Κόσμος

08/09/2019 - 07:39

«Θα ανοίξουμε τις πύλες με τους μετανάστες»

Να «πνίξει» την Ευρώπη με πρόσφυγες /μετανάστες απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ρητορική του.

Σε ομιλία του, το Σάββατο, στην επαρχία Εσκίσεχιρ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίδειξης ισχύος που κινείται το τελευταίο διάστημα, σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας του πλήττει την εικόνα του δήλωσε:

«Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν... Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι».

 

Πριν από λίγα 24ωρα ο Ερντογάν ανέβασε και πάλι επικίνδυνα τους τόνους, δηλώνοντας τα εξής: «Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό».

Επαίνεσε, δε, την παρουσία των τουρκικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο. «Αν έχουμε λόγο στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο το οφείλουμε στα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία μας. Τώρα έχουμε δύο δικά μας ερευνητικά και δύο πλοία-γεωτρύπανα. Και μπορεί να έρθει και τρίτο γεωτρύπανο» δήλωσε.

 

Σύμφωνα με την Bild, που επικαλείται πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, ο Ερντογάν φέρεται να έχει πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνδιάλεξη με την Καγκελάριο Μέρκελ στα τέλη Αυγούστου και να έχει αναφέρει ένα απειλητικό σενάριο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα: "Εάν δεν δοθεί περισσότερη υποστήριξη, θα αφήσει τους πρόσφυγες να φύγουν".

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να εγκαταστήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από τους 3,6 εκ. Σύριους πρόσφυγες στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας».

Αν δεν υπάρξει πρόοδος ως προς την εφαρμογή της, η Τουρκία θα το κάνει «με τον δικό της τρόπο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μοιράσου το άρθρο!