Βιβλίο

23/04/2018 - 06:56

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ν

έες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Κόμπος της Ζωής Μπόζεμπεργκ (Εκδόσεις Στερέωμα)

Γυναίκες κυριαρχικές και μικρόψυχες, άνδρες παθητικοί, υποταγμένοι στη βούλησή τους. Ένας κόσμος κλειστός, αδιαπέραστος από τους τρίτους, ασφυκτικός για όσους είναι αναγκασμένοι να ζουν στους κόλπους του. Μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της ιδιότυπης αυτής μητριαρχίας, ο Άγης προσπαθεί, με τα μέσα που διαθέτει, την ευφυΐα του, τη διεισδυτική του ματιά, το χιούμορ του, να λύσει τα δεσμά στα οποία τον έχει φυλακίσει η οικογένειά του. Όμως ο «κόμπος» που τον πνίγει σφίγγει ανυπόφορα, στερώντας του την αυτονομία του, κάνοντάς τον ανίκανο να αγαπήσει, ανίκανο, εν τέλει, να ζήσει. Με γραφή λιτή, αφτιασίδωτη, συγκλονιστικά ειλικρινή, η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία ενός τραύματος που χαίνει ορθάνοιχτο.

«Ποιος ξέρει να δένει κόμπους; Οι πρόσκοποι, θα μου πεις. Ή οι ναυτικοί. Δεν υπήρξα ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ούτε εγώ, ούτε κανένας από την οικογένειά μου. Έχουμε παρ’ όλα αυτά ειδίκευση στους κόμπους. Υπάρχει ένας κόμπος που δένεται δύσκολα. Θέλει χρόνο, θέλει συνεργασία πολλών παραγόντων – μα όταν τελικά δεθεί, δεν χαλαρώνει με τίποτε. Σφίγγει και καλά κρατεί, από τότε που οι άλλοι γύρω ήταν μεγάλοι κι εγώ αόρατος».

Βρείτε το εδώ


ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Το βουνό των πελαργών του Μίροσλαβ Πένκοφ (Μετάφραση: Άκης Παπαντώνης, Εκδόσεις Αντίποδες)

Ένας νεαρός Βούλγαρος, φοιτητής στην Αμερική, επιστρέφει στην πατρίδα για να βρει τον παππού του, που εδώ και χρόνια έχουν χαθεί τα ίχνη του, και να πουλήσει τα χωράφια του. Η αναζήτησή του τον οδηγεί σε ένα μικρό χωριό στα σύνορα με την Ελλάδα και την Τουρκία, ψηλά στα βουνά της Στράντζας, ένα μυστηριώδες μέρος όπου επιβιώνουν οι αρχαίες παγανιστικές παραδόσεις, όπου χορεύουν κάθε άνοιξη οι αναστενάρηδες και όπου μαύροι πελαργοί φωλιάζουν στις θεόρατες βελανιδιές. Εκεί θα εμπλακεί στον αγώνα του παππού του για τη διάσωση του χωριού, θα ερωτευτεί το λάθος κορίτσι και θα βυθιστεί σε έναν κόσμο που ανήκει στο παρελθόν, είναι όμως ακόμη ζωντανός.

Βρείτε το εδώ


ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Νάιμ – Μόνο η αγάπη του Γιώργου Κατσέλη (Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού, Εκδόσεις Ψυχογιός)

Μπορεί σε ένα μπαλκόνι να ανθίσει η αγάπη;

Δυο μικρά κορίτσια γνωρίζουν τον Νάιμ, έναν μετανάστη που δουλεύει απέναντι από το σπίτι τους, και ανακαλύπτουν τι σημαίνει αληθινή φιλία και αγάπη. 

Μια τρυφερή ιστορία ζωής που συνέβη κάποτε σε μια γειτονιά της Αθήνας. Μια ιστορία που περνάει το μήνυμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην αξία κάθε προσώπου, ανεξάρτητα από χρώμα, εθνικότητα και θρησκεία.

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!