Λήμνος

21/05/2014 - 08:57

Η νεότερη δήμαρχος είναι στον Αη Στράτη

yle="text-align: justify;">Στα 27 της χρόνια η Μαρία Κακαλή είναι η νεώτερη δήμαρχος η οποία -μάλιστα- εξελέγη με το εντυπωσιακό ποσοστό του 58,7%, στο ακριτικό νησί του Αη Στράτη.

Από την επομένη των εκλογών, τα φώτα έπεσαν επάνω της: «Ολοι έδωσαν σημασία στο νεαρό της ηλικίας μου. Δεν είμαι -όμως- μόνη. Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι που την 1η Σεπτεμβρίου θα αναλάβουμε στο δήμο του Αη Στράτη, είμαστε νέοι. Αυτό σημαίνει ότι τα ακριτικά νησιά και τα μικρά μέρη έχουν νέους ανθρώπους που πιστεύουν στην ανάπτυξη και στο μέλλον», λέει στο theTOC.gr.

Οταν τελείωσε το γυμνάσιο, ήταν από τους μαθητές των ακριτικών περιοχών, που ο τότε πρόεδρος Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος βράβευσε για τις επιδόσεις της στο σχολείο.

Από το νησί της έφυγε μόνο τα τέσσερα χρόνια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επέστρεψε μόλις πήρε το πτυχίο της και με στόχο να ασκήσει εκεί το επάγγελμα του νηπιαγωγού. Είχε από νωρίς κάνει την επιλογή της να μείνει στον τόπο της. Παντρεύτηκε και απέκτησε ένα γιο, τεσσάρων ετών σήμερα.

Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με τα κοινά στα 23 της ως δημοτική σύμβουλος. Το ποσοστό που πέτυχε σε αυτές τις εκλογές ήταν κάτι που δεν το περίμενε: «Λόγω του νεαρού της ηλικίας, υπήρχαν ενστάσεις, αλλά τελικά μας πίστεψαν. Οχι, δεν περίμενα το ποσοστό αυτό, πίστευα ότι θα έχουμε 4-5 ψήφους διαφορά».

Η Μαρία Κακαλή είναι κόρη ψαρά, που ποτέ δεν είχε ασχοληθεί με τα κοινά: «Εχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν στο τρίτο έτος στο Πανεπιστήμιο. Αν ζούσε και του έλεγα ότι θέλω να κατέβω στις εκλογές για δήμαρχος, θα με απέτρεπε. Θεωρούσε ότι ο χώρος αυτός είναι δύσκολος και ότι μπορεί να σε απορροφήσει.... να σε αλλάξει...».

«Στον Αη Στράτη δεν υπάρχει γιατρός»

Για τη νέα δήμαρχο, η πρώτη προτεραιότητα για το νησί της είναι η υγεία. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μια ηλικιωμένη κάτοικος τραυματίστηκε και δεν υπήρχε γιατρός στο νησί να της προσφέρει νοσηλεία. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Λήμνο.


Στον Αη Στράτη υπήρχε μόνο ένας νοσηλευτής που τον τελευταίο μήνα είναι σε άδεια. «Η λύση που κατάφερε ο απερχόμενος δήμαρχος ο κ. Μακρής, είναι μετά από έναν μήνα να έρχονται εναλλάξ δύο γιατροί από τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη. Στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί σταθερά γιατρός στο νησί», λέει η κ. Κακαλή.

Με προσωπική ευαισθησία στα παιδιά και την εκπαίδευση – η ίδια εξάλλου δεν αποκλείει να εργαστεί αργότερα ως νηπιαγωγός παράλληλα με τη Δημαρχία- βάζει ως στόχο τον εμπλουτισμό της παιδείας των 25 μαθητών με τη δραστηριοποίησή τους σε πολιτιστικούς συλλόγους και περιβαλλοντικές δράσεις εντός και εκτός του νησιού.

Μοιράσου το άρθρο!