Λήμνος

07/04/2014 - 17:36

Χαιρετισμός Δημάρχου Λήμνου στον εορτασμό της ANZAC DAY

style="text-align: justify;">Τιμούμε σήμερα τους ηρωικά πεσόντες στους αγώνες για την ελευθερία και την ειρήνη που φιλοξενούνται στη γη της Λήμνου.
Το 1912 αποτέλεσε την αρχή μιας συγκλονιστικής 10ετίας για τη Λήμνο, την Ελλάδα και τον κόσμο. Από τους Βαλκανικούς Πολέμους και την Απελευθέρωση της Λήμνου το 1912 μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1922. 
Ο ιστορικός χρόνος είναι πυκνός αυτή την περίοδο, τα γεγονότα κοσμοϊστορικής σημασίας και η Λήμνος πανάρχαιο πέρασμα πολιτισμών βρίσκεται στο επίκεντρο. Η γεωγραφική του θέση καθορίζει την μοίρα αυτού του νησιού από τις απαρχές της ιστορίας μέχρι τις μέρες μας.  
Όπως οι Έλληνες Αχαιοί καθηλωμένοι στις ακτές της Τροίας, οι ANZACS στην απέναντι ακτή της Καλλίπολης, σε μια άνιση μάχη, προσβλέπουν στη Λήμνο, το ορμητήριο και το καταφύγιο. Είναι άραγε τυχαίο που η Ναυαρχίδα του Συμμαχικού στόλου ονομαζόταν «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» και η ανακωχή του Μούδρου το 1918  υπογράφηκε πάνω σε αυτό το πλοίο;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιστορική μνήμη αδίκησε τη Λήμνο και η σημερινή εκδήλωση αλλά και οι κοινές πρωτοβουλίες ενόψει του 2015 είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος και η συνεισφορά της.
Η ένταξη της Λήμνου στο διεθνές προσκυνηματικό – επετειακό δίκτυο ANZAC Day, είναι μια σημαντική επιδίωξη, ενώ για την επέτειο των 100 χρόνων το 2015 είναι σημαντικό να είναι έτοιμες οι σχετικές υποδομές για την υποδοχή πλήθους  επισκεπτών από πολλά σημεία του κόσμου.
Ο Δήμος Λήμνου προετοιμάζεται συστηματικά και προσδοκά τη συνεργασία τόσο του Ελληνικού Κράτους, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού όσο και οργανισμών και Μουσείων των φίλων και συμμάχων χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, προκειμένου να αναδειχθεί ο κόλπος του Μούδρου ως τόπος ιστορικής μνήμης.
Στο σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Μούδρου περιλαμβάνεται  υπαίθριο μουσείο του Α' παγκόσμιου πολέμου μέσα από το οποίο ο επισκέπτης θα κατανοεί την ιδιαίτερη σημασία και το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε η περιοχή στην εξέλιξη των γεγονότων του Α' παγκόσμιου πολέμου.
Το κέντρο ενημέρωσης ιστορίας και ναυτικής παράδοσης Μούδρου που θα εγκατασταθεί στα ιστορικά κτίρια του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο Λιμάνι του Μούδρου θα έχει ως γενικό στόχο την ιστορική αφήγηση για τη στρατηγική σημασία του κόλπου του Μούδρου και τη σύνδεσή του με τα μεγάλα ιστορικά ελληνικά και διεθνή γεγονότα, καθώς αποτέλεσε βάση του ναυτικού αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου και ορμητήριο των συμμάχων του Α' παγκόσμιου πολέμου για τις ναυτικές επιχειρήσεις της Αντάντ και ιδιαίτερα για τη μάχη της Καλλίπολης. Η παρουσίαση θα γίνει μέσα από χάρτες, έγγραφα και φωτογραφίες ενώ η τεκμηρίωση θα γίνει με πλούσιο εικαστικό υλικό που θα προέρχεται από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Στην έκθεση αυτή θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους ANZAC’ς, το εκστρατευτικό σώμα των Αυστραλών και Νεοζηλανδών, που ξεκίνησε από τη Λήμνο για να γράψει την ηρωική του ιστορία στην Καλλίπολη. Επίσης η έκθεση θα προσεγγίσει και τον μετασχηματισμό της Λημνιακής κοινωνίας μέσα στο πέρασμα του χρόνου και λόγω των μεγάλων ιστορικών γεγονότων που συγκλόνισαν το νησί. 
Στο Πορτιανού δημιουργείται ένα κέντρο, ενημέρωσης, προβολής, ιστορικής και περιβαλλοντικής γνωριμίας και επισκέψεων μιας μεγάλης περιοχής γύρω από το Πορτιανού και τον Μούδρο, που είναι συνδεδεμένη με τον παγκόσμιο πόλεμο και τους λαούς που είχαν εμπλακεί. 
Για όλες αυτές τις παρεμβάσεις χρειάζεται συστηματική και εκτενής αναζήτηση τεκμηρίων σε συλλογές Ελληνικών μουσείων και ιδιωτικές συλλογές. Ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση υλικού σε μουσεία του εξωτερικού, της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας  καθώς και σε κρατικές βιβλιοθήκες πολλών χωρών. 
Αναμένουμε και ελπίζουμε στη συνεργασία ιδίως των Οργανώσεων των Ομογενών μας στην Αυστραλία και στον Καναδά για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Οι δεσμοί της Λήμνου με την Αυστραλία και τον Καναδά είναι πια άρρηκτοι καθώς χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν και δημιουργούν στις πόλεις αυτών των μεγάλων χωρών.
Σήμερα που η οικονομική κρίση στην Ευρώπη απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας μας προσβλέπουμε στην αγάπη των απόδημων Λημνιών για τον τόπο τους και στη συνεργασία των φίλων μας για την προάσπιση των αξιών του κοινού μας αγώνα και της κοινής μας μνήμης 
Η ΕΙΡΗΝΗ, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, η ΦΙΛΙΑ και η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αποτελούν κοινές αξίες για τις οποίες πολλοί άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο έχυσαν το αίμα τους σ΄ αυτή τη γωνιά της γης δίνοντας ελπίδα ότι μπορούμε να προβλέπουμε σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο και ιδίως ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε γι αυτό.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!