Κόσμος

29/04/2022 - 16:48

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex - Έρευνα για τα pushbacks μεταναστών

Αποκαλυπτική έρευνα του Spiegel για την δράση της Frontex στην Ελλάδα και τα pushbacks μεταναστών

Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι υπέβαλε την Πέμπτη (28/04) την παραίτησή του από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, η οποία θα εξετασθεί από το συμβούλιο διοίκησης της υπηρεσίας, έγινε γνωστό από πληροφορημένη πηγή.

Η υποβολή της παραίτησης του Φαμπρίς Λεγκέρι ακολουθεί έρευνα της Olaf, της ευρωπαϊκή υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, δήλωσε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο.

 

 

Ο Φαμπρίς Λετζερί ηγείται της Frontex από το 2015.

Τα τελευταία χρόνια, ο οργανισμός βρέθηκε στο μικροσκόπιο για τον φερόμενο ρόλο της στα pushbacks, δηλαδή την παράνομη απομάκρυνση μεταναστών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2004, του δόθηκε μια πιο ισχυρή εντολή στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, κατά την οποία περισσότεροι από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο ήρθαν στην ήπειρο. Η ΕΕ έδωσε εντολή στον οργανισμό να δημιουργήσει ένα σώμα 10.000 ατόμων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής.

Όμως, καθώς η Frontex στελεχώθηκε, ο οργανισμός βρέθηκε επανειλημμένα αντιμέτωπος με καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά... στα πάντα, από τις δικές του εσωτερικές πολιτικές και την κουλτούρα του χώρου εργασίας μέχρι τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη.

Η υπηρεσία OLAF ερευνά τις καταγγελίες για περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα ετοιμάζει τα τελικά της πορίσματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λετζερί δεν είναι ο μόνος ανώτατος αξιωματούχος που υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών πορισμάτων.

Μέχρι στιγμής, η Frontex δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

 

Αποκαλυπτική έρευνα του Spiegel για την δράση της Frontex στην Ελλάδα και τα pushbacks μεταναστών

Στοιχεία για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex σε παράνομες απωθήσεις εκατοντάδων μεταναστών - γνωστών και ως pushbacks - παρουσιάζει δημοσιογραφική έρευνα που δημοσίευται από το γερμανικό Spiegel.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας που αποκαλύπτει πόσο βαθιά εμπλέκεται η υπηρεσία της ΕΕ στην διενέργεια των παράνομων απωθήσεων, που όπως υποστηρίζεται, καταχωρούνται και αποκρύπτονται σε απόρρητη βάση δεδομένων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το DER SPIEGEL έχει συγκεντρώσει ακλόνητα στοιχεία για αυτές τις νομικές παραβιάσεις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, που υποστηρίζει ότι "οι αξιωματούχοι της Frontex εντοπίζουν τα σκάφη των διακινητών και στη συνέχεια τα αφήνουν στους Έλληνες να κάνουν την απώθηση.

Η βάση δεδομένων Joint Operations Reporting Application (JORA) που φιλοξενείται στους υπολογιστές της Frontex χρησιμοποιείται για την καταγραφή συμβάντων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων είναι διαβαθμισμένο και μόνο οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

 

"Οι αιτούντες άσυλο εγκαταλείπονται στη θάλασσα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην ΕΕ. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι παράνομες και παραβιάζουν το διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο. Η Ελληνική Ακτοφυλακή πραγματοποιεί συστηματικά αυτές τις απωθήσεις από τον Μάρτιο του 2020, με τη βοήθεια της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων Frontex της ΕΕ", συνοψίζει το ρεπορτάζ.

Στη δημοσιογραφική έρευνα συμμετείχε και η γαλλική εφημερίδα Monde.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Monde, η Frontex κατέγραφε στη βάση δεδομένων της (που ονομάζεται JORA) "απωθήσεις" μεταναστών στο Αιγαίο, περνώντας τους ως απλές "προειδοποιήσεις αναχώρησης", που πραγματοποιούνται στα τουρκικά ύδατα.

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα παρουσιάζονται συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Και συγκεκριμένα περιγράφεται τι σημαίνει "πρόληψη αναχώρησης". Η καταχώριση, λέει το δημοσίευμα, αναφέρει ότι ένα γερμανικό ελικόπτερο καθώς και ένα περιπολικό σκάφος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας σε υπηρεσία για τη Frontex, εντόπισαν το σκάφος με πρόσφυγες στα τουρκικά ύδατα. Στη συνέχεια η γερμανική αστυνομία το κατήγγειλε στο κοινό κέντρο ελέγχου στον Πειραιά και οι Έλληνες με τη σειρά τους ενημέρωσαν την τουρκική ακτοφυλακή.

 

"Το περιστατικό έχει καταχωρηθεί ως "αποτροπή αναχώρησης" στη βάση δεδομένων της Frontex. Ο όρος στην πραγματικότητα υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται μόνο όταν η τουρκική ακτοφυλακή σταματάει βάρκες προσφύγων στα τουρκικά ύδατα. Αλλά δεν έγινε αυτό. Η βάρκα ήταν ξεκάθαρα στα ελληνικά ύδατα και έπρεπε να επιτραπεί στους επιβαίνοντες να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Στη βάση δεδομένων δεν αναφέρεται η άφιξη και η επίθεση των Ελλήνων συνοριοφυλάκων, άμεση γειτνίαση με τη Σάμο, οι ασταθείς σωσίβιες λέμβοι ή η απώθηση, όλα αυτά αποτυπώνονται ξεκάθαρα σε βίντεο. Η περιγραφή του περιστατικού είναι ξεκάθαρα ψευδής".

Η έρευνα ξεκίνησε από ένα αίτημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την "ελευθερία της πληροφορίας"

Το DER SPIEGEL, μαζί με το Lighthouse Reports, τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης SRF και Republik και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, πέρασαν μήνες ερευνώντας τη συμμετοχή της Frontex στις ελληνικές απωθήσεις. Μετά από αίτημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Ελευθερία της Πληροφορίας, οι ερευνητές κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εσωτερική βάση δεδομένων της Frontex και να αντιστοιχίσουν καταχωρήσεις με φωτογραφίες και βίντεο από επιχειρήσεις απώθησης.

"957 παράνομες απωθήσεις το διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021"

Η έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά το πλήρες εύρος της υποστήριξης της Frontex στις ελληνικές απωθήσεις στο Αιγαίο. Η έρευνα δείχνει ότι η Frontex συμμετείχε στις παράνομες απωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021.

Σε 22 από αυτές τις περιπτώσεις, υποστηρίζει η δημοσιογραφική έρευνα, η διαθεσιμότητα πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, όπως φωτογραφίες των προσφύγων σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες, καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό ως απωθήσεις χωρίς καμία αμφιβολία.

Ο πραγματικός αριθμός των απωθήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια της Frontex είναι πιθανότατα ακόμη υψηλότερος. Η αναφορά δείχνει επίσης ότι αυτές οι ανατροπές καταγράφονται με ακρίβεια στη βάση δεδομένων, αλλά πάντα με τον ψευδή, ασαφή όρο "αποτροπή αναχώρησης".

"Με άλλα λόγια, η βάση δεδομένων JORA υποβαθμίζεται. Η βάση δεδομένων ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ευρώπης, που αρχικά προοριζόταν να παρέχει μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στα σύνορα της ΕΕ, έχει γίνει αντ' αυτού εργαλείο για την κάλυψη των ελληνικών απωθήσεων καθώς και της συνενοχής μιας υπηρεσίας της ΕΕ", καταλήγει η έρευνα.

Αναφορές σε Λεζερί και Μηταράκη

Ο Γάλλος επικεφαλής της Frontex, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας, Φαμπρίς Λεζερί αλλά και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης μπαίνουν στο κάδρο της δημοσιογραφικής έρευνας.

"Ο 54χρονος Γάλλος είναι εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού της ΕΕ από το 2015 και έχει παραχωρήσει στον οργανισμό νέες εξουσίες κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο προϋπολογισμός της έχει αυξηθεί πάρα πολύ υπό την ηγεσία της στο σημερινό επίπεδο των 758 εκατομμυρίων ευρώ. Το ερώτημα είναι πώς η Frontex υποτίθεται ότι θα ασκήσει την εξουσία της: Υποτίθεται ότι η υπηρεσία βοηθά τις παράνομες επιχειρήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης – ή υποτίθεται ότι διερευνά και αποτρέπει τέτοια εγκλήματα, όπως ορίζεται στο καταστατικό του οργανισμού της ΕΕ; Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους του Λεζερί. Σχεδόν καμία άλλη περιοχή δεν φιλοξενεί τόσους πολλούς αξιωματικούς της Frontex, απόδειξη του γεγονότος ότι η χώρα είναι ένας από τους σημαντικούς μεταναστευτικούς δρόμους προς την ΕΕ", γράφει το Spiegel.

Και συμπληρώνει για τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη πως είναι "ένας σκληροπυρηνικός, συμβολίζει την ελληνική εκστρατεία απώθησης όπως κανείς άλλος. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Μηταράκης έδωσε στον επικεφαλής της Frontex ένα βραβείο για τις προσπάθειές του. Χάρη στην υποστήριξη του Λεζερί, είπε, ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια", αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Spiegel.

 

πηγες: news247.gr/ thetoc.gr/ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!