Κόσμος

22/03/2016 - 11:27

Τρόμος στην καρδιά της Ευρώπης. Μπαράζ επιθέσεων στις Βρυξέλλες

yle="text-align: justify;">Σκηνικό τρόμου επικρατεί από το πρωί της Τρίτης στο Βέλγιο μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ.  Σε 13 ανήλθαν οι νεκροί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενώ σε 35 οι τραυματισμένοι σοβαρά από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα στις 8 το πρωί (ώρα Βρυξελλών) στο γκισέ των Αμερικανικών Αερογραμμών στην αίθουσα αναχωρήσεων.



Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση του Βελγίου οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας.

Όπως προσθέτει το Belga, πριν τις εκρήξεις, υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως μεταδίδει η ίδια πηγή, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου, το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια αυξήθηκε σε όλη τη χώρα στην ανώτατη βαθμίδα 4.

Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον λογαριασμό twitter του αεροδρομίου.

«Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί», σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter.

«Μείνετε εκεί που είστε», συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση  

Σύμφωνα με το πλάνο έκτακτης ανάγκης με την επονομασία «Πλάνο Καταστροφής», δόθηκε εντολή στους κατοίκους των Βρυξελλών να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, κοντά στα γραφεία της American Airlines.

Από τις εκρήξεις έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές στο εσωτερικό του αεροδρομίου, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για κατάρρευση μέρους της οροφής.

Οι πρώτες φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν σε πανικό, εκτός του κτιρίου, κάποιοι να κουβαλούν τραυματίες και τζαμαρίες σπασμένες.

Ολα τα αεροδρόμια της Ευρώπης βρίσκονται σε επιφυλακή. Η πρωινή πτήση της Aegean για τις Βρυξέλλες θα προσγειωθεί τελικά στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Μάλιστα ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού αεροδρομίου, ενώ ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.


Εκρήξεις στο μετρό

Λίγο μετά τις 10 σημειώθηκε έκρηξη στο σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, στο κέντρο των Βρυξελλών, πολύ κοντά στο κτίριο της Κομισιόν. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν αναφορά για αρκετούς τραυματίες, ενώ τα βελγικά ΜΜΕ μιλούν για 10 νεκρούς.
 Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, έγινε και δεύτερη έκρηξη στο σταθμό Σούμαν.

Μοιράσου το άρθρο!