Λήμνος

14/10/2019 - 15:14

Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Λήμνου Ιεροθέου

Να αγαπήσει και να διακονήσει τον λαό, τον ευλογημένο, της Λήμνου, προέτρεψε τον νέο μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τη χειροτονία του, η οποία τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο, παρουσία αρχιερέων, κληρικών και πιστών.

Ο νέος ποιμενάρχης Ιερόθεος τονίζοντας ότι «κανένα "εγώ" δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα», ανέφερε πως αποδέχθηκε την εκλογή του ως «ανάθεση μιας ειδικής ευθύνης για χάρη των πολλών» και όχι «ως τάχα ατομική επιβράβευση». Υποστήριξε ότι «το χάρισμα της αρχιεροσύνης στοχεύει αποκλειστικά στη σωτηρία του συνόλου και όχι στην εγωιστική θυσία του εκκλησιαστικού σώματος για χάρη του ενός» και τόνισε ότι «αποτελεί κορυφαία έκφραση της ευθύνης».

Διαβεβαίωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την αφοσίωση και τον σεβασμό του και έπλεξε το εγκώμιο του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας για την πολύμοχθη αγωνία του να παραμείνει φωτεινό το Φανάρι της πίστης. Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους παριστάμενους μητροπολίτες διαβεβαίωσε για τη συνέπειά του προς το συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας και κατέληξε τον λόγο του με τη φράση "λάλει Κύριε, ο δούλος Σου ακούει"».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην ιστορική Μητρόπολη Λήμνου, ενώ τόνισε ότι «οι αρχιερείς δεν είναι μόνο λειτουργοί του Υψίστου, αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικοί εργάτες». Σημειώνοντας ότι «ένα πρόβλημα που θα ανακύψει σε μια οικογένεια ο πρώτος που θα το πληροφορηθεί είναι ο εφημέριος, ο οποίος θα τρέξει στον επίσκοπο και πατέρα να τον κάνει κοινωνό και τότε ο επίσκοπος έχει καθήκον να συναγωνιστεί για αυτόν τον άνθρωπο και να συνεργαστεί με οποιονδήποτε άλλο φορέα ή παράγοντα», για να υπογραμμίσει ότι «ο επίσκοπος όποια δυσκολία κι αν έχει είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με όποιον έχει δίπλα του. Οι φωνές δεν φέρνουν το αποτέλεσμα που φέρνει η συνεργασία».

Χαρακτήρισε καλό και ευλογημένο τον λαό της Λήμνου και κάλεσε το νέο μητροπολίτη να τους γνωρίσει, να τους αγαπήσει όλους και να συνεργαστεί με όλους για να είναι ζωντανή η πορεία του μέσα στον χώρο της Εκκλησίας.

Μοιράσου το άρθρο!