Κόσμος

31/01/2014 - 17:54

Βρετανία: Ερευνάται διαρροή ραδιενέργειας

style="text-align: justify;"> 
Ο σταθμός επεξεργασίας εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων του Σέλαφιλντ στη Βρετανία ανακοίνωσε το πρωί την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας. Το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον σταθμό του Σέλαφιλντ και ανακοινώνει ότι δεν έχει λόγους να ανησυχεί ότι η κατάσταση είναι σοβαρότερη από αυτήν που αναφέρθηκε.
 
Το υπουργείο Ενέργειας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει λόγους να πιστεύει ότι η κατάσταση στον σταθμό επεξεργασίας εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων του Σέλαφιλντ, που ανακοίνωσε την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων ραδινέργειας, είναι σοβαρότερη από όσο αναφέρει ο σταθμός στην ανακοίνωσή του.
 
Ο σταθμός του Σέλαφιλντ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι καταμετρήθηκαν από μετρητή στο εσωτερικό του σταθμού αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και ότι λειτουργεί με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό.
 
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν είναι άνω των φυσιολογικών τιμών, αλλά πολύ κάτω από το επίπεδο που θα απαιτούσε τη λήψη μέτρων από το προσωπικό εντός και εκτός του σταθμού.
 
"Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Σέλαφιλντ, αλλά δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρότερη από όσο αναφέρουν", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 
Ο σταθμός του Σέλαφιλντ βρίσκεται στη βορειο-δυτική Αγγλία και δεν παράγει πλέον ηλεκτρική από πυρηνική ενέργεια, αλλά ασχολείται με την επεξεργασία του εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου. Βρίσκεται σε διαδικασία παροπλισμού και αποσυναρμολόγησης. Η διαχείρισή του ανήκει στην βρετανική εταιρεία Amec, τον γαλλικό όμιλο Areva και την αμερικανική εταιρεία URS.
 
Η Αρχή Παροπλισμού Πυρηνικών Εγκαταστάσεων της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει γνωστό εάν μία διαρροή ευθύνεται για την αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στο σταθμό επεξεργασίας εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου του Σέλαφιλντ.
 
"Είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι υπάρχει διαρροή", δήλωσε ο Μπιλ Χάμιλτον, εκπρόσωπος της Αρχής. "Ο,τι γίνεται είναι προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό, τις κοινότητες και την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται η ραδιενέργεια".
 
Στην ανακοίνωση του σταθμού επεξεργασίας εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου του Σέλαφιλντ αναφέρεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό και για τους εργαζόμενους από τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στο εσωτερικό του.
 
Εξηγώντας την απόφαση να λειτουργήσει με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό έπειτα από την ανίχνευση των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας, ο σταθμός διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη "για να επικεντρωθούμε στη διερεύνηση. Εάν αυτό είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της κανονικής ημερήσιας λειτουργίας, απλώς θα είχαμε επιτρέψει στον κόσμο να επιστρέψει στο σπίτι. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό ή για τους εργαζόμενους".
 
"Δεν υπάρχουν στοιχεία πυρηνικού συμβάντος. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό ή το κοινό. Ολα τα μέτρα λαμβάνονται για προληπτικούς λόγους", αναφέρεται σε μήνυμα της διοίκησης του σταθμού του Σέλαφιλντ στο Twitter μετά την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας στο εσωτερικό του σταθμού επεξεργασίας εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου.
Ταυτόχρονα, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στον σταθμό του Σέλαφιλντ και είναι ικανοποιημένη για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων.
 
"Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα διατηρήσουμε διάλογο με το Σέλαφιλντ", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχής.
 
 
Πηγή: www.skai.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!