Κόσμος

06/10/2021 - 10:27

Νέα επιστολή-πρόκληση της Άγκυρας στον ΟΗΕ: «Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά»

«Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά» ισχυρίζεται η Τουρκία σε νέα επιστολή της στον ΟΗΕ.

Νέα επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ συνδέει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή,» η τελευταία επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου έρχεται ως απάντηση σε αυτή που είχε αποστείλει η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη, η οποία είχε απορρίψει το σύνολο των τουρκικών αμφισβητήσεων επί της ελληνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η επιστολή Σινιρλίογλου εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την 30η Σεπτεμβρίου και φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται στη γενικότερη τακτική έντασης που προωθεί η Άγκυρα μετά και την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

«Η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» αναφέρεται στην τουρκική επιστολή και συμπληρώνεται: «Να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Παράλληλα, ο Τούρκος αντιπρόσωπος κατηγορεί τη χώρα μας για παραβιάσεις των συνθηκών της Λωζάννης και του Παρισιού. Ειδικά ως προς την πρώτη αναφέρεται σε μία απόφαση που ελήφθη στο Λονδίνο και συμπεραίνει πως «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Επαναλαμβάνει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά: τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Ξεκαθαρίζει, ακόμα, πως για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμα αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

 

«Η Τουρκία, ένα ενδιαφερόμενο κράτος, έχει το δικαίωμα να επιμείνει στη συμμόρφωση από την Ελλάδα με τις συμβατικές υποχρεώσεις αποστρατιωτικοποίησης με τις οποίες η Ελλάδα είναι δεσμευμένη» αναφέρει στο κείμενο της επιστολής.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο Σινιρλίογλου υποστηρίζει πως η Ελλάδα, με τη στρατικοποίηση των νησιών, «έχει χάσει το δικαίωμα να διεκδικεί την αντίθεση» σε σειρά συνθηκών αλλά και στα «δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι πηγάζουν από αυτές».

Μοιράσου το άρθρο!