Κόσμος

04/02/2014 - 17:44

H πρώτη δίκη για τη γενοκτονία της Ρουάντα

style="text-align: justify;"> 
Η πρώτη δίκη στη Γαλλία ενός πρώην αξιωματικού του στρατού της Ρουάντα για το ρόλο του στη γενοκτονία του 1994 άρχισε σήμερα στο Παρίσι, σηματοδοτώντας μια αλλαγή της στάσης των γαλλικών αρχών στο θέμα που μέχρι τώρα ήταν αρνητική σε αρκετά αιτήματα.
 
Συγκεκριμένα δικάζεται ο πρώην λοχαγός Πασκάλ Σιμπικάνγκουα για συνέργεια στη γενοκτονία και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε σχέση με τη σφαγή 800.000 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους μελών της φυλής των Τούτσι, κυρίως από εξτρεμιστές της φυλής των Χούτου, στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 1994.
 
Εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
 
Θύματα της γενοκτονίας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δίκη, εκτιμώντας ότι συνιστά αλλαγή της στάσης της Γαλλίας απέναντι στη γενοκτονία αυτή. Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουάντας Τζόνστον Μπουσίνγκγε έκανε λόγο για ένα “καλό σημάδι”.
 
Ως τώρα η Γαλλία απέρριπτε τα αιτήματα της Ρουάντας για την έκδοση στο Κιγκάλι ορισμένων εκ των δεκάδων υπόπτων Χούτου που έχουν καταφύγει στο γαλλικό έδαφος. Επίσης οι γαλλικές αρχές απέφευγαν μέχρι σήμερα να δικάσουν υπόπτους στη Γαλλία βάσει του κανόνα οικουμενικής δικαιοδοσίας, που τούς επιτρέπει να δικάζουν ανθρώπους για σοβαρά εγκλήματα, τα οποία διέπραξαν εκτός της χώρας.
 
Η Ρουάντα κατηγορεί τη Γαλλία ότι εκπαίδευσε τις πολιτοφυλακές των Χούτου που πρωτοστάτησαν στις σφαγές, κάτι το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί το Παρίσι. Το Κιγκάλι διέκοψε τις σχέσεις με τη Γαλλία από το 2006 ως το 2009.
 
Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν επί Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Γαλλία διέπραξε "σοβαρά λάθη" σε σχέση με τη γενοκτονία.
 
Πηγή: www.enet.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!