Λήμνος

10/06/2016 - 13:35

«Λήμνος Αρχαίο Πένταθλο 2016» μία μεγάλη γιορτή του αθλητισμού

Η

διεθνής αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση «Λήμνος Αρχαίο Πένταθλο 2016», μια μεγάλη γιορτή για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, με τη συμμετοχή μαθητών- αθλητών από διάφορα μέρη της Ευρώπης, πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου στη Λήμνο, έναν τόπο που μυθολογικά συνδέεται με τη γέννηση του αρχαίου πεντάθλου.  

Ο Δήμος Λήμνου σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου, τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία» και με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ διεξάγει Ομαδικό Αγώνα Πεντάθλου με την ονομασία «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΗΜΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ 2016» και χαρακτηριστικό τίτλο «SPORTS AND HISTORY, LEMNOS ANCIENT PENTATHLON 2016».
Ο μύθος που προδίδει τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι έλληνες στους αγώνες πεντάθλου και συνδέει τη Λήμνο με τη γέννηση του αθλήματος ανήκει στον αργοναυτικό κύκλο και συγκεκριμένα στο πέρασμα των Αργοναυτών από το νησί κατά το ταξίδι τους από την Ιωλκό προς την Κολχίδα του Εύξεινου Πόνου. 
Στο νησί του Ηφαίστου, η βασίλισσα Υψιπύλη φιλοξένησε τους αργοναύτες και  τέλεσε αγώνες προς τιμήν τους με πλούσια βραβεία. Τότε ο Ιάσονας, αρχηγός της εκστρατείας, για να τιμήσει τον πατέρα του Αχιλλέα, τον Πηλέα, που βγήκε πρώτος στην πάλη και δεύτερος σε όλα τα άλλα, ένωσε τα πέντε αθλήματα κι έτσι ο Πηλέας ανακηρύχτηκε πενταθλητής για τις αθλητικές του επιδόσεις και την πολεμική του ανδρεία. Το αρχαίο πένταθλο υπήρξε προπομπός του σύγχρονου πεντάθλου, το οποίο αποτελεί άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Αναβίωση του Αρχαίου Πεντάθλου έλαβε για πρώτη φορά χώρα στη Λήμνο στις 7 και 8 Ιουλίου του 2015, με διοργανωτή το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου και με την υποστήριξη της Επίτιμης Προξενικής Αντιπροσωπείας της Ιταλίας στη Λήμνο, του καθηγητή φυσικής αγωγής κου Καρύδη Νικολάου και του Δήμου Λήμνου.
Και φέτος, η τελετή έναρξης του αρχαίου πεντάθλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου στο Δημαρχείο στη Μύρινα, ενώ η τελετή λήξης θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου. 
 
 
Τα αγωνίσματα στα οποία θα συμμετάσχουν οι αθλητές είναι: 
 
Δισκοβολία Παμπαίδων
Δισκοβολία Παγκορασίδων
 
Ακοντισμός Παμπαίδων
Ακοντισμός Παγκορασίδων
 
Άλμα σε μήκος Παμπαίδων
Άλμα σε μήκος Παγκορασίδων
 
Δρόμος 80μ Παμπαίδων
Δρόμος 80μ Παγκορασίδων
 
Πάλη στην Άμμο Παμπαίδων
Πάλη στην Άμμο Παγκορασίδων
 
Το αγωνιστικό τμήμα θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων, στοχεύοντας στην επαφή των αθλητών και συνοδών τους με την ιστορία και τις παραδόσεις της Λήμνου, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες μας να γνωρίσουν το νησί και τις ομορφιές του.
Όλοι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα ζήσουν μια σπουδαία αθλητική και πολιτιστική εμπειρία, που ενώνει τους λαούς και χτίζει γέφυρες με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, δίνοντας στη διοργάνωση μία πανανθρώπινη διάσταση. 
Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε η θεσμοθέτηση των αγώνων Πεντάθλου Λήμνου να αποτελέσει το κυρίαρχο αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός, το οποίο θα λαμβάνει χώρα στο νησί στις αρχές Ιουλίου κάθε έτους και θα περιλαμβάνει δράσεις που θα τιμούν τον τόπο μας στην Ελλάδα και τη Διεθνή Κοινότητα. 
 
Πρόγραμμα Διοργάνωσης
 
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ:  ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ –ΜΥΡΙΝΑ
20:00  ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΜΥΡΙΝΑ
20:15 ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
21:00 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ-ΓΙΟΡΤΗ
 
1Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 
ΗΦΑΙΣΤΙΑ
18:00 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ: ΔΙΣΚΟΣ-ΑΚΟΝΤΙΟ
21:00 ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΜΟΥΔΡΟ
 
2Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΑ:  ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΜΥΡΙΝΑ-ΡΗΧΑ ΝΕΡΑ-BEACH VOLLEY
10:00 ΑΓΩΝΙΣΜΑ: ΠΑΛΗ
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ
19:00 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ: ΔΡΟΜΟΣ-ΑΛΜΑ
21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
 
Λίγα λόγια για το Αρχαίο Πένταθλο
Το Αρχαίο Πένταθλο ήταν ένα από τα πιο σπουδαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα, θεωρήθηκε ως ένα αριστούργημα του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού, μια αληθινή απόδειξη του ολοκληρωμένου αθλητή και του καλού πολεμιστή. Τα πέντε αγωνίσματα ήταν: άλμα, δίσκος, δρόμος, ακόντιο και πάλη. Ο πενταθλητής συνδύαζε αρμονικά δύναμη, ευκινησία, δεξιοτεχνία με μιαν απόλυτη σωματική ομορφιά ήταν ο «κάλλιστος Ελλήνων» όπως τον αποκαλεί ο Αριστοτέλης.
Πριν τη θέσπιση των επίσημων Ολυμπιακών Αγώνων το 774 π.Χ., στην αρχαία Ολυμπία, κατά τις παραδόσεις, μόνο θεοί και μυθικοί ήρωες αγωνίζονταν και ο ήρωας Ηρακλής, ο γιος του Δία, αγωνίστηκε στην Ολυμπία και ίδρυσε τους ολυμπιακούς αγώνες. Το πένταθλο μπήκε στην 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.). Εκείνη την εποχή, οι αρχαίοι έλληνες θεωρούσαν την άσκηση ως τη βασική απασχόληση των πολιτών. Είχαν την υψηλή αντίληψη του μέτρου για όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις. Έτσι, το άλμα και ο δρόμος γύμναζε τα κάτω άκρα, ο δίσκος και το ακόντιο τα άνω άκρα και η πάλη έφερνε μια ισορροπία, ήταν αγώνας σώμα με σώμα όπως και στη μάχη.
 

Μοιράσου το άρθρο!