Λήμνος

20/09/2012 - 06:46

Έτοιμοι από καιρό στη Λήμνο

οπερατέρ Γιώργος Παπαδόπουλος

yle="text-align: justify; ">Για τις ανάγκες της παραγωγής των δύο ντοκυμαντέρ, που αναφέρονται στην εκατονταετηρίδα  της ελευθερίας της Λέσβου, και θα προβληθούν  από την ΕΡΤ3,  βρεθήκαμε για ένα πλήρες διήμερο στη Λήμνο.

Που κι αυτή γιορτάζει τα 100 χρόνια της Ελευθερίας της και που το λιμάνι  της στο Μούδρο «φιλοξένησε», τον ελληνικό στόλο με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ» και τον αρχηγό του ναύαρχο Κουντουριώτη.
Στη Λήμνο  λοιπόν που πήγαμε και φιλοξενηθήκαμε χάρη στο ενδιαφέρον του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσου Καλογρίδη, την φροντίδα της ΝΕΛ και της κυρίας Ασπασίας Φορμεντίνη, που διευθύνει τις δημόσιες σχέσεις της, την ζεστή υποδοχή του Εμπορικού Συλλόγου Μούδρου και την επιμελημένη προετοιμασία του συναδέλφου δημοσιογράφου Νίκου Βολωνάκη,   βρεθήκαμε σε  ένα άλλο, διαφορετικό κλίμα.
Εκεί η εκατονταετία και ο πανηγυρισμός της είναι παρόντες. Ακόμα και στην κεντρική είσοδο της μητροπολιτικής κατοικίας,  λάμπει η φωτεινή επιγραφή «Λήμνος 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας».
Εκεί ο εορτασμός είναι παρών, είναι εμφανής, το ιστορικό γεγονός τονίζεται και προβάλλεται, ανεξάρτητα από τις επίσημες γιορτές και τελετές που θα γίνουν τον επόμενο Οκτώβριο.
Στο Μούδρο, μπορεί κανείς σε μια έκθεση που καλύπτει πέντε μεγάλες αίθουσες, πρώην σχολείου, μπορεί κανείς να ζήσει όλες τις στιγμές της ιστορικής επετείου με εκθέματα και ενθυμήματα συλλεγμένα είτε από το ίδιο το νησί, είτε δανεισμένα από το ναυτικό μουσείο Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται προσωπικά αντικείμενα του ναυάρχου Κουντουριώτη, απ’ τον μανδύα της μεγάλης στολής του, μέχρι μικροπράγματα, καθημερινής χρήσης.
Ναυτικά όργανα, μακέτες πλοίων που έλαβαν μέρος στις αποβατικές ενέργειες, φωτογραφίες της εποχής, ολόκληρες σελίδες εφημερίδων, αντίτυπα βιβλίων που αναφέρονται στο γεγονός, όπλα, σημαίες.
Δεν ήξερε τι να πρωτοφωτογραφίσει ή τι να πάρει με τη κινηματογραφική του μηχανή ο πολύτιμος και πολύπειρος οπερατέρ  μας Γιώργος Παπαδόπουλος.
Και το σημαντικότερο όλων. Ένα βίντεο, παραγωγής του ναυτικού μουσείου, που περιγράφει στιγμή προς στιγμή το μεγάλο γεγονός, που το παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι πολυάριθμοι επισκέπτες της έκθεσης.
Περήφανοι μας ξενάγησαν στην έκθεση οι διοργανωτές της κι όταν με περισσή αφέλεια ρωτήσαμε γιατί τόσο νωρίς η έκθεση, πήραμε την απάντηση.
-         Μα αν δεν λειτουργούσε από τον Ιούλιο, πως θα την έβλεπαν ή θα τη μάθαιναν η ξένοι επισκέπτες του νησιού μας; Θα τη βλέπαμε μόνο εμείς.
 
    Ξενοφών Ε.Μαυραγάνης  
 
 
(φώτο αρχείο οπερατέρ Γιώργος Παπαδόπουλος γύρισμα στο Πλωμάρι)

Μοιράσου το άρθρο!