Πολιτισμός

18/04/2015 - 15:30

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο "Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι"

style="text-align: justify;">Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε, την Τετάρτη 15 Απριλίου, στο Επιμελητήριο Λέσβου, το βιβλίο -θεματικός οδηγός "Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι", που εξέδωσε το περασμένο καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», στο πλαίσιο εγκεκριμένου έργου του Leader. Παράλληλα προβλήθηκε και το ομότιτλο ντοκιμαντέρ, το οποίο προσφέρεται, μαζί με το βιβλίο, σε όσους το προμηθεύονται. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λέσβου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου "Το Πόλιον". Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Καλλιόπη Γόμου –Πρωτογεράκη, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Κυριάκος Πετρέλλης, η Εντετ. Περιφ. Σύμβουλος Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς κ. Αγγελική Σαραντίδου, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Μανώλης Αρμενάκας , η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου κ. Λίτσα Βάμβουρα, ο Δ/ντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Νίκος Ζούρος, ο Προϊστάμενος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο νέος Περ. Δ/ντής Εκπαίδευσης κ. Αρ. Καλάργαλης, καθηγητές του Παν/μίου Αιγαίου, o Πρόεδρος του Φορέα Πλωμαρίου, Πρόεδροι Συλλόγων, εκλεκτοί εκπαιδευτικοί και συγγραφείς.
Στο χαιρετισμό τους, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς και η Πρόεδρος του Συλλόγου "Το Πόλιον" κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα αναφέρθηκαν, εκτός των άλλων, στη συμβολή του θεματικού αυτού οδηγού όχι μόνο στην ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου, αλλά και στην ανάπτυξη του ποιοτικού θεματικού τουρισμού με προφανείς οικονομικές διαστάσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με την UNESCO, ο Πολιτιστικός Τουρισμός αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο, σε παγκόσμια κλίμακα, προϊόν της τουριστικής βιομηχανίας. Εναρμονίζεται δε με τους στόχους του Γεωπάρκου της Λέσβου. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κ. Μυρσίνης Βαρτή- Ματαράγκα και οι ευχαριστίες της στους συντελεστές της πραγματοποίησης της έκδοσης του βιβλίου αυτού, δηλαδή τους συγγραφείς των επί μέρους ενοτήτων του βιβλίου αυτού, στην ΕΤΑΛ για την οικονομική στήριξη της έκδοσης, στους ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης. Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει τους Ποτοποιούς του Πλωμαρίου και όλους όσοι προσέφεραν τα εδέσματα. 
Τέλος, αναφέρθηκε στην περίπτωση της απίστευτης είδησης ότι πουλήθηκε σε ιδιώτες η Παναγιά Κρυφτή ένα μοναδικό πολιτισμικό τοπίο, μνημείο ιστορικό, θρησκευτικό, γεωλογικό, απείρου φυσικού κάλους, γεγονός που πρέπει να μας ανησυχεί πολύ και να μας προβληματίσει.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Μανόλης Μανώλας, Δ/ντής της εφημερίδας "Εμπρός", αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση των διοργανωτών, τόνισε τη σημασία της προβολής τέτοιων προσπαθειών, όπως η έκδοση ενός βιβλίου, από ένα Σύλλογο, το οποίο προβάλει τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την Ιστορία και το δημιουργικό παρόν του Πλωμαρίου, ακολούθως έδωσε το λόγο στον πρώτο εισηγητή την κα Ελένη Μαΐστρου καθηγήτρια και Κοσμήτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Η ομιλήτρια τόνισε, επίσης, τη σημασία της έκδοσης και υποστήριξε ότι αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού και στη συνειδητοποίηση από την τοπική κοινωνία της ιστορικής σημασίας αλλά και της οικονομικής αξίας της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της.  
Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά το περιεχόμενο του κεφαλαίου του βιβλίου που έχει ως θέμα την Αρχιτεκτονικη φυσιογνωμία του Πλωμαριου μέσω 4 περιπάτων στις γειτονιές του Πλωμαρίου όπου προβάλλονται οι χαρακτηριστικές λαϊκές και αστικές κατοικίες στις οποίες απαντώνται τα ιδιαίτερα οικιστικά χαρακτηριστικά του τόπου. Επιπρόσθετα έκανε μνεία και στο κεφάλαιο "Ένας περίπατος στα παλιά βιομηχανικά κτήρια και την ιστορία τους", συγγραφέας του οποίου είναι ο αναστηλωτής -πολιτικός μηχανικός Γιώργος Κακές. Η γνωριμία μας με αυτά πραγματοποιείται με 2 διαδρομές, κατά μήκος του ποταμού Σεδούντα η πρώτη και κατά μήκος της παραλίας η δεύτερη. Η ομιλήτρια επισήμανε το ότι πρέπει να επιδιωχθεί η αποκατάσταση και επανάχρηση των σημαντικών βιομηχανικών κτισμάτων της πόλης, τα οποία είναι, ως επί το πλείστον, ερειπωμένα, αλλά και η διατήρηση και αποκατάσταση όλων των ιστορικών κτισμάτων που προβάλλονται στον θεματικό οδηγό, καθώς αυτά συγκροτούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης. Ειδικότερα, για το Σαπωνοποιείο Ξυπτερά, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη και έχει αγοραστεί από το Δήμο για να στεγάσει το Μουσείο ναυτικής και ναυπηγικής παράδοσης του Αιγαίου, πρέπει να καταβληθούν συλλογικές προσπάθειες για την υλοποίηση της αποκατάστασης και επανάχρησης του, η οποία θα έχει πολλαπλά ωφέλη.
Ο δεύτερος εισηγητής ο κ. Νικόλαος Δέτσης, φιλόλογος, αναφέρθηκε γενικά στο βιβλίο (περιεχόμενα, δομή, αισθητική παρουσία του, κ.λ.π.), έκανε ειδική σύντομη αναφορά στην ιστορική αναδρομή του Πλωμαρίου, μια ενότητα που συνέγραψε η κ. Ρίτα Καζάζη και συμπερασματικά τόνισε την αξία και τη σημασία του βιβλίου. "Δώρον ζείδωρον", λοιπόν το βιβλίο αυτό, για να χαίρονται τα μάτια μας  και η ψυχή μας. Βάλσαμο της νοσταλγίας μας, ρέμβη στην αγκαλιά του γενέθλιου τόπου, θαυμασμός για τη Φύση και τα Μνημεία του Ανθρώπου, που στέκονται σήμερα εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα, άφωνοι, αλλά τόσο εύγλωττοι, μάρτυρες της εποχής τους…..»
Για το κεφάλαιο «Η γνωριμία με τη ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου» συγγραφέας του οποίου είναι ο Κώστας Δαμιανίδης, αρχιτέκτων και ιστορικός ναυπηγικής, η κ. Μ. Βαρτή – Ματαράγκα, λόγω απουσίας του και χρησιμοποιώντας τα ίδια λόγια του, ανέφερε ότι στο βιβλίο αναδεικνύεται η πλούσια ναυπηγική και ναυτική παράδοση του τόπου, τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας του Ναυτικού Μουσείου στο Πλωμάρι. Επίσης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του Πλωμαρίου μέσα στο πλαίσιο της Αιγαιοπελαγίτικης ναυπηγικής παράδοσης και στην συμβολή του στον ναυτικό πολιτισμό του Αρχιπελάγους. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν τεκμήρια, κυρίως, τεχνικής και τεχνολογικής διάστασης τα οποία πρέπει να διαφυλαχτούν, να αναδειχθούν και να προβληθούν. 
Για την περιβαλλοντική διαδρομή, "Περίπατος στις όχθες του Σεδούντα" ο συγγραφέας της  κ. Μάκης Αξιώτης, ανέφερε ότι μία από τις ωραιότερες διαδρομές όχι μόνο του Πλωμαρίου αλλά και ολόκληρης της Λέσβου, είναι αυτή της χαράδρας της Σεδούντας με τον ομώνυμο ποταμό, με σπάνιο φυσικό πλούτο και βιοποικιλότητα, καθώς και μεγάλο αριθμό μνημείων του ανθρώπου, όπως, πεζούλες με περίτεχνες σκάλες, λιθόστρωτα μονοπάτια, εξωκκλήσια ακόμη και αρχοντικά, ξύλινα γεφύρια που δεν υπάρχουν σε άλλη περιοχή της Λέσβου - όπως και τα πλυσταριά της Λέσβου – 14 υδρόμυλοι, λιοτρίβια, ντάμια, σέτια κ.ά. Τόνισε δε ότι, παρά τις διάφορες καταστροφές που έχουν συντελεστεί στο τοπίο αυτό θεωρεί ότι αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, με δυνατότητα ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού. 
Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ακόμη μια φορά - διαφωνώντας με τα μέχρι τώρα ιστορικά δεδομένα - ότι το Πλωμάρι διαθέτει μεγάλο Προϊστορικό οικισμό της Πρώιμης Χαλκοκρατίας, ίσως της ίδιας έκτασης με αυτόν της Θερμής. Επίσης, στο ποταμό Σεδούντα υπήρχε το 1548 οικισμός με 20, περίπου, χριστιανικές οικογένειες με το όνομα Σιζούντα
Τέλος, ο Δ/ντής της ΕΤΑΛ κ. Αναστάσιος Περιμένης και εκ μέρους της Διοίκησης της, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση συμμετοχής στην παρουσίαση της έκδοσης του "κοινού μας έργου", σημείωσε τα παρακάτω:
Η έκδοση αυτή είναι μια "Υπερήφανη στιγμή" για την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου που καταδεικνύει την προσέγγιση "LEADER", όχι ως πρόγραμμα αλλά ως φιλοσοφία απέναντι στην τοπική ανάπτυξη.
Τί άλλο θα μπορούσε να είναι Τοπική Αναπτυξιακή Στρατηγική από την ενεργοποίηση τόσων ανθρώπων που εργάστηκαν άοκνα, με πάθος και προσήλωση πάνω σε αντικείμενα τόσο σημαντικά για την περιοχή μας όσο το περιβάλλον και ο πολιτισμός.
Οι στόχοι που θέτει μια περιοχή είναι ανάλογοι των αναγκών της και η έκδοση αυτή έρχεται να αποδείξει τις ικανότητες της περιοχής και των ανθρώπων της να συσπειρώνονται κάτω από κοινούς στόχους και να επιτυχαίνουν σημαντικά αποτελέσματα.
Αυτό που μένει ως επίγευση στον αναγνώστη από την περιήγηση μέσα από τις σελίδες είναι η αγάπη των συντελεστών του για ένα ξεχωριστό σε φύση και ιστορία-πολιτισμό τόπο, το Πλωμάρι. Είμαι Βέβαιος ότι όποιος την μελετήσει θα εισπράξει αυτή την αγάπη.
Εκφράζω τις ευχαριστίες μας που συνδέθηκε το όνομά μας με την έκδοση αυτή τιμώντας μας με μια εξαιρετική και παθιασμένη δουλειά. Η έκδοση αυτή είναι ένα "διάβασμα" στο χρόνο και τολμώ να πω μια "οδός" επιστροφής.  
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα, που χειροκροτήθηκε από όλους . 
Δημιουργικά σχόλια και συζητήσεις αναπτύχθηκαν σε παρέες με κέρασμα ούζου, προσφορά από τις ποτοποιίες του Πλωμαρίου Αρβανίτη, Βαρβαγιάννη, Γιαννατσή, Πιτσιλαδή και με μεζέδες δια χειρός μελών του Συλλόγου και της ταβέρνας "Διαμάντι" της Μελίντας.
 

Μοιράσου το άρθρο!