Skip to main content
|

Μαζικές συλλήψεις και απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο του Λος Άντζελες, με τις δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας να προβαίνουν σε «μαζικές συλλήψεις» διαδηλωτών την πέμπτη ημέρα των επεισοδίων.

«Πολλές ομάδες συνεχίζουν να συρρέουν στην 1η Λεωφόρο μεταξύ Σπρινγκ και Αλαμέδα. Αυτές οι ομάδες αντιμετωπίζονται και αρχίζουν μαζικές συλλήψεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι σε ισχύ», ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Χ η αστυνομία του Λος Άντζελες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αποφασισμένος να «απελευθερώσει» το Λος Άντζελες, που, όπως λέει, υφίσταται «εισβολή» από «ξένους εχθρούς», καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις των δυνάμεων καταστολής με διαδηλωτές που εναντιώνονται στην πολιτική του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ για τη μαζική απέλαση μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Η δήμαρχος του Λος Άντζελες κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:
«Κήρυξα τοπική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλα απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στο κέντρο του Λος Άντζελες για να τερματιστούν οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες», ανακοίνωσε η Δημοκρατική δήμαρχος της μεγαλούπολης, Κάρεν Μπας, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 20:00 (τοπική ώρα· στις 6:00 ώρα Ελλάδος) και η ισχύς του θα εξέπνεε στις 6:00 το πρωί τοπική ώρα.

«Την περασμένη νύχτα λεηλατήθηκαν 23 καταστήματα, και νομίζω πως αν διασχίσετε το κέντρο της πόλης του Λος Άντζελες, παντού υπάρχουν γκράφιτι και έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε εμπορικά καταστήματα και ορισμένο αριθμό ιδιοκτησιών», πρόσθεσε η κυρία Μπας.

Αστυνομικοί με πλαστικές σφαίρες προσπαθούν να διαλύσουν τα πλήθη των διαδηλωτών.
Δεκάδες διαδηλωτές ωστόσο παρέμεναν στο κέντρο την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση κυκλοφορίας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.


Σύμφωνα με το BBC, αστυνομικοί καθαρίζουν τον έναν μετά τον άλλον τους δρόμους του Λος Άντζελες ρίχνοντας πλαστικές σφαίρες για να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές.
Και ήδη οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει και μόνον μικρές ομάδες δύο-τριών ατόμων, κάποιοι κραδαίνοντας σημαίες, παίζουν κρυφτούλι με τις δυνάμεις καταστολής στους γύρω δρόμους.

Από την Παρασκευή το Λος Άντζελες, το δεύτερο μεγαλύτερο αμερικανικό αστικό κέντρο, με διόλου ευκαταφρόνητο ισπανόφωνο πληθυσμό, έχει μετατραπεί σε θέατρο επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών, που καταγγέλλουν τις εφόδους ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας αρμόδιας για τη μετανάστευση (ICE) με σκοπό τη σύλληψη μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα και των δυνάμεων επιβολής της τάξης, εφοδιασμένων με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών. Τα επεισόδια αυτά είναι πάντως σποραδικά και μάλλον περιορισμένης έκτασης.

Οι δρόμοι ήταν μάλλον ήρεμοι χθες στο κέντρο, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Little Tokyo, έπειτα από νυχτερινή αναμέτρηση ανάμεσα σε διαδηλωτές που πέταγαν πυροτεχνήματα και αστυνομικών που ανταπέδιδαν με ρίψεις δακρυγόνων.
Ωστόσο, δυνάμεις της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης του Λος Άντζελες (LAPD) επενέβησαν και προχώρησαν σε συλλήψεις κάποιων από τους εκατοντάδες διαδηλωτές μπροστά σε δικαστήριο.

Λίγο πιο μακριά, περίπου εκατό διαδηλωτές βγήκαν για λίγη ώρα στον δρόμο, διακόπτοντας την κυκλοφορία.

Ο Τραμπ απειλεί με κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο το Λος Άντζελες
Ο Τραμπ αφήνει να πλανάται η απειλή της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης σ’ όλη την πόλη και έχει ήδη διατάξει την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον εθνοφρουρών και εκατοντάδων πεζοναυτών, ενώ ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, προσπαθεί να τον εμποδίσει με δικαστικά μέσα.

«Αυτή η αναρχία δεν θα συνεχιστεί. Δεν θα επιτρέψουμε να υφίστανται επιθέσεις ομοσπονδιακοί πράκτορες και δεν θα αφήσουμε αμερικανική πόλη να υφίσταται εισβολή και κατάκτηση από ξένους εχθρούς», είπε απευθυνόμενος σε στρατιωτικούς ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απείλησε να επικαλεστεί νόμο περί εξέγερσης (Insurrection Act), που προβλέπει την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και την παραχώρηση στον πρόεδρο των ΗΠΑ της εξουσίας να αναπτύσσει τις ένοπλες δυνάμεις για την εκτέλεση αποστολών επιβολής της τάξης εντός της χώρας.

Οι περίπου 700 πεζοναύτες, μέλη επίλεκτου σώματος του στρατού, που όχι σπάνια αναπτύσσεται για προβολή ισχύος στο εξωτερικό, αναμένεται να ενισχύσουν τους κάπου 4.000 εφέδρους της Εθνοφρουράς που διατάχθηκαν επίσης να κινητοποιηθούν από τον πρόεδρο Τραμπ - που κατηγορείται ότι λαμβάνει δυσανάλογα μέτρα.

Ως πότε θα διαρκέσει η ανάπτυξη των στρατιωτικών αυτών, το κόστος της οποίας εκτιμάται πως θα φθάσει τα 134 εκατομμύρια δολάρια από το Πεντάγωνο; «Ωσότου να μην υπάρχει πλέον κίνδυνος», σύμφωνα με τον Τραμπ.

Νιούσομ: «Ο Τραμπ συμπεριφέρεται ως τύραννος, η καταστολή δεν θα σταματήσει εδώ»
Στο μεταξύ, η πολεμική μαίνεται για την επίδειξη δύναμης από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο κυβερνήτης Νιούσομ, δυνητικός διεκδικητής της προεδρίας το 2028, κατήγγειλε πως η ανάπτυξη στρατιωτικών «εκπαιδευμένων για πόλεμο» στους δρόμους του Λος Άντζελες είναι κάτι «χωρίς προηγούμενο» και «απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας». Ο Νιούσομ προειδοποίησε πως η καταστολή «δεν θα σταματήσει εδώ» και κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «συμπεριφέρεται σαν τύραννος, όχι πρόεδρος».

«Η Καλιφόρνια μπορεί να είναι η πρώτη, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία» ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ είναι ένας «πρόεδρος που δεν θέλει να δεσμεύεται ούτε από νόμους ούτε από το Σύνταγμα, επιδιώκοντας μια ενιαία επίθεση ενάντια στην αμερικανική παράδοση».


Οι αφοσιωμένοι στον Τραμπ στο Κογκρέσο, από την άλλη, υπερθεμάτισαν στη δυσπιστία και στις φραστικές επιθέσεις εναντίον των Αρχών της Καλιφόρνια.

Ο Γκάβιν Νιούσομ «αξίζει πίσσα και πούπουλα», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως διαφέρουν των διαδηλώσεων αυτών με εκείνες που κατέληξαν στην εισβολή στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ την 6η Ιανουαρίου 2021, απάντησε πως βλέπει όντως «μεγάλη διαφορά».

Σχολιάζοντας τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων από τον Τραμπ, η Ρέιτσελ Βαν Λάνιγχαμ, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Southwestern στο Λος Άντζελες και πρώην αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά σπάνια» κίνηση για έναν Αμερικανό πρόεδρο.

Η αμερικανική νομοθεσία σε μεγάλο βαθμό απαγορεύει τη χρήση του στρατού ως δύναμης αστυνόμευσης - εκτός αν κηρυχθεί επισήμως εξέγερση, κάτι που υπαινίχθηκε ο Τραμπ ξανά την Τρίτη. «Ο Τραμπ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις έκτακτης ανάγκης για να δικαιολογήσει την αρχική αποστολή της Εθνοφρουράς και στη συνέχεια την κινητοποίηση των πεζοναυτών», σχολίασε ο καθηγητής Νομικής, Φρανκ Μπάουμαν, του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

Ο κυβερνήτης του Τέξας αναπτύσσει την Εθνοφρουρά σε όλη την πολιτεία
Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, είπε ότι θα αναπτύξει την Εθνοφρουρά σε σημεία ολόκληρης της πολιτείας «για να διασφαλιστούν η ειρήνη και η τάξη», προειδοποιώντας πως οι εθνοφρουροί «θα χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο και στρατηγική για να συνδράμουν τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στη διατήρηση της τάξης».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σαν Αντόνιο είπε ότι μέλη της Εθνοφρουράς στέλνονται στην πόλη ενόψει διαδηλώσεων που αναμένονται εντός της εβδομάδας. Στρατιώτες είναι «σε επιφυλακή σε περιοχές όπου σχεδιάζονται μαζικές διαδηλώσεις σε περίπτωση που χρειαστούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη του Τέξας.

Επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις οι διαδηλώσεις
Στο μεταξύ, διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες αμερικανικές μητροπόλεις, ορισμένες φορές σε κλίμα έντασης, κάποιες φορές με αψιμαχίες.

Χθες νωρίς το βράδυ μερικές χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στο νότιο Μανχάταν για να διαδηλώσουν εναντίον της πολιτικής του προέδρου Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση.

«Είναι εδώ για να υπερασπιστώ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο νεαρή, γεννημένη στις ΗΠΑ από Μεξικανή μητέρα χωρίς άδεια παραμονής. «Ειλικρινά, αυτή η χώρα δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα χωρίς τους μετανάστες», πρόσθεσε η διαδηλώτρια, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Πηγή: iefimerida.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις