Βιβλίο

12/03/2019 - 06:04

Τα αδέλφια μου - Το νέο παιδικό βιβλίο της Ράνια Μπουμπουρή

Τ

ίτλος: Τα αδέλφια μου
Συγγραφέας: Ράνια Μπουμπουρή
Ημερομηνία Έκδοσης: Φεβρουάριος  2019
ISBN: 978-618-01-2530-6
Σελίδες: 40
Τιμή: 6,60 €
Τιμή e-book: 4,99 €
Εικονογράφος: Χρύσα Σπυρίδωνος
Εκδόσεις Ψυχογιός


Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά στα οποία απευθύνεται ένας ή μία συγγραφέας, τόσο πιο μεγάλη είναι η πρόκληση να βρει τον κατάλληλο τρόπο να τους μιλήσει για θέματα ουσιαστικά, που ίσως η προσέγγισή τους να φαντάζει δεδομένη, αλλά δεν είναι. Οι γονείς μου, Η γιαγιά μου και ο παππούς μου και Τα αδέλφια μου είναι τρία βιβλία που η Ράνια Μπουμπουρή έγραψε με τη σκέψη: «Τι θ’ άξιζε να πούμε σε πολύ μικρά παιδιά για την οικογένεια;»

Στο καινούργιο της βιβλίο, Τα αδέλφια μου, εστιάζει κυρίως στα συναισθήματα που γεννά στα παιδιά η συμβίωση, συναισθήματα που περνούν από μια μεγάλη γκάμα και σε κάθε σελίδα συνδέονται με διαφορετικό ζώο – αυτό είναι ένα εύρημα που αξιοποίησε δημιουργικά και η εικονογράφος Χρύσα Σπυρίδωνος, η οποία με τις ευφάνταστες εικόνες της αποτυπώνει θαυμαστά τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στ’ αδέλφια μέσα από τη χαρά και τη λύπη τους, μέσα από τον ενθουσιασμό και τον θυμό τους, μέσα από τις σκανταλιές και τα παιχνίδια τους: 

Η αδελφή μου…

…σαν ελαφίνα χαρωπά τρέχει από δω, από κει γυρίζει
μα σαν πεισμώνει –πο, πο!– γαϊδουράκι μού θυμίζει!

…με νοιάζεται σαν μελισσούλα που φροντίζει τη φυλή της
μα όταν θυμώνει –οοοχ!– σαν σφήκα ετοιμάζει το κεντρί της!

Ο αδελφός μου…

…σαν πιγκουίνος περπατάει και πηδά, όποτε θέλει να με κάνει να γελάσω
μα σαν γορίλλας φωνάζει δυνατά, αν κάποιο απ’ τα παιχνίδια του χαλάσω!

…σαν ψύλλος που πηδά εδώ κι εκεί, αχ! πόσο με ζαλίζει ώρες ώρες
μα σαν πολυταξιδεμένος πελαργός μού λέει ωραίες ιστορίες γι’ άλλες χώρες.

Τα αδέλφια μου κι εγώ…

…κι αν τσακωθούμε και μαλώσουμε, σε λίγο πάλι θα τα βρούμε
αφού «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε»!

Τα βιβλία Οι γονείς μου και Η γιαγιά μου και ο παππούς μου έχουν αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά, κάτι που αποτυπώνεται και στις πωλήσεις τους: έχουν ξεπεράσει τα 5.000 αντίτυπα μαζί. Οι γονείς μου, μάλιστα, κυκλοφορούν και στην Τουρκία.

Για το βιβλίο Τα αδέλφια μου, που μόλις κυκλοφόρησε, η συγγραφέας ευελπιστεί ότι θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν πως τα αδέλφια μας είναι ανεκτίμητος θησαυρός στη ζωή μας και πως:

Πάντοτε μοιραζόμαστε τα πάντα – παιχνίδια, ρούχα, σπίτι, μυστικά
και, μάλιστα, το πιο σπουδαίο απ’ όλα: τη θέση στων γονιών μας την καρδιά!


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Ράνια Μπουμπουρή είναι δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Λατρεύει την παιδική λογοτεχνία και είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People). Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν δεκαεφτά βιβλία της, μεταξύ των οποίων τα ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ (Έπαινος Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΡΙΘΜΗΤΑΡΙ και ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ, τα οποία συνοδεύονται από CDs σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, με τη συμμετοχή πολύ γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών.

Μοιράσου το άρθρο!