Κόσμος

27/01/2017 - 13:20

Ο Τραμπ έσπρωξε το «Ρολόι της Αποκάλυψης» ακόμα πιο κοντά στα... μεσάνυχτα

yle="text-align: justify;">Ο πλανήτης στη χειρότερη στιγμή του, εδώ και 64 χρόνια - Πώς λειτουργεί το ρολόι και γιατί ο Τραμπ επιδείνωσε την κατάσταση;

 
Μισό λεπτό πιο κοντά στην «ώρα μηδέν» για τον κόσμο προχώρησε το Ρολόι της Αποκάλυψης, μετά την  εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και την γενικότερη γεωπολιτική αναταραχή, με την οποία έκλεισε το 2016. Έτσι, η επιτροπή των 16 κατόχων Νόμπελ επιστημόνων που χειρίζονται το Ρολόι θεωρεί πως πλέον ο κόσμος απέχει μόλις δυόμιση λεπτά από την ολοκληρωτική διάλυση. 
 
Το ιδιότυπο αυτό Ρολόι, που δείχνει πόσο τρωτός είναι ο κόσμος απέναντι στην πυρηνική, την περιβαλλοντική και την πολιτική απειλή, είναι σήμερα στην χειρότερη στιγμή του, εδώ και 64 χρόνια. Την περσινή χρονιά είχε ρυθμιστεί μόλις τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, όταν θα σημάνει η «αποκάλυψη», ενώ η πιο «επικίνδυνη» στιγμή του από την στιγμή που ιδρύθηκε ο θεσμός το 1947, ήταν το 1953 όταν ρυθμίστηκε μόλις 2 λεπτά πριν τα «μεσάνυχτα». Τότε, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ είχαν λάβει την απόφαση να ενισχύσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο με βόμβα υδρογόνου, που θεωρείται απείρως πιο επικίνδυνη από την ατομική βόμβα. 
 
Το 2015, το Ρολόι προχώρησε δύο ολόκληρα λεπτά μπροστά, ενώ πέρυσι παρέμεινε αμετάβλητο.
 
Από τη δημιουργία του, το 1947, οι δείκτες του ρολογιού έχουν μετακινηθεί 19 φορές, με την καλύτερη στιγμή τους να είναι στα 17 λεπτά πριν από τα «μεσάνυχτα» το 1991, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
 
«Η τωρινή πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι λόγος ανησυχίας», τόνισε ο θεωρητικός φυσικός Λώρενς Κράους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.  
 
«Η διοίκηση Τραμπ πρέπει να δηλώσει καθαρά και ξάστερα ότι αποδέχεται την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι παρά την πρόοδο που επιτεύχθη χάρη στην συμφωνία του Παρισιού, το 2016 ήταν η πιο θερμή χρονιά από καταβολής. 
 
Η κλιματική αλλαγή πάντως δεν είναι η μόνη αιτία που «έσπρωξε» το ρολόι μπροστά. Τα πυρηνικά όπλα, ειδικά αυτά που κατέχουν ΗΠΑ και Ρωσία αλλά και οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, καθώς και οι συγκρούσεις στην Συρία, την Ουκρανία και το Κασμίρ, έκαναν τον κόσμο ένα ακόμα πιο επικίνδυνο μέρος την χρονιά που πέρασε. 
 
Ο Τόμας Πίκερινγκ, μέλος της επιτροπής που χειρίζεται το Ρολόι, τόνισε πως τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και κατά τις πρώτες ημέρες του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ «ανακάτεψε» τα πυρηνικά σε «χαλαρή κουβέντα». «Τα λόγια μετρούν, οι λέξεις μετρούν» επισήμαναν όλοι οι επιστήμονες σχετικά. 
 
Το Ρολόι της Αποκάλυψης είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί από επιστήμονες.  
 
 
πηγή: www.protothema.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!