Λαβύρινθος

01/01/2013 - 00:00

13+1 ευχές για το 2013...

13+1 ευχές για το 2013...

&n

bsp;

Ευχές για το 2013…

θα μας χρειαστούν…

1.Αν γράψω: εύχομαι ένα πιάτο φαΐ για όλους θα θεωρηθώ λαϊκιστής…; "Κοινωνικά Παντοπωλεία", αύξηση αριθμού δικαιούχων για δώρεαν τρόφιμα, δράσεις εθελοντών με στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων και πολλά άλλα  μαρτυρούν ότι αυτή η ευχή αξίζει να είναι στις πρώτες θέσεις. Λοιπόν,  ένα πιάτο φαΐ για όλους… δεν είναι ποιητική ευχή… είναι σκληρός ρεαλισμός!

2.Υγεία! Οπωσδήποτε Υγεία…!!! Υγεία, γιατί με βάση όλα όσα ακούμε… εύχεσαι να μην τύχει και αρρωστήσεις… πηγαίνουμε στο νοσοκομείο με το δικό μας βαμβάκι… Οπότε υγεία αδέλφια… γιατί αλλιώς την βάψαμε… Ασφαλώς εννοούμε και ψυχική υγεία… πολλά έχουν δει τα μάτια μας τώρα τελευταία…

3.Ταξίδια και Τα «ξίδια» είναι η επόμενη ευχή. Να ταξιδέψεις… στους κόσμους που έχεις ονειρευτείς , στους κόσμους που είναι προσδοκία ζωής. Να ταξιδέψεις και στους ανθρώπους που αγαπάς. Είναι εκεί δίπλα σου…αρκεί να το θέλεις …αρκεί να τους το δείξεις… Κι αν τα ταξίδια σε άλλους τόπους είναι αδύνατα…με την παρέα των φίλων τα «ξίδια» θα σε ταξιδέψουν. Μην ανησυχείς… το ούζο ρέει άφθονο στη Μυτιλήνη μας.

4.Χαμόγελα! Πολλά χαμόγελα! Χάρισέ τα και στους φίλους και στους εχθρούς. Μην κάνεις τσιγκουνιές. Είναι τόσο αβέβαιο το μέλλον όλων μας που δεν αξίζει να κάνεις τσιγκουνιές στο χαμόγελο. Μ’ ‘ένα χαμόγελο μεταφέρεις θετική ενέργεια και εισπράττεις πολλαπλάσια ενέργεια. Άσε που είναι και τσάμπα…

5.Βάλε στο λεξιλόγιό σου τη λέξη «συγνώμη». Δεν δείχνει αδυναμία , δεν είναι ένδειξη ήττα. Είναι η ταυτότητά σου. Είναι πολυτέλεια να έχεις αυτή τη λέξη στην ζωή σου. Μην ανησυχείς δεν θα σε κάνουμε ιεραπόστολο…απλά θα τακτοποιήσεις ευκολότερα τα «αυθαίρετα» της ψυχής σου… και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις πρόστιμο… συμφέρει… το καταλαβαίνεις;

6.Ψυχ-αγωγία….. ναι! το έχεις ανάγκη…αρκεί να μην είναι μόνο «ντιριντάχτα» . Και να ξέρεις  ότι πολλές φορές "η αγωγή της ψυχής"  δεν κόστος…γιατί ψυχαγωγία είναι και μια νυχτερινή ποδηλατάδα και μια βόλτα στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Λέσβου. Ψυχαγωγία λοιπόν, υπάρχουν πάντα καλές εκδηλώσεις στη Λέσβο. Ενημερώσου, επέλεξε!!!

7.Αίματα. Καθαρά αίματα και όχι σκοτωμένα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο αίμα που ξέρεις…. Είναι ότι αυτό που δίνει ζωή. Θες να είναι ιδέα , θες να είναι άνθρωπος, θες να είναι χόμπι…να το κάνεις με το πάθος σου χωρίς τσιγκουνιές μήπως και χάσεις αίμα… Ααα! και με την ευκαιρία αν μπορείς ενίσχυσε τις εθελοντικές αιμοδοσίες και γενικότερα τις εθελοντικές δράσεις.

8.Αισιοδοξία και ελπίδα. Δεν χρειάζεται η χαζοχαρούμενη αισιοδοξία.. Πάρε αισιοδοξία απ’ όλα αυτά που σε περιβάλλουν. Αν τα πιστέψεις έχουν μαγική δύναμη. Ο ήλιος, το νερό, η αύρα των ανθρώπων που αγαπάς είναι αισιοδοξία. Αν δεν είσαι εσύ αισιόδοξος… μην περιμένεις να γίνει ο κόσμος από μόνος του…

9.Καθαριότητα. Δεν αφορά μόνο τον Ηλία (Αντιδήμαρχος). Αφορά και σένα και μένα και όλους. Και αφού τελειώσεις με αυτές τις καθαριότητες γύρω από το σπίτι σου, το μαγαζί σου ….ρίξε και ένα βλέμμα μέσα… Καταλαβαίνεις!

10.Αλήθειες. Περισσότερες αλήθειες. «Αλήθεια, ποιος αντέχει μια “αλήθεια” με τα οστά της;» . Να μάθεις να σηκώνεις αυτό το φορτίο… μόνο έτσι πετάς!!!

11. Τύχη! Όχι μην τα φορτώσεις όλα σ’ αυτή. Δεν τα σηκώνει.  "Τύχη"  να σε προφυλάξει….από την κακή στιγμή… Αυτό ζήτα μόνο!

12. Νιώσε για λίγο σαν μετανάστης, μη σου φαίνεται παράλογο μπορεί να γίνεις και εσύ ο ίδιος... Αν το σκεφτείς μετανάστες είμαστε πάνω στο πλανήτη Γη. Δε θέλω όμως να σε κουράσω με "φιλοσοφίες". Σκέψου μόνο ότι αυτοί οι "λαθρομετανάστες"  (όπως τους αποκαλούν) ήρθαν στο τόπο, που φιλοξενεί προσωρινά και σένα, γιατί κινδυνεύει η ζωή τους. Δε θα σου κλέψουν ούτε τη δουλειά που δεν έχεις ούτε θα "κατακτήσουν" το τόπο σου.  Νιώσε λοιπόν την προσφυγιά τους και όχι το φόβο σου.

13…………………………………………… μην τα περιμένεις όλα έτοιμα………………………………………γράψε τη δική σου ευχή….

 

Καλή Χρονιά – Χρόνια Πολλά

© Lesvosnews

 

Δεν πιστεύω στη μέτρηση του χρόνου, πιστεύω όμως στο χρόνο.

Ένα δευτερόλεπτο και είσαι στο 2013. Πόσο συμβατικό είναι αυτό; H πρωτοχρονιά για μας, σε άλλα μέρη της γης είναι μια καθημερινότητα.  Άλλα συστήματα μέτρησης χρόνου, άλλα «πιστεύω».

Η μέτρηση του χρόνου όμως χαρίζει μια ψευδαίσθηση ευκαιρίας για αλλαγή. Πάντα ελπίζουμε και πάντα πιστεύουμε ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη. Η χρονιά όμως δεν έχει τίποτα να μας προσφέρει. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, όλες οι ευχές δεν είναι παρά ένα τρυκ…

Οπότε ας έχουμε ως παραδοχή ότι η αλλαγή θα γίνει μόνο αν αλλάξουμε εμείς;

Και το ερώτημα είναι αν εμείς έχουν διάθεση να αλλάξουμε; Βάζουμε τέρμα σε άσχημες συνήθειες;  Βάζουμε τέρμα σε ασχήμιες;

Αν όχι τότε ας μην περιμένουμε τίποτα από τη νέα χρονιά.

Ίσως όλες οι ευχές να μπορούσαν να είναι μόνο μία ευχή: να αλλάξουμε ότι άσχημο έχουμε στον εαυτό μας.

Ο καθένας μας παλεύει σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αν όμως κοιτάξουμε λίγο πίσω θα καταλάβουμε ότι πάντα έτσι ήταν: η ιστορία κάνει κύκλους από την ευημερία στην  ανέχεια.

Όμως εμείς ρε γαμώτο έχουμε μόνο ζωή! Δεν θα προλάβουμε να δούμε όλους τους κύκλους. Κοίτα βαθιά μέσα σου. Ίσως οι δυσκολίες είναι ευκαιρία να καταλάβεις για το τι μπορείς να κάνεις. Ίσως οι δυσκολίες είναι ευκαιρία για να βρεις αληθινά νοήματα στη ζωή.

«Τι είναι αυτά που γράφεις ρε ;» θα πει κάποιος.  «Αν πεινάω τι να τις κάνω τις θεωρίες σου;»

Θα του πω ότι έχει δίκιο. Δεν προτείνω λύσεις. Σκέψεις και προβληματισμούς γράφω. Δεν πουλάω μαγικά. Ξέρω όμως το «φθαρτό» και το σύντομο της ζωής. Αν ξοδέψεις όλα τα κομμάτια της ζωής σου για το πώς θα πληρώσεις τη δόση της εφορίας…. τότε τι νόημα έχει η ζωή;

Ρωτάω όχι ρητορικά αλλά πρακτικά! Ξέρεις ότι έχεις μόνο μία ζωή; Μια ζωή που ξεπερνά τα συμβατικά πλαίσια μέτρησης του χρόνου.

Πάρε κομμάτια ζωής , πάρε κομμάτια χρόνου και νιώσε!

Και αν έχεις τόσο ανάγκη από ευχές λάβε την τελική ευχή: νιώσε!

Νιώσε τους ανθρώπους σου!  Νιώσε ότι σου έχει κάνει κλικ! Νιώσε ότι σου «πηδάει» το μυαλό , τη ψυχή.

 

Υ.Γ. Και μετά τη πρωτοχρονιά θα κάνεις ότι έκανες το 2012… προσπάθησε, ως πρώτο βήμα, να δεις με άλλη ματιά το «αυτονόητο». Να το δεις με τα δικά σου «θέλω». Φρόντισε κάθε μέρα να πηγαίνεις έστω και ένα χιλιοστό πιο κοντά στο όνειρό σου… και ίσως τότε το 2013 να είναι μια ωραία χρονιά!

 

Μοιράσου το άρθρο!