Κόσμος

21/03/2014 - 21:22

O Ερντογάν «φίμωσε» το Twitter στην Τουρκία

Φ

αίνεται ότι έκανε πράξη την απειλή του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έκλεισε την πλατφόρμα του Twitter, με αποτέλεσμα οι τούρκοι χρήστες να μην έχουν -όπως καταγγέλλουν- πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Τώρα έχουμε και εντολή από το δικαστήριο. Ξεριζώνουμε το Twitter. Δεν με νοιάζει τι λέει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα γίνουν μάρτυρες της δύναμης της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Προύσα χθες, δέκα ημέρες πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές.

Το γραφείο Τύπου του τούρκου πρωθυπουργού αργότερα τη νύχτα διευκρίνισε τις δηλώσεις Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι υπάλληλοι του Twitter «αγνοούν» κάποιες δικαστικές αποφάσεις που έδωσαν εντολή στην πλατφόρμα του μέσου να «να αφαιρέσει κάποιους συνδέσμους (link)», σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών.

«(Στην ομιλία του Ερντογάν) αναφέρθηκε ότι όσο το Twitter δεν αλλάζει τη στάση του αγνοώντας τις δικαστικές αποφάσεις και μην εκτελώντας ό,τι είναι βάση του νόμου, τεχνικά, ίσως να μην υπάρχει άλλη λύση από το να διακοπεί η πρόσβαση για την ανακούφιση των πολιτών μας», επεσήμανε η ανακοίνωση.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η πρόσβαση στο Twitter είχε ήδη διακοπεί στην Τουρκία. Η Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (BTK), στην οποία δόθηκαν επιπλέον εξουσίες με τον πρόσφατο νόμο για το διαδίκτυο, ανήρτησε στην ιστοσελίδα της τρεις δικαστικές αποφάσεις και μία εισαγγελική, ως το λόγο αποκλεισμού της ιστοσελίδας , από όπου κάποιοι χρήστες κατά τις τελευταίες εβδομάδες διαρρέουν ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερτνογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του.

Στις 25 Φεβρουαρίου ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για «λόμπι» που στοχοποιεί την κυβέρνησή του μέσω μηνυμάτων στο Twitter, ενώ αρνήθηκε σθεναρά την αυθεντικότητα νέων τηλεφωνικών καταγραφών που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και ενέπλακαν την κυβέρνησή του στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Στις 6 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε απειλήσει να κλείσει το Facebook και το You Tube, εάν χρειαστεί, μέσω του αμφιλεγόμενου νόμου για το διαδίκτυο. Το YouTube μάλιστα είχε απαγορευθεί επανειλημμένα στην Τουρκία την προηγούμενη δεκαετία.

Αλλά και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το Πάρκο Γκεζί τον περασμένο Ιούνιο, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «μπελά» το Twitter, ισχυριζόμενος ότι εκεί υπάρχουν «πάρα πολλά ψέματα».

Ταυτόχρονα, το Twitter είχε αρχίσει προσφάτως να αποσύρει ψεύτικα προφίλ που είχαν δημιουργηθεί στην Τουρκία με «χειραγωγούμενα» πολιτικά κίνητρα.

Το Τwitter είναι από τα κοινωνικά μέσα μέσω των οποίων διαρρέουν εδώ και λίγο καιρό ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερτνογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του.

Ερευνες από την Twitter Inc.
Η εταιρεία διαχείρισης Twitter Inc, ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές ότι η υπηρεσία αυτή έχει απαγορευτεί στην Τουρκία.

Η εταιρεία δημοσίευσε ένα μήνυμα στις υπηρεσίες της συμβουλεύοντας τους χρήστες του Twitter στην Τουρκία ότι είναι δυνατό να στέλνουν τα Tweets που θέλουν χρησιμοποιώντας τα γραπτά μηνύματα μέσω του κινητού τηλεφώνου της.

Ορισμένοι χρήστες προσπαθούν να ανοίξουν την ιστοσελίδα Twitter.com αλλά βλέπουν μια ανακοίνωση προφανώς από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ( TIB).

Αντικαταστάτης το «Mwitter»;
Μόλις λίγα λεπτά αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να κλείσει το Twitter μία νέα ιστοσελίδα δημιουργήθηκε, μάλλον ως σκωπτική προσπάθεια από τους επικριτές του: το Mwitter

Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε πει στα τούρκικα: «Twitter, mwitter kökünü kazıyacağız», το οποίο σημαίνει: «Θα κλείσουμε το Twitter». Στην τουρκική γλώσσα το m δεν μπορεί να μεταφραστεί εύκολα σε οποιαδήποτε γλώσσα, καθώς δεν είναι τακτικό λεξικογραφικό στοιχείο. Η σημασία του (ή μη έλλειψη σημασίας) εξαρτάται από την ένταση του ομιλούντος.

Μία έρευνα αναφέρει: σημασιολογικά ο αναδιπλασιασμός με m σημαίνει «στο εξής», «όπως», «ένα είδος», αναλόγως με τη σημασία του πρώτου μέρους της μορφής του αναδιπλασιασμού πριν από την είσοδο του m. Επιτρέπει στον ομιλητή να δίνει λιγότερες πληροφορίες από αυτές που απαιτούνται, πράγμα που σημαίνει ότι ο ομιλητής δεν θέλει να διευκρινίσει τα λεγόμενά του.

Ετσι ο Ερντογάν μπορεί είτε να εννούσε ότι θα κλείσει το Twitter ΚΑΙ παρόμοιες ιστοσελίδες ή ίσως απλά να χρησιμοποίησε αυτή τη φράση χωρίς να σημαίνει τίποτα. Παρόλα αυτά εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το κοινό θα τον καταλάβει, καθώς και τουλάχιστον ένας χρήστης του διαδικτύου. Κάποιος κατοχύρωσε το domain mwitter.com σε έναν ειρωνικό «φόρο τιμής» στον Ερντογάν, που οι ακόλουθοι του τον αποκαλούν «Αφέντη».

Το μοναδικό κείμενο στην ιστοσελίδα γράφει: Απλά πες μας να το κλείσουμε και θα το κάνουμε Αφέντη. Είμαστε έτοιμοι».

πηγή: imerisia.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!