Κόσμος

10/10/2020 - 16:49

Τουρκική NAVTEX κοντά στη Λέσβο: «Η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης»

Με την έκδοση νέας NAVTEX κοντά στο νησί της Λέσβου, η Άγκυρα «δυναμιτίζει» την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν μέσω των προσπαθειών για διερευνητικές συνομιλίες.

Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχή κοντά στη Λέσβο, με ισχύ από σήμερα 9 Οκτωβρίου, μέχρι την Τρίτη 13 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, η Άγκυρα καταγγέλλει πως η Ελλάδα «παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923» με τη μη αποστρατιωτικοποίση του συγκεκριμένου ελληνικού νησιού.

 

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για δέσμευση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.  

Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τις επαφές του στην Πρίστινα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία.

«Έτσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά» εξήγησε.

Ακόμη, το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη πρόκληση» χαρακτήρισε την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τμήμα της παραλιακής ζώνης στα Βαρώσια, κρίνοντας πως η κίνηση αυτή «αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Επανέλαβε, όμως, πως η ελληνική και η ευρωπαϊκή πλευρά επιδιώκουν τη «βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία». «Οι κανόνες υπάρχουν για να τους σεβόμαστε» υπογράμμισε όμως.

 

 

Εν συνεχεία, υπενθύμισε τις δύο επιλογές που υπάρχουν όσον αφορά στην ένταση: «Αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, του διαλόγου που βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δίχως μονομερείς ενέργειες και στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας. Η δεύτερη οδός είναι αυτή της κλιμάκωσης και της έντασης, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει στον πρώτο δρόμο. Η έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελεί ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι προτιμότερο να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, προκειμένου να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». 

Οι συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX

TURNHOS N/W : 1245/20
MEDITERRANEAN SEA
1. FIRING EXERCISE, ON 09 AND 10 OCT 20 FROM 0300Z TO 0830Z IN AREA BOUNDED BY;
36 50.00 N - 028 22.00 E
36 50.00 N - 029 08.00 E
36 08.00 N - 029 11.00 E
36 08.00 N - 028 24.00 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 100930Z OCT 20.

 

https://sputniknews.gr/

Μοιράσου το άρθρο!