Κόσμος

18/02/2013 - 05:53

Και δεύτερος γύρος εκλογών στην Κύπρο - Έπεσαν έξω τα Exit Polls

Και δεύτερος γύρος εκλογών στην Κύπρο - Έπεσαν έξω τα Exit Polls

trong>Ο Νίκος Αναστασιάδης θα αντιμετωπίσει τον Σταύρο Μαλά την ερχόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άνετη νίκη για τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ενώ ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ επικράτησε του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λιλλήκα.

Τα επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε ποσοστό 100%:

-ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 45,46%

-ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ 26,91%

-ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ 24,93%

-ΛΟΙΠΟΙ: 2,7%

Έπεσαν έξω τα Exit Polls

Νωρίτερα τα Exit Polls έδιναν πιθανότερη τη νίκη Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο, εξέλιξη που δεν πραγματοποιήθηκε.

Αναλυτικά τα Exit Polls:

ΡΙΚ
Αναστασιάδης: 51,10%
Μαλάς: 27,30%
Λιλλήκας: 18%

ΣΙΓΜΑ
Αναστασιάδης: 49 - 52,5%
Μαλάς: 24 -27%
Λιλλήκας: 19 - 22%

ΑΝΤ1
Αναστασιάδης: 48-52%
Μαλάς: 23,5 - 26,5%
Λιλλήκας: 19,5 - 22,5%

MEGA
Αναστασιάδης: 49-52%
Μαλάς: 23,6 - 26%
Λιλλήκας: 20 - 22,5%

Στο 17,6% η αποχή

Στο ψηλότερο ποσοστό 17,6% σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις έφθασε η αποχή.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ανδρέας Ασσιώτης, δήλωσε ότι στη σημερινή εκλογική διαδικασία ψήφισε το 82,84% των ψηφοφόρων, σε σύγκριση με το 89,62% στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Στη Λευκωσία ψήφισε το 81,82%, στη Λεμεσό το 83,24%, στην Αμμόχωστο το 83,86, στη Λάρνακα το 84,01% και στην Πάφο το 84% των ψηφοφόρων.

Στο εξωτερικό , όπου για πρώτη φορά στήθηκαν κάλπες, έχει ψηφίσει το 80% των ψηφοφόρων.Δικαίωμα ψήφου είχαν 545 χιλιάδες 189 εκλογείς.

Δηλώσεις των μονομάχων

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ψήφισε στις 09:00 ακριβώς στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου στη Λακατάμια. Μετά την ψηφοφορία ο κ. Μαλάς σε δηλώσεις του κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην «συγγραφή της Ιστορίας», δηλώνοντας αισιόδοξος για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Συνοδευόμενος από τη σύζυγο, τις κόρες και τα εγγόνια του, ο κ. Αναστασιάδης ψήφισε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού. «Σήμερα» ανέφερε, «είναι η μέρα που ο λαός αποφασίζει, αποφασίζει έχοντας μπροστά του τις πιο κρίσιμες εκλογές», εκλογές, πρόσθεσε, οι οποίες θα καθορίσουν θέματα όπως η οικονομία, τα προβλήματα που απασχολούν τον κάθε Κύπριο πολίτη αλλά και το εθνικό πρόβλημα.

Ο υποψήφιος, Γιώργος Λιλλήκας, έφθασε στο Λύκειο Ακροπόλεως στις 9:45 για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βαρβάρα και το γιο του Ορφέα. Το Γιώργο Λιλλήκα συνόδευαν στελέχη του επιτελείου του καθώς επίσης βουλευτές της ΕΔΕΚ αλλά και ο κ. Νίκος Κουτσού. Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο ο κ. Λιλλήκας δήλωσε: «Σήμερα είναι η μέρα των πολιτών. Η εξουσία ανήκει στα χέρια των πολιτών. Αυτοί δίνουν νόημα και περιεχόμενο στη Δημοκρατία. Με την απόφασή τους θα κρίνουν το μέλλον και την πορεία της Πατρίδας μας και στο εθνικό θέμα και στην οικονομία».

Στις 10:30 ψήφισε η επίσης υποψήφια Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, στο δημοτικό σχολείο Αγλατζιάς. Η κ. Αντωνιάδου δήλωσε πως η διάσωση της πατρίδας βρίσκεται στο χέρι κάθε σκεπτόμενου πολίτη. «Επέστρεψα σήμερα τα χαράματα  από το Λονδίνο όπου συνάντησα τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που συγκυβερνούν στην Βρετανία για να πείσω ότι η Κύπρος αξίζει να διασωθεί.Πριν ένα χρόνο, όταν η Πραξούλα ανακάλυπτε το φυσικό αέριο στη Κύπρο, κυριαρχούσε η αισιοδοξία. Σήμερα το παλαιοκομματικό κατεστημένο έφερε την πατρίδα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» είπε.

Χριστόφιας: «Ψηφίζω αντίσταση και δημοκρατία»

Το Κυπριακό και υπό ποιές συνθήκες προκλήθηκε η μεγαλύτερη κρίση, που γνώρισε η Κύπρος, εννοώντας το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, υπενθύμισε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δήλωση, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσήλθε στο εκλογικό κέντρο μαζί με την σύζυγο του Έλση και τα εγγόνια του.

«Ψηφίζω», είπε, «καλημερίζοντας το Πενταδάχτυλο, θυμάμαι ότι η εισβολή ήταν αποτέλεσμα προδοσίας. Βάζω το χέρι στην καρδιά και ψηφίζω αντίσταση, δημοκρατία, πρόοδο. Ετσι ψήφισα και σήμερα».

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τους Κύπριους να πράξουν το δημοκρατικό τους καθήκον και να προσέλθουν στις κάλπες, σημειώνοντας ότι οι εκλογές είναι τεράστιας σημασίας.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα δήλωσε ότι θα είναι παρών στην πολιτική ζωή και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίλυση του κυπριακού, αλλά και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία, όπως σημείωσε, είναι διεθνής, είναι κρίση του συστήματος και δεν την προκάλεσε ο ίδιος .

Για το θέμα του Κυπριακού προέτρεψε όποιον εκλεγεί πρόεδρος, «να μην αλλάξει τη διαδικασία και τη στρατηγική», γιατί όπως υποστήριξε, «μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ».

Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα , αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.

Μοιράσου το άρθρο!