Βιβλίο

23/02/2018 - 06:32

«Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο με τον Όμηρο» του Τζον Φρίλι – Εκδόσεις Μεταίχμιο

trong>«Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο με τον Όμηρο» του Τζον Φρίλι, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2017)

 

Σε ηλικία δεκαεννιά ετών, τον Οκτώβριο του 1945, ο Αμερικανός Τζον Φρίλι (1926-2017) πέρασε από το νοτιότερο άκρο της Κρήτης επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά τον πόλεμο στην Κίνα, ακριβώς όπως και ο Οδυσσέας στο ταξίδι της επιστροφής του από τον Τρωικό πόλεμο. Είχε από τότε μαγευτεί από τον Όμηρο και τους τόπους των ομηρικών επών. Τελειώνοντας το διδακτορικό του στη Φυσική, έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ιστορία των Επιστημών (Οξφόρδη) και, με το ασίγαστο πάθος του ιστοριοδίφη και του περιηγητή, κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς ταξιδιωτικών βιβλίων, ιστορικών και τουριστικών οδηγών για την Ελλάδα και την Τουρκία.

 

Στο παρόν έργο του, ακολουθεί τα βήµατα του Οδυσσέα οδηγώντας τον αναγνώστη σε ένα µοναδικό ταξίδι στη Μεσόγειο: από τα παράλια της Μικράς Ασίας ως τη Σικελία µέσω της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Ιθάκης και όχι µόνο, οι στίχοι της Ιλιάδας και της Οδύσσειας ζωντανεύουν σε ένα εξαιρετικό έργο, όπου ο µύθος ενώνεται µε την πραγµατικότητα. Μέσα από τις αναλύσεις των µελετητών, τις έρευνες των αρχαιολόγων αλλά και την προσωπική µατιά του µαγεµένου περιηγητή που έχει επισκεφθεί ο ίδιος κάθε ιστορική τοποθεσία, ο Φρίλι ζωντανεύει τον κόσµο του ποιητή: διερευνά πού µπορεί να βρίσκονται µυθικοί τόποι, όπως η Χώρα των Λωτοφάγων ή το νησί της Κίρκης, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του µεσογειακού τοπίου που τόσο ενέπνευσαν τον Όµηρο.

 

Με βαθιά γνώση και πάθος, o Φρίλι καταδεικνύει πώς τα οµηρικά έπη συνεχίζουν να ζουν ανά τους αιώνες µέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, τον µύθο και τους θρύλους.

 

Βρείτε το εδώ

 

Επιμέλεια στήλης: Ράνια Μπουμπουρή

Μοιράσου το άρθρο!