Λήμνος

30/05/2012 - 14:56

Εκδήλωση παρουσίασης του δίτομου συλλογικού έργου Λήμνος: Εκκλησιαστική, Ιστορική και Πολιτιστική κληρονομιά

Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της εκκλησίας, του πολιτισμού, της επιστήμης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 22 Μαΐου στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό για την παρουσίαση του δίτομου συλλογικού έργου «ΛΗΜΝΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» & «ΛΗΜΝΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ». Οι παρευρισκόμενοι που ξεπέρασαν τους 600, προσέλευση πρωτοφανής σε παρουσίαση βιβλίου, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια αντανάκλαση της Λήμνου στην Αθήνα, και να ταξιδέψουν σε ένα μαγικό νησιωτικό σκηνικό.

 

Με μεγάλη συγκίνηση και ευαισθησία ως προς την κληρονομιά του νησιού, χαιρετισμούς απέδωσαν οι εκπρόσωποι του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Παντός Αιγαίου Πελάγους κ. Ιερόθεος και του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ηλίας Δροσινός.  Οι Πατέρες, εξήραν την αρτιότητα του έργου, αναφέροντας πως «αποτελεί μοναδική εκκλησιαστική παρακαταθήκη». Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη συλλογή των κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και στα αγιορείτικα μετόχια τα οποία παρουσιάζονται ολοκληρωμένα, με φωτογραφικό υλικό και ιστορικά ντοκουμέντα, επικροτώντας τη συλλογική προσπάθεια των συγγραφέων και του εκδότη και χαρακτηρίζοντας το έργο ως θησαυρό.

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων κ. Αντώνης Καραγιάννης, υπενθύμισαν στο κοινό την παράδοση και τις ομορφιές του τόπου ανακαλώντας αναμνήσεις και προσωπικές εικόνες οι οποίες αποτυπώνονται στο δίτομο πόνημα. Ευχήθηκαν μάλιστα, να δημιουργηθούν και στο μέλλον, έργα της ίδιας εμβέλειας, σπουδαιότητας και εν πολλοίς πρωτογενούς ιστορικής και επιστημονικής έρευνας.

Το βήμα των εισηγήσεων πήρε πρώτος ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος (Ακαδημαϊκός, τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών), τονίζοντας τη συλλογικότητα του έργου και την άρτια απόδοση της έκδοσης, ενώ έπειτα ο Καθηγητής κ. Μάριος Μπέγζος (Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια  με την οποία αποδίδει το έργο τον εκκλησιαστικό πλούτο και την ιερότητα του τόπου.

 Αντίστοιχα, ο Αν. Καθηγητής Αθανάσιος Σέμογλου (αν. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) παρουσίασε την ιδιαίτερη θρησκευτική ταυτότητα της Λήμνου παρουσιάζοντας σπάνιες αγιογραφίες του νησιού που συγκεντρώνονται στον Α’ τόμο, ενώ ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (Ακαδημαϊκός – τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών) χαρακτήρισε οικουμενική τη συνεισφορά της Λήμνου στον παγκόσμιο πολιτισμό και τόνισε την ολοκληρωμένη και μεθοδική προσέγγιση του πνευματικού αυτού πονήματος.

Εκτενή αναφορά στην αρχαία και σύγχρονη Lesvosnews.net κληρονομιά του νησιού έκανε ο κ. Χρήστος Μπουλώτης (Αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών (Κ.Ε.Α.) & Συγγραφέας), ο μοναδικός Λήμνιος εισηγητής, προβάλλοντας όχι μόνο την πολιτιστική παρακαταθήκη, αλλά και υπενθυμίζοντας στους ακροατές τη σπουδαιότητα της «Λημνίας Γης» και το πρώτο βουλευτήριο στον κόσμο.

Τέλος, ο εκδότης του πονήματος κ. Γιώργος Κωνσταντέλλης (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GeoVent) παρέθεσε στο ακροατήριο την προσωπική του διαδρομή που τον οδήγησε στην υλοποίηση του δίτομου έργου, όπου με αγάπη και ζήλο προσπάθησε να συνεισφέρει στο νησί απ΄ το οποίο κατάγεται ένα έργο το οποίο κάνει γνωστό τη σπουδαία ιστορία και ξεχωριστή ταυτότητα της Λήμνου. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Κωνσταντέλλης επιχείρησε  να «αποκαλύψει» λιγότερο γνωστές πτυχές για την ιστορία της Λήμνου, με έμφαση στην προσφορά του νησιού στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του αληθινά εκπληκτικού δίτομου έργου πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του κ. Γεράσιμου Ρηγάτου (Επίτιμος Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος, Διδάκτωρ και Αφηγητή – αμ. Επίκ. Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Διευθυντή Παθολογίας-Ογκολογίας στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»).

Τέλος, με το πέρας των εισηγήσεων μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους παρευρισκόμενους. Η γιορτινή κορύφωση της εκδήλωσης με το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλογών, που συνέχισε να μας ταξιδεύει νοερά στην ατμόσφαιρα της Λήμνου.

Στο προαύλιο χώρο του Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών, τοπικά εδέσματα, προϊόντα και παραδοσιακές μουσικές του νησιού επισφράγισαν το γιορτινό χαρακτήρα μιας μαγικής βραδιάς.

Σημειώσεις για συντάκτες:

  • Το δίτομο πόνημα "ΛΗΜΝΟΣ" είναι διαθέσιμο σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία πανελλαδικά.
  • Η προτεινόμενη τιμή λιανικής ανέρχεται στα €90,00 ανά τόμο
  • Εκδοτική επιμέλεια: Γιώργος Κωνσταντέλλης | Φωτογραφίες: Χρήστος Α. Καζόλης & Γιώργος Μιχαλάς | Σχεδιασμός εξωφύλλου: Α' τόμος - Ναταλία Τζωρτζίδου, Β' τόμος - Βασιλική Σαρικώστα | Επιμέλεια κειμένων: Πέτρος Γιαρμενίτης

Μοιράσου το άρθρο!