Κόσμος

28/01/2014 - 17:52

Ουκρανία: Δεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού από τον Γιανουκόβιτς

style="text-align: justify;"> 
Ο πρόεδος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του πρωθυπουργού Νικολάι Αζάροφ και των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, του ζήτησε να διατηρήσει τα καθήκοντά του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
 
Ο Αζάροφ αποτελεί μια από τις πιο μισητές φιγούρες στους οπαδούς της αντιπολίτευσης. 
 
Η ανακοίνωση στο site του προέδρου Γιανούκοβιτς δεν διευκρίνιζε πότε θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
 
 
Οι εξελίξεις πριν την αποδοχή της παραίτησης 
Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του προέδρου Γιανούκοβιτς ο πρωθυπουργός Αζάροφ, μερικές ώρες πριν η ουκρανική Βουλή αποσύρει τους σκληρότερους νόμους που ψήφισε για τις διαδηλώσεις -και ενώ η πίεση της αντιπολίτευσης για επιπλέον κινήσεις παραμένει. Στο παρασκήνιο περνά η απειλή της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με τους διαδηλωτές να έχουν σταματήσει την κατάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Την Τρίτη, ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε ότι ο Μίκολα Αζάροφ προσέφερε την παραίτησή του ώστε «να διευκολύνει τον κοινωνικο-πολιτικό συμβιβασμό».
 
Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς είχε προσφέρει ήδη το Σάββατο την πρωθυπουργία στον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό μικρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης -προσφορά που απορρίφθηκε. 
 
Με εκείνη την κίνησή του, ο ουκρανός πρόεδρος είχε επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που τον ήθελαν πρόθυμο να θυσιάσει τον Αζάροφ για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση (εκτιμήσεις που είχαν ξεκινήσει με την ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης της ουκρανικής Βουλής την Τρίτη).
 
Το μεσημέρι, η Βουλή (στην οποία κυριαρχεί το κόμμα του Γιανούκοβιτς) απέσυρε την αυστηρότερη νομοθεσία που είχε ψηφίσει προ ημερών εναντίον των διαδηλώσεων.
 
πηγή: www.tovima.gr
 

 

Μοιράσου το άρθρο!