είχε προηγηθεί επίθεση σε σχολείο του διαχειρίζεται ο ΟΗΕ  εντός προσφυγικού καταυλισμού ΑΛ Μαγάζι. στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με 6 νεκρούς, όπου είχαν βρει καταφύγειο τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι.

Παγκόσμια καταδίκη

Την έντονη καταδίκη τους έσπευσαν  να εκφράσουν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Καναδάς και Γαλλία τον Εμανουέλ Μακρόν να ζητά άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, ενώ τα «βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν» εξέφρασε ο Αμερικάνος Πρόεδρος.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει επίθεση σε νοσοκομείο. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση αμάχων. Η Γαλλία καταδικάζει την επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli στη Γάζα, η οποία είχε τόσα πολλά θύματα Παλαιστίνιους. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως γύρω από τα γεγονότα» σχολιάσε ο Μακρόν στο τουίτερ.

 

O Μπάιντεν εκφράζει την οργή του και διατάζει έρευνα

Φυσικά  όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής από την Αίγυπτο και την Ιορδανία έως το Κατάρ τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Με μήνυμά  του ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας απαίτησε την άμεση προστασία των πολιτών και του νοσηλευτικού προσωπικού στον θύλακα της Γάζας. unicef και Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν αποτροπιασμό  για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli και διεθνείς οργανώσεις κάνουν λόγο για την πλέον ειδεχθή επίθεση σε νοσοκομειακό συγκρότημα για τον αιώνα που διανύουμε.

Ενώ ο αραβικός κόσμος βράζει από οργή, κόσμος διαδηλώνει έξω από τις πρεσβείες του Ισραήλ σε Αμμάν, Κων/πολη και Άγκυρα όπου οργισμένο πλήθος επιχείρησε να εισβάλει στο κτίριο.

Στη Δυτική Όχθη οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο της Ραμάλα εκτόξευσαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και φώναζαν κατά του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καθώς η λαϊκή οργή φούντωσε μετά τη φονική ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας. Ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τα πυρά του ισραηλινού στρατού κοντά στη Ραμάλα. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής κήρυξε τριήμερο πένθος ακύρωσε τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν που αναχωρεί για το Ισραήλ. Μετά τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκε από την Ιορδανία πως ο Βασιλιάς Αμντάλα ακυρώνει και αυτός τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, και από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε πως θα επισκεφθεί μόνο το Ισραήλ. 

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Κατόπιν συζητήσεως με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και με αφορμή το τριήμερο πένθος που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αναβάλει το ταξίδι του στην Ιορδανία και την προγραμματισμένη συνάντηση με αυτούς τους δύο ηγέτες και τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου. Ο Πρόεδρος έστειλε τα θερμά του συλλυπητήρια για τις αθώες ζωές που χάθηκαν από την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ανυπομονεί σε σύντομη προσωπική συνάντηση με αυτούς τους ηγέτες σύντομα και συμφώνησε να παραμείνει τακτικά και άμεσα σε επαφή με καθέναν από αυτούς τις επόμενες ημέρες.

Την ανησυχία για περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή  εντείνει και η προτροπή της Χεζμπολά του Λιβάνου ώστε η Τετάρτη να είναι “μια μέρα άνευ προηγουμένου θυμού” κατά του Ισραήλ και της επίσκεψης  Biden στη χώρα,

Την ίδια στιγμή η Ρωσία ζητά έκτακτη σύγκλιση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Ιορδανία: Αναβάλλεται η τετραμερής σύνοδος

Την ίδια ώρα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και σε διπλωματικό επίπεδο. Την αναβολή της τετραμερούς συνόδου στο Αμμάν της Ιορδανίας, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την ακύρωση των συναντήσεων του Μαχμούτ Αμπάς, του βασιλιά Αμπντάλα και του Αλ Σίσι με τον πρόεδρο  των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν πάντως μεταβαίνει στο Τελ Αβίβ, προκειμένου σήμερα να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

 

ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!