Λήμνος

09/12/2014 - 17:02

Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου: Είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο κατάργησης των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α.

Μύρινα Λήμνου 8 Δεκεμβρίου 2014

Προς : Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Κοιν: Γραφείο Πρωθυπουργού.

          Υπουργό Δικαιοσύνης.

          Βουλευτές νομού Λέσβου.

 

Κύριε υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο κατάργησης των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, ενέργεια που βρίσκει τον Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου, κάθετα αντίθετο. 

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σε υπερβολικό βαθμό το ακριτικό νησί μας, οι μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους,(φορολογικές – ασφαλιστικές) και κλείνουν η μία μετά την άλλη με αποτέλεσμα η ανεργία να καλπάζει.

          Η Λήμνος απομακρυσμένο νησί του Β. Αιγαίου σε δύσκολη γεωγραφική θέση παρουσιάζει τουριστική κάμψη η οποία οφείλεται στις πολύ κακές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις πανάκριβες αεροπορικές. Ως επακόλουθο είχαμε το κλείσιμο δυο μεγάλων τουριστικών μονάδων, κάτι που μείωσε περαιτέρω τις κλίνες υψηλής κατηγορίας.

          Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό, ότι το μειωμένο Φ.Π.Α. απλώς βοηθά στην εξισορρόπηση ανάμεσα στις Ηπειρωτικές και στις ιδιαίτερα απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές. Δεν είναι ένα προνόμιο, αλλά ένα αντιστάθμισμα το οποίο καλύπτει :

1.   Το κόστος μεταφοράς.

2.   Τα μεγαλύτερα κεφάλαια που απαιτείται να επενδύσει  ο έμπορος λόγω των δυσκολιών στην τροφοδοσία, γιατί  τον αναγκάζει να αποθηκεύει μεγάλο στοκ.

3.    Στο συρρικνωμένο τζίρο, ο οποίος οφείλεται στο μικρότερο κύκλο εργασιών, λόγω της κλειστής οικονομίας του νησιού και της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού (υπερήλικες).

4.   Έχουν περικοπεί δραματικά οι κοινοτικοί πόροι λόγω εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων.

5.   Η ανεξέλικτη κατάσταση του παραεμπορίου δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και επιδεινώνετε στον τόπο μας από την υποστελέχωση του αστυνομικού τμήματος και την έλλειψη προσωπικού στις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες.

6.   Οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος μας και οι συναλλαγές μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου, μας έχουν επιπλέον επιβαρύνει οικονομικά. Έκλεισε το κατάστημα της εφορίας στην Λήμνο και αναγκαζόμαστε  για απλές φορολογικές εργασίες, να μεταβαίνουμε στην έδρα του νόμου, την Μυτιλήνη με ένα ταξίδι 6 ωρών και αναγκαστική τουλάχιστον μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.   

Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του Φ.Π.Α. θα μας αποτελειώσει οικονομικά.

Εν αντιθέσει η κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει μια αναπτυξιακή μελέτη που θα αφορά περιοχές σαν το νησί μας, διότι αποτελούμε τους φυσικούς  φρουρούς της χώρας και η παραμονή μας επιβάλλεται να ενισχυθεί με αναπτυξιακά κίνητρα.  

 

 

       

Για το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου

 

Η Πρόεδρος

 

Φωτεινή Στεφανιδάκη

   

 

Μοιράσου το άρθρο!